Konkurs "Kto pierwszy ten lepszy"

W tym dziale znajdziecie informacje o konkursach z nagrodami.
Regulamin forum
Nagrodami w konkursach organizowanych na forum nie mogą być gadżety nawiązujące do serialu "Ranczo" wyprodukowane i sprzedawane bez zgody producenta (Studio A) oraz właściciela praw autorskich (TVP S.A.).
Awatar użytkownika
pablo
Osobowość forum
Osobowość forum
Posty: 2261
Rejestracja: 20 maja 2009, 16:43
Lokalizacja: Lublin
Podziękował(a): 491 razy
Otrzymał(a) podziękowań: 541 razy

11 wrz 2014, 10:14

W końcu udało mi się bardzo trudne zadanie i zmusiłem Was to większego wysiłku. :) Przez bardzo długi czas nie dostałem odpowiedzi, więc postanowiłem dać podpowiedzi, ale jeszcze do godziny 16 trzem osobom udało się się odpowiedzieć bez podpowiedzi... Odpowiedziało w sumie 4 osoby, pierwsza trójka ma już znaczną przewagę, ale jeszcze do zdobycia na osobę maksymalnie 36 pkt :)

Prawidłowa odpowiedź na zadanie 17 to:
1) A to dla zdrowotności tylko. A jak jej... nie poprzemy, to jakiś Myćko, albo inny łachmyta wójtem zostanie. - Michałowa do proboszcza, odc.65
2) Jak wszyscy wiemy wioskę naszą spotkało... nieszczęście. Nasz ksiądz proboszcz zamierzył wyjazd na misję do Afryki. Tak mu nasza społeczność obrzydła i miał rację, bo to co go z naszej strony spotkało to jedna wielka niesprawiedliwość. I nie przeciw komukolwiek to mówię, bo i sama nie czuję się bez winy ale jak jako gospodyni na plebani mogę przed wszystkimi zaświadczyć, nawet przed kurią, że lepszego księdza ze świecą szukać. I jak wieś mu pozwoli wyjechać na tę misję, to sama sobie największą krzywdę wyrządzi. No, to teraz jak zgodność jest, to ja proponuję, żeby petycję do kurii napisać, że innego księdza na miejsce naszego nie chcemy, ale na tej petycji muszą podpisać się nie tylko wszystkie kobiety, ale i mężów sowich namówić, żeby cała gmina jednym głosem się wypowiedziała. Kto jest za? - Michałowa do mieszkańców zebranych w salce parafialnej, odc.34
3) Wielka tajemnica jest. Pokrawiec... z komórki dziecka dzwonił, żeby się nie wydało, że nas ostrzegł. - Czerepach do wójta, odc.12
4) A może jeszcze całą wieś powinienem zawołać, bo... wszyscy tacy ciekawi. Może w ogóle izbę skarbową zawiadomić, albo w ogóle ministra finansów. - proboszcz do Michałowej, odc.15



A oto ranking po 17 zadaniach:
Legenda:
0-prawidłowa i zgodna z regulaminem odpowiedź ale poza pierwszą piątką
/ - nieprzesłanie odpowiedzi lub odpowiedź błędna, niepełna lub niezgodna z regulaminem
W kolejnych kolumnach: miejsce, punkty z kolejnych zadań, suma punktów, nick
.....1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 SUMA
01) / 0 5 / 4 2 0 4 8 10 10 10 10 07 05 08 12 95 pkt zyciak
02) / 1 0 1 1 / 8 8 / 05 05 07 05 10 03 12 02 68 pkt Ranczerka21
03) 1 4 2 4 5 4 0 0 4 03 07 00 07 01 08 05 08 63 pkt Przemo94
04) 4 3 3 5 / 8 4 6 2 07 // 03 // // // 03 // 48 pkt bpawel10
05) 2 2 1 3 2 0 2 2 / 00 03 05 // 05 12 02 // 41 pkt kamil159
06) 3 / 4 2 4 1 0 4 6 01 // 01 // // // // // 26 pkt natalia1989
07) 0 5 0 / / 0 0 1 / 05 01 00 03 03 // // // 18 pkt strazak210
08) / / 0 / 3 6 1 0 / // // // // // // // // 10 pkt anastazjaa007
09) / / / / / / / 0 / // // // 01 // // 00 05 6 pkt Justyś
09) / / / / / / 6 0 / // // // // // // // // 6 pkt tomek1
11) 5 / / / / / / / / // // // // // // // // 5 pkt Anija
12) / 0 / / / / / / / // // // // // // // // 0 pkt Gabriel
12) / / / / 0 0 / / / // // // // // // // // 0 pkt PiotrK
W powyższym rankingu uwzględnieni są tylko ci, co przynajmniej na jedno pytanie odpowiedzieli prawidłowo nawet za 0 pkt.

I pora na osiemnaste zadanie:

ZADANIE 18:
A teraz przyszła pora na kolejny quiz, tym razem trudniejszy niż poprzedni, bo ma aż 10 trudnych pytań (z serii I-IV). Żeby nie było jak z poprzednim pytaniem, to od razu Wam ułatwię: Kto odpowie dobrze na wszystkie pytania dostaje punkty z tego tygodnia, kto na 9 - z trzeciego tygodnia, kto na 8 - z drugiego tygodnia, kto na 7 - z pierwszego tygodnia.

1) Jak szybko leciał samolot Marianka w jednym z pierwszych odcinków?
a)90 km/h
b)100 km/h
c)110 km/h
d)120 km/h
e)130 km/h

2) W którym roku urodził się Czerepach?
a)1960
b)1963
c)1965
d)1966
e)1969

3) "Jak ze świni to …" dokończ cytat
a)dobre
b)świństwo
c)mniam mniam
d)pyszne
e)może być

4) "… widać do czarnych ciągnie"- wstaw brakujące słowo.
a)Dudę
b)Czarnego
c)Klaudię
d)Czerepacha
e)Lodzię

5) Ile zadatku dał wójt księdzu za namówienie Lucy do sprzedania dworku?
a)300 zł
b)250 zł
c)100 zł
d)400 zł
e)50 zł

6) Za ile Lucy kupiła 2 konia?
a)2000 zł
b)2500 zł
c)1000 zł
d)1500 zł
e)3000 zł

7) Adres zamieszkania Lodzi to:
a)Lipowa 32
b)Lipowa 24
c)Lipowa 23
d)Lipowa 34
e)Lipowa 35

8) Jaką nagrodę wyznaczył wójt za znalezienie Lucy?
a)2000 zł
b)500 zł
c)5000 zł
d)100 zł
e)1000 zł

9) Ile pieniędzy dostała gmina z UE?
a)15 mln euro
b)5 mln euro
c)10 mln euro
d)500 tys euro
e)1 mln euro

10) Ile pieniędzy zażądała mafia od kościoła?
a)1000 zł
b)2000 zł
c)3000 zł
d)5000 zł
e)10000 zł

POWODZENIA :)

Awatar użytkownika
pablo
Osobowość forum
Osobowość forum
Posty: 2261
Rejestracja: 20 maja 2009, 16:43
Lokalizacja: Lublin
Podziękował(a): 491 razy
Otrzymał(a) podziękowań: 541 razy

13 wrz 2014, 9:55

I już po kolejnym zadaniu. Pierwsze 3 osoby odpowiedziały bardzo szybko. W tym dwie o jednakowym czasie, a jedna z dwoma błędami. I akurat się złożyło, że ta trójka dostaje po 8 pkt. Odpowiedziało w sumie 5 osób.

Szkoda, że wiele osób już zrezygnowało z gry, bo by była bardzo ciekawa rywalizacja, a teraz o podium walczy teoretycznie 5 osób, bowiem 4 i 5 miejsce mają jeszcze matematyczne szanse, żeby znaleźć się w pierwszej trójce.

Prawidłowa odpowiedź na zadanie 18 to:
1C 2D 3B 4B 5D 6A 7A 8A 9A 10C



A oto ranking po 18 zadaniach:
Legenda:
0-prawidłowa i zgodna z regulaminem odpowiedź ale poza pierwszą piątką
/ - nieprzesłanie odpowiedzi lub odpowiedź błędna, niepełna lub niezgodna z regulaminem
W kolejnych kolumnach: miejsce, punkty z kolejnych zadań, suma punktów, nick
.....1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 SUMA
01) / 0 5 / 4 2 0 4 8 10 10 10 10 07 05 08 12 08 103 pkt zyciak
02) / 1 0 1 1 / 8 8 / 05 05 07 05 10 03 12 02 08 76 pkt Ranczerka21
03) 1 4 2 4 5 4 0 0 4 03 07 00 07 01 08 05 08 // 63 pkt Przemo94
04) 4 3 3 5 / 8 4 6 2 07 // 03 // // // 03 // 08 56 pkt bpawel10
05) 2 2 1 3 2 0 2 2 / 00 03 05 // 05 12 02 // 05 44 pkt kamil159
06) 3 / 4 2 4 1 0 4 6 01 // 01 // // // // // // 26 pkt natalia1989
07) 0 5 0 / / 0 0 1 / 05 01 00 03 03 // // // 03 21 pkt strazak210
08) / / 0 / 3 6 1 0 / // // // // // // // // // 10 pkt anastazjaa007
09) / / / / / / / 0 / // // // 01 // // 00 05 // 6 pkt Justyś
09) / / / / / / 6 0 / // // // // // // // // // 6 pkt tomek1
11) 5 / / / / / / / / // // // // // // // // // 5 pkt Anija
12) / 0 / / / / / / / // // // // // // // // // 0 pkt Gabriel
12) / / / / 0 0 / / / // // // // // // // // // 0 pkt PiotrK
W powyższym rankingu uwzględnieni są tylko ci, co przynajmniej na jedno pytanie odpowiedzieli prawidłowo nawet za 0 pkt.

I pora na dziewiętnaste, przedostatnie zadanie:

ZADANIE 19:
I znów cytaty, lecz teraz ukryte, czyli w rozsypance. Musicie napisać cytat oraz kto i do kogo go wypowiedział i w którym odcinku. Dla ułatwienia podałem też znaki interpunkcyjne, które są w cytacie.

1) ICKEWAE SZPAAYOAJKM ĘT YM , OZSTPCŁWSEOEŃ JSTE . A ŚEWIAKĆOC

2) KŚAIJ AN KSŁŃEYCZOŚ ? EŻMO ESEZUKRJ YT KSRU ? AASRZCAZEIPT

3) OODRGEB RTĘOSKZ EZGŁO A CIZEWŁKO ARUTĄNNAL RZTEBA . UPRĆSMIYZ , OD ĆKOŚSNNŁO AM DO OG

4) APĆIONEŁP CĘI OB SMSZUI YT , WOABTSSJMÓA AJ . AIĘZJB EIN

5) UADKSLRZ ŃOAKC WJIOÓTW , . KAJ ĘRIBZO OD UDYP Z KORU SIZDEĄIU INE OT


POWODZENIA :)

Awatar użytkownika
zyciak
Moderator
Moderator
Posty: 2384
Rejestracja: 30 sie 2009, 11:34
Lokalizacja: Łódź
Podziękował(a): 520 razy
Otrzymał(a) podziękowań: 893 razy
Kontakt:

13 wrz 2014, 12:14

Ciekawe zadanie :good: Biorąc pod uwagę moją dużą przewagę i, chęć dania szansy innym na podreperowanie swojej punktacji, pozwolę sobie rozwiązać to zadanie wieczorem. Najpierw obowiązki, potem przyjemności :)

Awatar użytkownika
pablo
Osobowość forum
Osobowość forum
Posty: 2261
Rejestracja: 20 maja 2009, 16:43
Lokalizacja: Lublin
Podziękował(a): 491 razy
Otrzymał(a) podziękowań: 541 razy

13 wrz 2014, 12:58

zyciak pisze:Ciekawe zadanie :good: Biorąc pod uwagę moją dużą przewagę i, chęć dania szansy innym na podreperowanie swojej punktacji, pozwolę sobie rozwiązać to zadanie wieczorem. Najpierw obowiązki, potem przyjemności :)
Ładna wymówka, trzeba bylo się przyznać że nie potrafisz rozwiązać :śmiech:

Awatar użytkownika
kamil159
Super User
Super User
Posty: 620
Rejestracja: 14 lip 2013, 14:33
Lokalizacja: Tomaszów Lubelski
Podziękował(a): 99 razy
Otrzymał(a) podziękowań: 75 razy

13 wrz 2014, 15:06

Ja się przyznaję! :) Ale ciągle próbuję...
Jakieś to wszystko... pomieszane. :)

Awatar użytkownika
Ranczerka21
Osobowość forum
Osobowość forum
Posty: 714
Rejestracja: 30 lip 2013, 13:03
Podziękował(a): 56 razy
Otrzymał(a) podziękowań: 175 razy

13 wrz 2014, 17:12

A dla mnie zadanko bardzo przyjemne :) szkoda ze więcej takich nie bylo

Awatar użytkownika
zyciak
Moderator
Moderator
Posty: 2384
Rejestracja: 30 sie 2009, 11:34
Lokalizacja: Łódź
Podziękował(a): 520 razy
Otrzymał(a) podziękowań: 893 razy
Kontakt:

13 wrz 2014, 20:14

pablo pisze:Ładna wymówka, trzeba bylo się przyznać że nie potrafisz rozwiązać :śmiech:
Żadna wymówka, już za dużo i długo polowałem na zadania. Dziś rozwiązałem w wolnej chwili, a nie "im faster, tym better" :)

Awatar użytkownika
pablo
Osobowość forum
Osobowość forum
Posty: 2261
Rejestracja: 20 maja 2009, 16:43
Lokalizacja: Lublin
Podziękował(a): 491 razy
Otrzymał(a) podziękowań: 541 razy

14 wrz 2014, 18:50

Pora na ostatnie zadanie. Zapowiada się bardzo ciekawie, bowiem o 3 miejsce będzie niesamowita walka na szybkość w tym ostatnim zadaniu nad którym trzeba chwilkę pomyśleć. :) Ciekawe kto okaże się szybszy. :)
Tym razem dostałem tylko 4 odpowiedzi i wszystkie prawidłowe.

Prawidłowa odpowiedź na zadanie 19 to:
1) "Społeczeństwo jest ciekawe, a my tę ciekawość zaspokajamy." - Czerepach do Witebskiego w odcinku 29
2) "Kruszeje? Może ty jakiś kurs na paszteciarza skończyłeś?" - wójt do Czerepacha w odcinku 44
3) "Człowiek ma naturalną skłonność do złego, a do dobrego trzeba go troszkę przymusić." - proboszcz do Lucy w odcinku 22
4) "Ty nie musisz popełniać samobójstwa, bo ja cię zabiję." - Lucy do Kusego w odcinku 12
5) "Jak wójtowi z du** durszlak zrobię, to do końca roku nie usiądzie." - Solejuk do wójta w odcinku 32



A oto ranking po 19 zadaniach:
Legenda:
0-prawidłowa i zgodna z regulaminem odpowiedź ale poza pierwszą piątką
/ - nieprzesłanie odpowiedzi lub odpowiedź błędna, niepełna lub niezgodna z regulaminem
W kolejnych kolumnach: miejsce, punkty z kolejnych zadań, suma punktów, nick
.....1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 SUMA
01) / 0 5 / 4 2 0 4 8 10 10 10 10 07 05 08 12 08 05 108 pkt zyciak
02) / 1 0 1 1 / 8 8 / 05 05 07 05 10 03 12 02 08 12 88 pkt Ranczerka21
03) 1 4 2 4 5 4 0 0 4 03 07 00 07 01 08 05 08 // 03 66 pkt Przemo94
04) 4 3 3 5 / 8 4 6 2 07 // 03 // // // 03 // 08 08 64 pkt bpawel10
05) 2 2 1 3 2 0 2 2 / 00 03 05 // 05 12 02 // 05 // 44 pkt kamil159
06) 3 / 4 2 4 1 0 4 6 01 // 01 // // // // // // // 26 pkt natalia1989
07) 0 5 0 / / 0 0 1 / 05 01 00 03 03 // // // 03 // 21 pkt strazak210
08) / / 0 / 3 6 1 0 / // // // // // // // // // // 10 pkt anastazjaa007
09) / / / / / / / 0 / // // // 01 // // 00 05 // // 6 pkt Justyś
09) / / / / / / 6 0 / // // // // // // // // // // 6 pkt tomek1
11) 5 / / / / / / / / // // // // // // // // // // 5 pkt Anija
12) / 0 / / / / / / / // // // // // // // // // // 0 pkt Gabriel
12) / / / / 0 0 / / / // // // // // // // // // // 0 pkt PiotrK
W powyższym rankingu uwzględnieni są tylko ci, co przynajmniej na jedno pytanie odpowiedzieli prawidłowo nawet za 0 pkt.

I pora na dwudzieste, ostatnie zadanie:

ZADANIE 20:
Na koniec znów zabawa z kadrami. Poniżej jest 15 kadrów z 8 serii i musicie je ułożyć chronologicznie.

Obrazek
POWODZENIA :)

Awatar użytkownika
Ranczerka21
Osobowość forum
Osobowość forum
Posty: 714
Rejestracja: 30 lip 2013, 13:03
Podziękował(a): 56 razy
Otrzymał(a) podziękowań: 175 razy

14 wrz 2014, 19:53

Dla mnie bardzo fajny konkurs, trochę się rozruszało forum w ogórkowym okresie ;)
Najfajniejsze chyba było zadanie 19. Fajna zabawa i znajomość serialu w jednym. :good:

Awatar użytkownika
zyciak
Moderator
Moderator
Posty: 2384
Rejestracja: 30 sie 2009, 11:34
Lokalizacja: Łódź
Podziękował(a): 520 razy
Otrzymał(a) podziękowań: 893 razy
Kontakt:

14 wrz 2014, 20:09

Cały konkurs - prima sort :) Trzeba było się wykazać gruntowną znajomością serialu, jak i pokombinować z różnymi zabawami. Mam nadzieję, że będzie więcej takich konkursów. A nagrody są sprawą absolutnie drugorzędną :)
pablo, świetna robota, wielkie dzięki :good:

Awatar użytkownika
bpawel10
Moderator
Moderator
Posty: 77
Rejestracja: 07 cze 2013, 19:12
Lokalizacja: Kraków/Przemyśl
Podziękował(a): 123 razy
Otrzymał(a) podziękowań: 14 razy

14 wrz 2014, 20:46

To nieludzkie, żeby człowiek nie mógł meczu od początku pooglądać, bo musi przeszukiwać cały 8 sezon, żeby odpowiedzieć na pytanie! :D

A konkurs naprawdę fajny, oby więcej takich :good:

Awatar użytkownika
pablo
Osobowość forum
Osobowość forum
Posty: 2261
Rejestracja: 20 maja 2009, 16:43
Lokalizacja: Lublin
Podziękował(a): 491 razy
Otrzymał(a) podziękowań: 541 razy

14 wrz 2014, 21:57

bpawel10 pisze:To nieludzkie, żeby człowiek nie mógł meczu od początku pooglądać, bo musi przeszukiwać cały 8 sezon, żeby odpowiedzieć na pytanie! :D

A konkurs naprawdę fajny, oby więcej takich :good:
Pytanie ukazało się 90 min przed meczem. :D
A może było warto nie obejrzeć początku na rzecz nagrody? :D okaże się jutro :)

Awatar użytkownika
Przemo94
Moderator
Moderator
Posty: 1715
Rejestracja: 10 sie 2013, 13:39
Lokalizacja: Mrągowo
Podziękował(a): 331 razy
Otrzymał(a) podziękowań: 575 razy
Kontakt:

14 wrz 2014, 22:25

pablo, dzięki za świetny konkurs. Fajnie, bo pytania były różnorodne, jedne łatwiejsze, drugie trudniejsze. Liczy się zabawa, a ta była na najwyższym poziomie :good: Liczę na więcej takich konkursów (nawet takich bez nagród, bo dla mnie liczy się przede wszystkim zabawa, a nagrody to sprawa drugorzędna).

Awatar użytkownika
pablo
Osobowość forum
Osobowość forum
Posty: 2261
Rejestracja: 20 maja 2009, 16:43
Lokalizacja: Lublin
Podziękował(a): 491 razy
Otrzymał(a) podziękowań: 541 razy

15 wrz 2014, 8:57

Na początek, w oczekiwaniu na wyniki przypomnienie wszystkich pytań w jednym miejscu. :) Kto nie brał udziału lub nie wszystkie rozwiązywał lub chce sobie przypomnieć, teraz ma okazję. :)
Później oznaczę zadania w skali od * do ***** (stopień trudności jaki był według mnie) a także małe statystyki i podsumowanie.

ZADANIE 1
Podaj numer i tytuł odcinka, w którym do Wilkowyj przyjeżdża grupka mężczyzn, która m.in. chce ściągnąć haracz w knajpie Wioletki.

ZADANIE 2:
W przewodniku o Ranczu, który jest do wygrania, znajduje się spis postaci ze zdjęciami i pod każdym zdjęciem jest jeden charakterystyczny cytat tej postaci. Pewien cytat tutaj przytoczę i Waszym zadaniem jest odpowiedzieć: kto, do kogo i w którym odcinku wypowiedział ten cytat: "Mężczyźni to się sami tak potrafią oszukiwać, że mistrzostwo świata normalnie."?

ZADANIE 3:
Pierwsze 2 zadania były bardzo krótkie, wystarczyło tylko przeczytać pytanie i szybko wysłać odpowiedź. Teraz pora na dłuższe zadanie. Poniżej jest coś w rodzaju krzyżówki. Hasła są poziome, w tej samej linijce co podpowiedź do hasła. Kolorowe pola od granatowego do bordowego utworzą główne hasło, które należy wysłać zgodnie z regulaminem. POWODZENIA. :)
Obrazek

ZADANIE 4:
Teraz pora na powtórkę z geografii. Jesteś na Rynku w Jeruzalu, wsiadasz na rower. Przejeżdżasz uliczką między sklepem a kościołem i skręcasz w prawo w ul. Kościelną. Po prawej stronie mijasz kościół, następnie m.in. po lewej stronie dom Więcławskich i wyjeżdżasz z Jeruzala. Jedziesz główną drogą na Seroczyn i w tej miejscowości skręcasz na rondzie w prawo na drogę wojewódzką 802, która prowadzi do Mińska Mazowieckiego. Zatrzymujesz się w pierwszej miejscowości na tej drodze, która jest siedzibą Urzędu Gminy. Podjeżdżasz pod budynek, który jest jednym z głównych miejsc w serialu.
Pytanie brzmi: Co to za miejscowość i serialowy budynek, a także wymień dwie wsie (nie licząc Jeruzala!) przez które przejeżdżałaś/eś i w których znajdują się obiekty serialowe i wymień po JEDNYM obiekcie z każdej wsi.


ZADANIE 5:
Z którego odcinka pochodzi ten kadr i kto jedzie w każdym z widocznych samochodów?
Obrazek


ZADANIE 6:
Poniżej jest 6 scen. Musicie ułożyć sceny z 8 serii w kolejności chronologicznej. Ale uwaga: jedna scena dla utrudnienia jest z innej serii. Nie musicie pisać z którego odcinka są sceny. W odpowiedzi wystarczą same numery scen.
1) Powitalne przyjęcie zorganizowane przez Witebskiego
2) Kusy udaje pijanego
3) Senator dostaje propozycję bycia ministrem innowacji
4) Jerry poznaje Monikę
5) Stach myśli, że dopadła go delirka
6) Kozioł czeka przed Wilkowyjami na Monikę wracającą z Nowego Jorku


ZADANIE 7:
Pozwolę sobie teraz na małą reklamę i zacytuję ciekawostkę z RANCZOPEDII, którą każdy z pewnością zna:
Katarzyna Żak (Kazimiera Solejuk) i Cezary Żak (Ksiądz proboszcz Piotr Kozioł/Wójt Paweł Kozioł) to małżeństwo, jednak jest bardzo niewiele scen, w których występują wspólnie.

I moje zadanie brzmi: Opisz 5 scen w których Państwo Żakowie grają razem, przy czym każda scena musi być z innego odcinka i musi być podany numer bądź tytuł odcinka. UWAGA :!: To muszą być sceny czy to we dwoje, czy w kilka osób, gdzie coś mówią do siebie (chociaż kilka słów), a nie sceny zbiorowe typu msza w kościele.


ZADANIE 8:
Teraz pora na wykreślankę, która jest poniżej. Wykreślić należy słowa, które są w linii prostej jak i na skok we wszystkich kierunkach. Hasłem jest pytanie, które trzeba napisać przy wysyłaniu odpowiedzi, a także w minimum 3 zdaniach napisać odpowiedź na to pytanie. UWAGA. JEST DROBNA LITERÓWKA I ZAMIAST PIOTR JEST PIOYR.
Obrazek

ZADANIE 9:
Dokończ cytaty oraz napisz kto i do kogo je wypowiedział:
1) „Hadziukowie drugi miesiąc miodowy przeżywają,..."
2) „Oczywiście, można miłość do bliźniego czuć, znaczy do bliźniej, ale…"
3) „No ja nie rozumiem dlaczego prezes zamówił…"


ZADANIE 10:
Napisz 5 numerów tablic rejestracyjnych samochodów występujących w serialu oraz podaj czyje to auto i w którym odcinku pojawia się ten numer.

ZADANIE 11:
Pora wrócić do kadrów. W jednym z poprzednich zadań był tylko 1 kadr, a teraz będą aż 4 (z racji wyższej punktacji). Musicie napisać, z którego odcinka pochodzą kadry oraz krótko opisać sceny z których pochodzą.
1) Obrazek 2) Obrazek
3) Obrazek 4) Obrazek


ZADANIE 12:
Teraz pora na połączenie dwóch typów zadań, które już były: kadry i chronologia. Poniżej znajduje się 10 kadrów z filmu Ranczo Wilkowyje. Musicie je uporządkować chronologicznie.
1)Obrazek 2)Obrazek 3)Obrazek
4)Obrazek 5)Obrazek 6)Obrazek
7)Obrazek 8)Obrazek 9)Obrazek
10)Obrazek


ZADANIE 13:
Wróćmy jeszcze na moment do samochodów. Było pytanie o wymienienie kilku numerów, a teraz odwrotnie - zadanie brzmi: Do kogo należą numery pojazdów WB02652 oraz WW6902K? (nikt ich w poprzednim zadaniu nie wymienił)

ZADANIE 14:
A teraz przyszła pora na mały quiz. Zawiera on 5 pytań, każde ma 5 wariantów odpowiedzi i jeden jest prawidłowy. Pytania według mnie są dość trudne, jeśli nie pamiętacie czegoś, to podpowiem, że odpowiedzi znajdziecie w sezonie 6 i 7.

1) Co napisały dzieciaki na obrusie w dworku, na zajęciach z Kusym?
a)”:)”
b)”I love Lucy”
c)”Kusy jest głupi”
d)”Kusy nie kocha Lucy”
e)”LOL”

2) Jak miała na imię sprzedawczyni w sklepie, która pracowała tam bardzo krótko?
a)Zosia
b)Jagna
c)Marysia
d)Kasia
e)Monika

3) Kto zajął trzecie miejsce w biegach przełajowych?
a)Witebski
b)Wezół
c)Wezółowa
d)Michałowa
e)Francesca

4) Na jakiej ulicy mieszka Stach Japycz?
a)Szkolna
b)Główna
c)Rynek
d)Kościelna
e)Polna

5) "A przecież dzisiaj dzisiaj jest" Kto to powiedział?
a)Senator
b)Lodzia
c)Stach
d)Pietrek
e)Czerepach


ZADANIE 15:
Poniżej jest 12 kadrów. Który kadr nie pasuje do reszty i dlaczego?

Obrazek


ZADANIE 16:
Teraz czas na zadanie pt "ślimak". Chodzi o wykreślanie wyrazów, ale na innych zasadach niż w typowej wykreślance,
oto zasady: zaczynacie od litery w punkcie A1 i dalej idziecie w kierunku odwrotnym do kierunku wskazówek zegara i co jedno okrążenie wskakujecie na kolejny kolor. Żeby znaleźć hasło, trzeba przeskakiwać co 1, 2 lub 3 litery, przy czym wszystkie litery w jednym haśle są w jednakowym odstępie. Po wykreśleniu haseł idąc wyżej wymienioną drogą odczytujecie hasło główne (pytanie), na które musicie odpowiedzieć.

Dla ułatwienia podałem wyrazy do wykreślenia. Najprościej wstawić do programu graficznego i tam wykreślać. :)

Obrazek


ZADANIE 17:
A teraz znów cytaty. Musicie je dokończyć, napisać kto do kogo mówi i w którym odcinku. UWAGA! Jeden cytat jest to dłuższa wypowiedź i trzeba napisać całą!

1) A to dla zdrowotności tylko. A jak jej…
2) Jak wszyscy wiemy wioskę naszą spotkało…
3) Wielka tajemnica jest. Pokrawiec…
4) A może jeszcze całą wieś powinienem zawołać, bo…


ZADANIE 18:
A teraz przyszła pora na kolejny quiz, tym razem trudniejszy niż poprzedni, bo ma aż 10 trudnych pytań (z serii I-IV)

1) Jak szybko leciał samolot Marianka w jednym z pierwszych odcinków?
a)90 km/h
b)100 km/h
c)110 km/h
d)120 km/h
e)130 km/h

2) W którym roku urodził się Czerepach?
a)1960
b)1963
c)1965
d)1966
e)1969

3) "Jak ze świni to …" dokończ cytat
a)dobre
b)świństwo
c)mniam mniam
d)pyszne
e)może być

4) "… widać do czarnych ciągnie"- wstaw brakujące słowo.
a)Dudę
b)Czarnego
c)Klaudię
d)Czerepacha
e)Lodzię

5) Ile zadatku dał wójt księdzu za namówienie Lucy do sprzedania dworku?
a)300 zł
b)250 zł
c)100 zł
d)400 zł
e)50 zł

6) Za ile Lucy kupiła 2 konia?
a)2000 zł
b)2500 zł
c)1000 zł
d)1500 zł
e)3000 zł

7) Adres zamieszkania Lodzi to:
a)Lipowa 32
b)Lipowa 24
c)Lipowa 23
d)Lipowa 34
e)Lipowa 35

8) Jaką nagrodę wyznaczył wójt za znalezienie Lucy?
a)2000 zł
b)500 zł
c)5000 zł
d)100 zł
e)1000 zł

9) Ile pieniędzy dostała gmina z UE?
a)15 mln euro
b)5 mln euro
c)10 mln euro
d)500 tys euro
e)1 mln euro

10) Ile pieniędzy zażądała mafia od kościoła?
a)1000 zł
b)2000 zł
c)3000 zł
d)5000 zł
e)10000 zł


ZADANIE 19:
I znów cytaty, lecz teraz ukryte, czyli w rozsypance. Musicie napisać cytat oraz kto i do kogo go wypowiedział i w którym odcinku. Dla ułatwienia podałem też znaki interpunkcyjne, które są w cytacie.

1) ICKEWAE SZPAAYOAJKM ĘT YM , OZSTPCŁWSEOEŃ JSTE . A ŚEWIAKĆOC

2) KŚAIJ AN KSŁŃEYCZOŚ ? EŻMO ESEZUKRJ YT KSRU ? AASRZCAZEIPT

3) OODRGEB RTĘOSKZ EZGŁO A CIZEWŁKO ARUTĄNNAL RZTEBA . UPRĆSMIYZ , OD ĆKOŚSNNŁO AM DO OG

4) APĆIONEŁP CĘI OB SMSZUI YT , WOABTSSJMÓA AJ . AIĘZJB EIN

5) UADKSLRZ ŃOAKC WJIOÓTW , . KAJ ĘRIBZO OD UDYP Z KORU SIZDEĄIU INE OT


ZADANIE 20:
Na koniec znów zabawa z kadrami. Poniżej jest 15 kadrów z 8 serii i musicie je ułożyć chronologicznie.

Obrazek

Awatar użytkownika
strazak210
Super User
Super User
Posty: 750
Rejestracja: 09 maja 2013, 14:49
Lokalizacja: Piekary Śląskie
Podziękował(a): 430 razy
Otrzymał(a) podziękowań: 151 razy

15 wrz 2014, 9:11

Odpuszczę już sobie to ostatnie zadanie, tym bardziej że i tak już na podium nie wejdę :D
Podsumowując, konkurs oczywiście pierwsza klasa, nie dla laików ale dla prawdziwych ranczersów. :good:
Tutaj naprawdę trzeba było popisać się wiedzą o serialu, a przynajmniej trzeba było wiedzieć gdzie szukać odpowiedzi.
Nie pozostaje mi nic innego jak tylko podziękować pablowi za ten konkurs i czekać na następny równie ciekawy. :)
Dzięki pablo :!: :!: :!:

Awatar użytkownika
pablo
Osobowość forum
Osobowość forum
Posty: 2261
Rejestracja: 20 maja 2009, 16:43
Lokalizacja: Lublin
Podziękował(a): 491 razy
Otrzymał(a) podziękowań: 541 razy

15 wrz 2014, 12:42

Jeszcze przed wynikami małe podsumowanie w jakim odstępie czasu pojawiały się pytania i poziom trudności w skali
* łatwe
** średnie
*** trudne
Oczywiście dla każdego ten poziom może okazać się inny. ;)

1) 18.08 PN, 8:25 *
2) 19.08 WT, 19:16, (po 34:51 h) *
3) 20.08 ŚR, 20:12, (po 24:56 h) **
4) 22.08 PT, 12:40, (po 40:28 h) *
5) 23.08 SO, 17:54, (po 29:14 h) *
6) 25.08 PN, 15:00, (po 45:06 h) *
7) 26.08 WT, 20:50, (po 29:50 h) **
8) 28.08 CZ, 2:00, (po 29:10 h) *
9) 30.08 SO, 20:00, (po 66:00 h) **
10) 01.09 PN, 9:16, (po 37:16 h) **
11) 02.09 WT, 10:42, (po 25:26 h) **
12) 03.09 ŚR, 19:08, (po 32:26 h) ***
13) 04.09 CZ, 20:00, (po 24:52 h) ***
14) 06.09 SO, 4:00, (po 32:00 h) ***
15) 08.09 PN, 0:00, (po 44:00 h) ***
16) 09.09 WT, 0:17, (po 24:17 h) **
17) 10.09 ŚR, 8:54, (po 32:37 h) ***
18) 11.09 CZ, 10:14, (po 25:20 h) ***
19) 13.09 SO, 9:55, (po 47:41 h) ***
20) 14.09 ND, 18:50, (po 32:55 h) ***

Awatar użytkownika
Justyś
Moderator
Moderator
Posty: 727
Rejestracja: 03 maja 2011, 23:06
Podziękował(a): 209 razy
Otrzymał(a) podziękowań: 229 razy

15 wrz 2014, 14:41

pablo, konkurs na prawdę megafantastyczny dla prawdziwych Ranczersów :good:
podziękowanie ode mnie za wytrwałość w prowadzeniu i wymyślaniu zadań (tych trudniejszych, i tych nie trudniejszych) i też za wstawanie o 4 rano, gdzie przeciętny człowiek śpi w najlepsze, a ty wklejasz kolejne zadanko :good:

czekamy na kolejne zmagania! :oki:
"-Wiesz, że ja wyznaję zasadę pacta sunt servanda!
-Ta i te ecetera ecetera tam inne." P.K

Awatar użytkownika
pablo
Osobowość forum
Osobowość forum
Posty: 2261
Rejestracja: 20 maja 2009, 16:43
Lokalizacja: Lublin
Podziękował(a): 491 razy
Otrzymał(a) podziękowań: 541 razy

15 wrz 2014, 14:56

Dziękuję wszystkim za takie opinie o moim konkursie. :)
W oczekiwaniu na końcowe wyniki zdradzę, że mam w planach kolejny konkurs. Byłby to konkurs nie "kto szybszy" a "kto więcej", czyli trzeba by było wymienić jak najwięcej czegoś tam :D
Np wymień i w 1 zdaniu opisz sceny, w których Czerepach jest na plebanii. Zadania by były w określone dni tygodnia, np pn, śr, pt i by było po 2 dni czasu na odpowiedź. Nie liczyło by się kto szybciej a kto więcej. Jeśli 2 osoby napiszą tyle samo, to tyle samo pkt otrzymają.
Jeszcze przydał by się sponsor na nagrody, bo wtedy konkurs jest atrakcyjniejszy. Jeśli ktoś ma coś do przeznaczenia na nagrodę to proszę o PW do mnie. :)

Jak Wam się podoba taki konkurs?

Awatar użytkownika
Justyś
Moderator
Moderator
Posty: 727
Rejestracja: 03 maja 2011, 23:06
Podziękował(a): 209 razy
Otrzymał(a) podziękowań: 229 razy

15 wrz 2014, 15:04

Muszę poszperać w gadżetach. Może się coś znajdzie.

Dla mnie jak najbardziej dobry pomysł :-)
"-Wiesz, że ja wyznaję zasadę pacta sunt servanda!
-Ta i te ecetera ecetera tam inne." P.K

Awatar użytkownika
bpawel10
Moderator
Moderator
Posty: 77
Rejestracja: 07 cze 2013, 19:12
Lokalizacja: Kraków/Przemyśl
Podziękował(a): 123 razy
Otrzymał(a) podziękowań: 14 razy

15 wrz 2014, 15:17

Pomysł świetny, już się nie mogę doczekać :napalony:

ODPOWIEDZ