Ze względu na nowe przepisy wchodzące w życie 25 maja br., forum będzie działać tylko do najbliższego czwartku 24 maja. Dostosowanie regulaminu, polityki prywatności, przeprowadzenie audytu, całej kampanii informacyjnej oraz wszystkich innych obowiązków wynikających z przepisów RODO jest zbyt skomplikowanym, czasochłonnym i kosztownym przedsięwzięciem. Forum powstało w maju i w maju kończy swoją działalność. Dziękuję za 13 lat wspólnej przygody z "Ranczem". Zrobiliśmy razem sporo ciekawych i dobrych rzeczy. Było warto!

kulinaria

Nasze zainteresowania, sport, internet, zwierzęta.
Awatar użytkownika
kubakielce
Super User
Super User
Posty: 612
Rejestracja: 20 maja 2013, 21:13
Lokalizacja: Kielce

03 cze 2013, 20:31

hehe ładny " połów " ... niestety mieszkając w Kielcach moje jedyne grzybobrania to wypady do dziadków i to niestety tylko na weekend :( ale bardzo lubię taką aktywną i pożyteczną formę " sportu " ;)
Awatar użytkownika
kamil73
Osobowość forum
Osobowość forum
Posty: 458
Rejestracja: 08 mar 2013, 23:11

03 cze 2013, 21:36

Zapomniałem dopisać, że byliśmy z żoną w lesie około 45 minut. Niestety, grzmiało i padało. Coś ostatnio nie mam szczęścia do pogody, jak nie deszcz to burza.
Visca El Barca
Post ten wyraża opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on być wykorzystany przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani w terminie późniejszym. Autor zastrzega sobie prawo do zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.
Awatar użytkownika
Tova
Zaangażowany komentator
Zaangażowany komentator
Posty: 51
Rejestracja: 24 sty 2014, 15:40

25 sty 2014, 0:42

Proste i szybkie "placki" z patelni:

Składniki bazowe na około 8 małych placków:
mąka owsiana bądź gryczana
2 jajka

Dodatki wersja wytrawna:
papryka/cebula/czosnek pokrojona w kostkę wymieszana ze solą
3 łyżki octu balsamicznego
kmin rzymski
sól do smaku

Wersja słodka:
ksylitol (można cukier)
kakao
kardamon (około 1/3 łyżeczki)
kokos 4 łyżki

składniki połączyć, dobrze wymieszać. Ciasto powinno być trochę gęstsze niż naleśnikowe. Smażyć na niewielkiej ilości oleju.

A tak wygląda wersja słodka:
Obrazek

Smacznego!
gottsu
Doświadczony komentator
Doświadczony komentator
Posty: 110
Rejestracja: 24 sty 2014, 15:24

07 mar 2014, 15:23

to ja chcę się zapytać co Ranczersi lubią jeść, gotować itp.


no ja jestem wielbicielem raczej tradycyjnej kuchni, lubię bigos i schabowe, ale od czasu do czasu zjem jakiś "wynalazek" czy jakieś inne danie, jestem mięsożerny jednak nie mam jakiejś szajby na punkcie mięsa czy coś, ja uważam, że mięso to fajna rzecz. A co jedzą inni? :D
Awatar użytkownika
Justyś
Moderator
Moderator
Posty: 727
Rejestracja: 03 maja 2011, 23:06

07 mar 2014, 16:38

Frytki o każdej porze dnia i nocy :D

Oprócz tego na pewno kuchnia tradycyjna, wszelakiego rodzaju makarony z sosami i np. mięsem, ryż, mięso również - schabowy, piersi z kurczaka w różnych kombinacjach smakowych.


Jak to mawia Halina: Tagniatelle, Lasagne i Pasta Farfalla Carbonara :rechot:
"-Wiesz, że ja wyznaję zasadę pacta sunt servanda!
-Ta i te ecetera ecetera tam inne." P.K
Awatar użytkownika
Przemo94
Moderator
Moderator
Posty: 1715
Rejestracja: 10 sie 2013, 13:39
Lokalizacja: Mrągowo
Kontakt:

07 mar 2014, 16:42

Też jestem fanem i smakoszem tradycyjnej polskiej kuchni :)

Tak trochę z innej beczki. Polecam artykuły na temat kuchni i kucharzy w Wilkowyjach :)
Najlepsi kucharze w Wilkowyjach
Kuchnia Michałowej
Kulinaria Haliny Kozioł
Awatar użytkownika
Justyś
Moderator
Moderator
Posty: 727
Rejestracja: 03 maja 2011, 23:06

07 mar 2014, 16:44

Mój ulubiony typ, Halina i jej kordonble :D
"-Wiesz, że ja wyznaję zasadę pacta sunt servanda!
-Ta i te ecetera ecetera tam inne." P.K
Awatar użytkownika
kamil73
Osobowość forum
Osobowość forum
Posty: 458
Rejestracja: 08 mar 2013, 23:11

07 mar 2014, 16:44

Też jestem mięsożerny :good: , ostatnio nawet aż za bardzo :P. Najlepiej lubię gołąbki, pieczoną karkówkę, tatar, makaron nadziewany mięsem, pyzy i bigos. Nie pogardzę też dobrą pizzą. Jako że pochodzę z Podlasia, to oczywiście jem ziemniaki pod każdą postacią ( najchętniej jednak frytki ). Przepadam również za słodyczami, lubię białą czekoladę lub czekoladę z orzechami.
Natomiast z trunków, to wypijam dwa razy w miesiącu po pól litra piwa Kasztelan niepasteryzowany :good: .

****** Tekst zawiera lokowanie produktu :śmiech: :wariat: ******
Visca El Barca
Post ten wyraża opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on być wykorzystany przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani w terminie późniejszym. Autor zastrzega sobie prawo do zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.
Awatar użytkownika
pablo
Osobowość forum
Osobowość forum
Posty: 2323
Rejestracja: 20 maja 2009, 16:43
Lokalizacja: Lublin

07 mar 2014, 16:46

kamil73 pisze: Natomiast z trunków, to wypijam dwa razy w miesiącu po pól litra piwa Kasztelan niepasteryzowany :good: .

****** Tekst zawiera lokowanie produktu :śmiech: :wariat: ******
Ciekawe ile producent tego piwa zapłaci Ci za reklamę :rechot:
Awatar użytkownika
Anija
Moderator
Moderator
Posty: 1785
Rejestracja: 27 lut 2007, 14:58

07 mar 2014, 19:54

Ja jestem maniakiem wszelkiego rodzaju sałatek Obrazek, szczególnie uwielbiam z gyrosem :)
"Cieszmy się życiem! Po prostu..."
Awatar użytkownika
strazak210
Super User
Super User
Posty: 758
Rejestracja: 09 maja 2013, 14:49
Lokalizacja: Piekary Śląskie

07 mar 2014, 20:23

A ja jestem wszystkożerny :D
Oczywiście najbardziej lubię tradycyjną śląską kuchnię :)
Tylko za rybami nie przepadam ale czasem też zjem.Reszta mniam mniam! :D
Awatar użytkownika
Tova
Zaangażowany komentator
Zaangażowany komentator
Posty: 51
Rejestracja: 24 sty 2014, 15:40

09 mar 2014, 15:39

A ja uwielbiam eksperymenty kulinarne :D Nie gardzę oczywiście tradycyjną kuchnią polską, bo jak każdy wie kuchnia ta jest bardzo smakowita. Lubuję się też w kuchni azjatyckiej. Bardzo chciała bym zrobić sobie dłuższą wycieczkę po kilku krajach azjatyckich i popróbować różnego jedzenia najlepiej takiego ulicznego ^^ Może kiedyś to moje "małe" marzenie się spełni ;)
A póki co w przyszłą niedzielę wybieram się na Wrocławski Bazar Smakoszy, może tam zjem coś ciekawego :D
Awatar użytkownika
goskaczg
Moderator
Moderator
Posty: 679
Rejestracja: 30 sie 2014, 20:24

22 mar 2018, 19:58

Własnie odkryłam, że na forum jest kącik kulinarny. :D Odświeżam temat i zachęcam do wstawiania przepisów i fotografii. :D Ja jak coś ugotuję też sfotografuję. :rechot:
Przypomniało mi się jak Marcin usunął konto i zabrał ze sobą kurczaka, kopiec faworków i moje pączki z tłustego czwartku. :rechot: :rechot: :rechot:
"Na miłość nigdy nie jest za późno, za to na samotność zawsze jest za wcześnie."- Kusy
Awatar użytkownika
jacek
Super User
Super User
Posty: 669
Rejestracja: 08 lip 2016, 20:46
Lokalizacja: KRAKÓW

22 mar 2018, 21:01

Małgosiu , a świat jest gotowy na oglądanie Twoich czarów kuchennych :rechot: I będziemy musieli uwierzyć na słowo ,że smaczne :rechot: :rechot: :rechot: I nie kupne :rechot: :rechot: :rechot: Ps. Piszę to z nadzieją ,że poznam tą Twoją słynną ripostę :śmiech: :śmiech: :śmiech:
"PACTA SUNT SERVANDA" :pałka:
Awatar użytkownika
goskaczg
Moderator
Moderator
Posty: 679
Rejestracja: 30 sie 2014, 20:24

22 mar 2018, 21:37

Wrzucę przepisy na: lasagnę, kordonble i pastę farfalia carbonaria. :rechot: :rechot: :rechot:
PS. Jacek a jaką moją słynną ripostę chcesz poznać ? :rechot:
"Na miłość nigdy nie jest za późno, za to na samotność zawsze jest za wcześnie."- Kusy
Awatar użytkownika
jacek
Super User
Super User
Posty: 669
Rejestracja: 08 lip 2016, 20:46
Lokalizacja: KRAKÓW

22 mar 2018, 21:52

Tą ...Szpilę choć szpileczkę :rechot: :rechot: :rechot:
"PACTA SUNT SERVANDA" :pałka:
Awatar użytkownika
goskaczg
Moderator
Moderator
Posty: 679
Rejestracja: 30 sie 2014, 20:24

22 mar 2018, 22:13

Gotowanie mnie relaksuje :palce: uspokaja, :palce: wycisza :palce:
Nie licz więc na szpileczkę. :rechot:
"Na miłość nigdy nie jest za późno, za to na samotność zawsze jest za wcześnie."- Kusy
Awatar użytkownika
wiktoriagradzik
Pasjonat
Pasjonat
Posty: 151
Rejestracja: 13 lut 2017, 7:31
Lokalizacja: Myszków

23 mar 2018, 7:08

:D :) :) Też się postaram coś wstawić
Awatar użytkownika
jacek
Super User
Super User
Posty: 669
Rejestracja: 08 lip 2016, 20:46
Lokalizacja: KRAKÓW

23 mar 2018, 16:28

Nie sądziłem jak tu dużo kulinarnego geniuszu mnie otacza na forum :rechot: . Ale też coś wlepię a co ....
"PACTA SUNT SERVANDA" :pałka:
martku
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 2
Rejestracja: 18 kwie 2018, 10:20
Kontakt:

18 kwie 2018, 10:51

ja własnie probóje ograniczać mięso i szukam różnych kobinacji warzywnych , może coś polecicie?
ODPOWIEDZ