kulinaria

Nasze zainteresowania, sport, internet, zwierzęta.
Awatar użytkownika
singri
Zasłużony
Zasłużony
Posty: 236
Rejestracja: 22 gru 2006, 13:46
Lokalizacja: stolica
Kontakt:

28 gru 2006, 14:46

zacznę od pierożkow Erin:
Kilo mąki, trochę mleka, łyżka oliwy, 100 gr masła lub margaryny, drożdże, sól i pieprz do smaku - z tego zagnieść ciasto i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
Po rozwałkowaniu, kroić w kwadraty i składać na pół po dodaniu farszu z gotowanej kiszonej kapusty (min. 2 godz. ją gotuję) z dodatkiem smażonych grzybków i cebulki. Zlepić brzegi i smażyć na oleju. Żeby szybko się nie zeschły, polecam trzymanie w lodówce i ewentualnie odgrzanie.
"Jezus Mario... Wracałam od ślubu z trupem w bagażniku!" [size=67]Joanna Chmielewska "Przeklęta bariera"[/size]

Awatar użytkownika
bonka
Zasłużony
Zasłużony
Posty: 242
Rejestracja: 22 gru 2006, 16:54
Lokalizacja: Serce Kaszub :)
Kontakt:

31 gru 2006, 20:43

A zatem, kluski z jabłkami mojej babci:
4 twarożki homogenizowane,
24 łyżki mąki,
4 jajka, - mieszamy wszystko
z tego robimy kluski, które gotujemy w lekko osolonej wodzie (kładziemy łyżką do gotującej się wody)
Przygotowujemy żaroodporne naczynie, w miarę spore bo klusek wyjdzie z tej porcji trochę, smarujemy naczynie masłem i układamy ugotowane kluski, pojedynczą warstwę. Następnie kroimy na to warstwę jabłek, cwiartki pokrojone w plasterki. Wtykamy w szpary okruszyny masła i układamy kolejną warstwę klusek. I tak na przemian, aż do wyczerpania klusek. U góry maja byc kluski, nie jabłka :)
Na wierzchu również wciskamy małe plasterki masła.
Teraz przygotowujemy zalewe :)
4 jajka (całe) - wcześniej też były całe
12 łyżeczek cukru, może byc więcej... ale nie przesadzajmy,
cynamon, wedle uznania, ja daję na taka porcję łyżkę.
To wszystko miksujemy razem i zalewamy przygotowane kluski.
Zakrywamy naczynie i wsadzamy do piekarnika na jakieś do 1,5 godziny, w temperaturę ok 160 stopni.
Trzeba uważac, bo kluski rosną podczas pieczenia i w zależności od tego jakie mamy naczynie, lubią kipiec', tak więc dobrze jest podłożyc coś pod spód, żeby nie zapac'kac' całego piekarnika.
Kluski wyjąc' jak będą brązowe z góry, tylko uwaga żeby nie spalic', może to trwac' krócej niż podałam, a może dłużej, pewnie zależy od piekarnika.
Ja osobiście wolę kluski na zimno, lepiej czuc' smak. Dlatego warto uzbroic' się w cierpliwośc' i poczekac' aż wystygną.
SMACZNEGO!
[b] [url=http://imageshack.us]http://img88.imageshack.us/img88/7730/userbar557462kn9qx5.gif[/url]

"Z miłości porzucił mnie... to kretyn..."

"Na miłość nigdy nie jest za późno, za to na samotność, zawsze jest za wcześnie."[/b]

Awatar użytkownika
Tengel2
Moderator
Moderator
Posty: 1129
Rejestracja: 31 sty 2007, 19:17
Podziękował(a): 430 razy
Otrzymał(a) podziękowań: 179 razy

16 lut 2007, 22:18

Sałatka Chińska

Składniki:

Główka kapusty pekińskiej
Dwie paczki słonecznika łuskanego
0,5 kg piersi z indyka
1 papryka czerwona
Dwie zupki chińskie
Puszka kukurydzy
1 majonez winiary (400ml)

Przygotowanie:

Piersi posypać przyprawą do kurczaka i usmażyć na patelni. Słonecznik z makaronem uprażyć na suchej patelni z tłuszczem i przyprawami z zupek. Poszatkować kapustę, paprykę pokroić w kostkę. Dodać wystudzoną pierś pokrojoną w kostkę, kukurydzę, słonecznik, makaron i wszystko razem wymieszać z majonezem (do majonezu można dodać łyżkę magi w płynie).

Smacznego! :-)
"Albowiem noc jest ciemna i pełna strachów" - George R. R. Martin

Obrazek

Awatar użytkownika
Tengel2
Moderator
Moderator
Posty: 1129
Rejestracja: 31 sty 2007, 19:17
Podziękował(a): 430 razy
Otrzymał(a) podziękowań: 179 razy

20 lut 2007, 22:01

Singri chciałaś to masz coś z kuchni skandynawskiej:

Łosoś po norwesku z Sosem musztardowym

czas przygotowania: 30 min.
na jaką ilość? 5-6 porcji
składniki:
1,5 kg oczyszczonego świeżego łososia (część środkowa)
2 pęczki koperku
2 łyżki gruboziarnistej soli
1 łyżka cukru
1 łyżka białego pieprzu

Sos:

6 żółtek
1 łyżka oleju
1/2 łyżki octu
1 łyżka cukru
2 łyżeczki białego pieprzu
2 łyżeczki soli
1 łyżka musztardy
2 łyżki drobno posiekanego koperku
opis przygotowania:
Łososia przekroić wzdłuż na pół, usunąć kręgosłup, umyć i osuszyć. Połowę łososia ułożyć na półmisku wewnętrzną stroną do góry, posypsać koperkiem, solą, cukrem i pieprzem, przykryć drugą połową. Przykryć talerzem, wstawić na dobę do lodówki. Marynować w chłodzie 4 dni.
Sos musztardowy przyrządzić tuż przed podaniem przez wymieszanie wszystkich składników. Rybę wyjąć z marynaty, oczyścić z koperku i przypraw, pokroić w cienkie plasterki. Podawać z sosem musztardowym i grzankami.


Smacznego :-)
"Albowiem noc jest ciemna i pełna strachów" - George R. R. Martin

Obrazek

Awatar użytkownika
Tengel2
Moderator
Moderator
Posty: 1129
Rejestracja: 31 sty 2007, 19:17
Podziękował(a): 430 razy
Otrzymał(a) podziękowań: 179 razy

12 mar 2007, 10:03

A teraz cos z kuchni norweskiej:

Krem Trolli z Norwegii


Składniki:

mrożone żurawiny, cukier zwykły lub puder, Ilość składników dobieramy w zależności od tego ile chcemy uzyskać kremu i jak bardzo ma być słodki. Mniej więcej na 1 kg żurawin na 1 kg cukru, lub dla odchudzających się nieco mniej.

Przepis:

Do miski wsypujemy nieco rozmorożone żurawiny i włączamy mikser na najwyższe obroty, dosypujemy cukier w trakcie mieszania. Krem ma bardzo ładny, rożowy kolor i jest bardzo puszysty. Najlepiej smakuje od razu podany z gorącymi goframi lub naleśnikami. Jest to bardzo stara receptura norweska. Szczególnie znana jako przysmak dla dzieci na dalekiej północy!!!! Smacznego!!!!
"Albowiem noc jest ciemna i pełna strachów" - George R. R. Martin

Obrazek

Awatar użytkownika
aaalinka
Zasłużony
Zasłużony
Posty: 137
Rejestracja: 22 gru 2006, 16:24
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

14 mar 2007, 15:40

Oto przepis na smorodinówkę, dość czasochłonny, niestety. Jeśli znajdę wersję uproszczoną, to też zamieszczę. No ale wiadomo, że dobra nalewka to musi swoje odstać :lol:

Składniki:
- 1.5 kg dojrzałych czarnych porzeczek
- 25 dag cukru
- 1.5 l czystej wódki
- 1 szklanka spirytusu

Sposób przyrządzania:

Owoce przebierz, opłucz, oczyść z szypułek i włóż do słoja, przesypując cukrem warstwa po warstwie. Słój szczelnie zamknij i odstaw na miesiąc w nasłonecznione miejsce. Powstały sok zlej i wstaw do lodówki, a owoce w słoju zalej wódką i odstaw na 3 tygodnie. Następnie zlej nalewkę do butelki, wymieszaj z sokiem, dodaj spirytus i odstaw na 2 miesiące. Potem przecedź (np. przez filtr do kawy lub kilkakrotnie złożoną gazę) i odstaw jeszcze na 4 miesiące, aby nalewka dojrzała :zdrowko:
Będę_walczyła_jak_lwica

Tina
Początkujący
Początkujący
Posty: 27
Rejestracja: 30 sty 2007, 2:22
Lokalizacja: Sydney

14 mar 2007, 23:40

aaalinka pisze:Oto przepis na smorodinówkę, dość czasochłonny, niestety. Jeśli znajdę wersję uproszczoną, to też zamieszczę. No ale wiadomo, że dobra nalewka to musi swoje odstać :lol:

Składniki:
- 1.5 kg dojrzałych czarnych porzeczek
- 25 dag cukru
- 1.5 l czystej wódki
- 1 szklanka spirytusu

Sposób przyrządzania:

Owoce przebierz, opłucz, oczyść z szypułek i włóż do słoja, przesypując cukrem warstwa po warstwie. Słój szczelnie zamknij i odstaw na miesiąc w nasłonecznione miejsce. Powstały sok zlej i wstaw do lodówki, a owoce w słoju zalej wódką i odstaw na 3 tygodnie.
Następnie zlej nalewkę do butelki, wymieszaj z sokiem, dodaj spirytus i odstaw na 2 miesiące. Potem przecedź (np. przez filtr do kawy lub kilkakrotnie złożoną gazę) i odstaw jeszcze na 4 miesiące, aby nalewka dojrzała :zdrowko:

....przepis brzmi smakowicie jak kirsh wisniowy tylko z podmiana owocow.Dla mnie o tyle skomplikowany, ze jeszcze nie widzialam tutaj w sprzedazy czarnych porzeczek - moze gdzies je maja - ale w Australii tego owocu jeszcze nie jadlam. Widzialam 2x czerwone porzeczki - pakowane po 125g/$7.99(rodzice pokazywali dzieciom a i sami sie dziwowali). Ale sprobuje sok porzeczkowy w polskim sklepie - to z pewnoscia nie to samo co swieze owoce.

Awatar użytkownika
Tengel2
Moderator
Moderator
Posty: 1129
Rejestracja: 31 sty 2007, 19:17
Podziękował(a): 430 razy
Otrzymał(a) podziękowań: 179 razy

15 mar 2007, 7:47

Norweski deser owocowy

Składniki:
- 1 jabłko
- 1 banan
- 1 pomarańcza
- 4 filiżanki zielonych winogron
- 1/2 filiżanki pokrojonych orzechów włoskich
- 5 żółtek
- 2 białka
- 5 łyżek cukru pudru
- 2 łyżki brandy lub rumu
- 200 ml śmietany kremówki
- sok cytrynowy

Sposób przyrządzania:

Jabłka obierz i pokrój w małą kostkę, skrop sokiem cytrynowym. Banany obierz, pokrój w plasterki, również skrop sokiem cytrynowym. Powycinaj fileciki z pomarańczy. Winogrona pokrój na połówki i usuń pestki. Ubij mikserem na puszystą masę żółtka z białkami i cukrem. Pod sam koniec ubijania wlej alkohol. Owoce wymieszaj z sosem, udekoruj czapeczkami z ubitej śmietany
"Albowiem noc jest ciemna i pełna strachów" - George R. R. Martin

Obrazek

Awatar użytkownika
bonka
Zasłużony
Zasłużony
Posty: 242
Rejestracja: 22 gru 2006, 16:54
Lokalizacja: Serce Kaszub :)
Kontakt:

20 mar 2007, 21:21

Oto bomba kaloryczna :)
Na dwie osoby (co prawda porcja jest ogromna... mozna podzielic')
2 banany, obtoczyc' w jajku i wiórkach kokosowyc,
usmażyc' na masełku (mają byc' lekko brązowe)
położyc' na talerzu,
na wierzch 2 kulki lodów (smak dowolny, ale najlepsze są smietankowe/waniliowe)
na lody, troche truskawek zmiksowanych, lub rozgniecionych widelcem,
teraz kładziemy bita śmietanę (nejlepiej zrobic' samemu)
i polac' trochę polewą czekoladową :)

Podawac' aby banany były jeszcze ciepłe, lody się wtedy ładnie topia.

SMACZNEGO!
[b] [url=http://imageshack.us]http://img88.imageshack.us/img88/7730/userbar557462kn9qx5.gif[/url]

"Z miłości porzucił mnie... to kretyn..."

"Na miłość nigdy nie jest za późno, za to na samotność, zawsze jest za wcześnie."[/b]

Awatar użytkownika
Tengel2
Moderator
Moderator
Posty: 1129
Rejestracja: 31 sty 2007, 19:17
Podziękował(a): 430 razy
Otrzymał(a) podziękowań: 179 razy

20 mar 2007, 21:34

Norweski Sos Serowy Slodki czyli NSSS

Składniki:
poltorej szklanki mleka

pol szklanki slodkiej smietanki

10 dag sera norweskiego brazowego slodkiego

2 lyzeczki cukru

2 lyzki maki pszennej

Przepis

Mleko i smietanke zmieszac.

Mąke rozmieszać w malej ilości mieszanki mleka i śmietanki.

Reszte mieszanki mleka ze śmietanka podgrzac, dodac ser i cukier, oraz odrobine masła. Podgrzewać az ser sie rozpuści, zagotować.

Zestawić z ognia. Wlać rozrobiona mąke, wstawić z powrotem na gaz, gotować na małym ogniu przez kilka minut, aż sos nabierze ładnej, gładkiej konsystencji.

Podawać do kluch norweskich, ale pewnie można i do polskich pierogów z mięsem, i do czego tam jeszcze chcemy!

Miłego eksperymentowania z kuchnią norweska!
Smacznego!
"Albowiem noc jest ciemna i pełna strachów" - George R. R. Martin

Obrazek

Awatar użytkownika
bonka
Zasłużony
Zasłużony
Posty: 242
Rejestracja: 22 gru 2006, 16:54
Lokalizacja: Serce Kaszub :)
Kontakt:

30 mar 2007, 9:44

Przepis na jabłecznik (ale równie dobrze można dodac' też inne owoce), który robiono w rodzinnym domu mojej babci (niedawno znaleziony przeze mnie)
Ubijamy na pianę 6 białek,
dodajemy do piany 6 żółtek,
po mału dosypujemy 2 szklanki cukru,
następnie 2 szklanki mąki,
na koniec dolewamy pół łyżki jakiegoś alkoholu i pół łyżki octu.
Mieszamy;)
Na blachę, pokroic' jabłka, posypac' trochę cynamonem.
Ciasto jest bardzo dobre, a do tego nie ma sztucznego proszku, ani tłuszczu.
SMACZNEGO!
[b] [url=http://imageshack.us]http://img88.imageshack.us/img88/7730/userbar557462kn9qx5.gif[/url]

"Z miłości porzucił mnie... to kretyn..."

"Na miłość nigdy nie jest za późno, za to na samotność, zawsze jest za wcześnie."[/b]

Awatar użytkownika
Joanna
Osobowość forum
Osobowość forum
Posty: 366
Rejestracja: 14 lut 2009, 20:14
Lokalizacja: Łódź
Podziękował(a): 13 razy
Otrzymał(a) podziękowań: 4 razy

26 lut 2009, 18:52

Ale pyszności...mniam mniam

Awatar użytkownika
c3po
Super User
Super User
Posty: 380
Rejestracja: 24 sie 2007, 15:48
Lokalizacja: Dolny Śląsk
Otrzymał(a) podziękowań: 1 raz
Kontakt:

03 lip 2009, 15:43

Chciałbym przedstawić przepis na Koktajl bananowy, który jest fantastyczny na letni dzień, po zażyciu sportu. Koktajl dodaje mnóstwo energii, jednak jest bardzo kaloryczny.

Należy przygotować

→3 duże banany
→2 szklanki mleka
→1/2 szklanki śmietany 30%
→sok z 1/3 cytryny
→3-4 łyżki cukry (chociaż tutaj według uznania, jak ktoś lubi słodkie to nawet 5, a jak nie to 2 dla smaku)
→szczypta cynamonu

Sposób przygotowania

1. Banany obrać i pokroić w plastry. Następnie wrzucamy je do wysokiej miski
2. Banany zalać mlekie i śmietanką.
3. Wcisnąć sok z cytryny (sok jest po to, aby banany nie straciły oryginalnego koloru, więc z cytryną nie ma co przesadzać). Uwaga na pestki!
4. Miksujemy.
5. Kiedy konsystencja zrobi się jednolita dosypujemy cukru i miksujemy.
6. Koktajl wlewamy do wysokich szklanek i posypujemy szczyptą cynamonu dla uzyskania wyglądu.
7. Szklanki wkladamy do lodówki na około 20 minut
8. Spożywamy ← mój ulubiony punkt :)

Zamiast cynamonu możemy użyc utartej w wiórki czekolady.

Smacznego :]
Ostatnio zmieniony 03 lip 2009, 22:30 przez c3po, łącznie zmieniany 1 raz.
http://www.pajacyk.pl/ Pokaż, że zależy Ci na innych
Może kawy?

Awatar użytkownika
Kamil
Super User
Super User
Posty: 342
Rejestracja: 19 lip 2010, 12:41
Lokalizacja: Podkarpacie
Podziękował(a): 16 razy
Otrzymał(a) podziękowań: 7 razy

15 mar 2011, 18:32

c3po spróbujemy, spróbujemy ;) :friends
"Powietrze u nas świeże.
Dwa, wszędzie blisko.
Trzy, tanio.
Cztery, nawet jak co drogie to dostać nie można."

Tadeusz Hadziuk

Awatar użytkownika
dami1995zg
Pasjonat
Pasjonat
Posty: 170
Rejestracja: 23 lis 2009, 12:46
Lokalizacja: Zielona Góra (ZG)
Podziękował(a): 2 razy
Otrzymał(a) podziękowań: 3 razy

15 mar 2011, 19:06

Tengel2 pisze:Sałatka Chińska

Składniki:

Główka kapusty pekińskiej
Dwie paczki słonecznika łuskanego
0,5 kg piersi z indyka
1 papryka czerwona
Dwie zupki chińskie
Puszka kukurydzy
1 majonez winiary (400ml)

Przygotowanie:

Piersi posypać przyprawą do kurczaka i usmażyć na patelni. Słonecznik z makaronem uprażyć na suchej patelni z tłuszczem i przyprawami z zupek. Poszatkować kapustę, paprykę pokroić w kostkę. Dodać wystudzoną pierś pokrojoną w kostkę, kukurydzę, słonecznik, makaron i wszystko razem wymieszać z majonezem (do majonezu można dodać łyżkę magi w płynie).

Smacznego! :-)
Oooooo to może być pychota xd :ok :ok namówię mame żeby mi zrobiła xd:P:P

Awatar użytkownika
Lynn
Super User
Super User
Posty: 683
Rejestracja: 21 cze 2010, 8:50
Podziękował(a): 1 raz
Otrzymał(a) podziękowań: 3 razy

15 mar 2011, 22:27

Ja tez bym chetnie zjadla, ale niestety ida tam przyprawy z zupek chinskich. A ja bardzo zle reaguje na zawarte w nich ogromne ilosci glutaminianu sodu wiec ich nie jadam.

Ale za to ja mam propozycje...Naprawde niezle danie w 12 minut. I bardzo proste.
Sama bedac w 3 klasie gimnazjum zajadalam sie nim ciagle. Zwlaszcza gdy mialam poltora miesieczna przerwe w szkole miedzy I a II semestrem i siedzialam w domu sama, i nie wolno bylo mi chodzic bez kul.
Wiec to danie robilam na sniadanie i obiad. Ale teraz nie moge na nie juz patrzec...Ale i tak jest dobre.


1) 120 g makaronu swiderki (polecam lubelle)
2) Troche startego zoltego sera
3) Sol, pieprz, papryka czerowna
3) Pol lyzeczki masla.


Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Mozna dac odrobinke oleju by sie nie sklejal. Odcedzamy wrzucamy na talerz i dodajemy ser ( w zaleznosci od gustu). Odrobinke masla i mieszamy do podtopienia sera. Dodajemy sol, czerwona papryke w proszku i pieprz i mieszamy jeszcze chwile do roztopienia sie masla.

Ps. Jesli ser zolty nalezec bedzie do tych tlusciejszych to maslo mozna odpuscic.
Will the world remember you when you fall? Could it be your death means nothing at all.
Obrazek

Ewa47
Super User
Super User
Posty: 1061
Rejestracja: 06 lip 2009, 21:41
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował(a): 46 razy
Otrzymał(a) podziękowań: 12 razy

15 mar 2011, 23:06

Pyszne rzeczy trzeba wypróbować. :ok
Ewa

Awatar użytkownika
macphisto
Osobowość forum
Osobowość forum
Posty: 1130
Rejestracja: 22 gru 2006, 14:19
Lokalizacja: Saalfeld/Mohrungen/Warsaw
Podziękował(a): 48 razy
Otrzymał(a) podziękowań: 97 razy
Kontakt:

16 mar 2011, 0:28

Ja mam przepis na smaczną sałatkę. Porcja na imprezę rodzinną lub z przyjaciółmi :)

potrzeba:
większej piersi z kurczaka
dużego, świeżego ogórka, dużego lub dwóch małych
dwie papryki
koperek
czosnek
kukurydza w puszce
majonez, najlepiej Winiary
i makaron ryżowy, co jest makaronem ale wygląda jak ryż ;)

kurczaka pokroić w kostki i usmażyć, ogórka, paprykę też w kosteczki, makaronu przy gotowaniu nie solić za mocno,
kukurydzę odsączyć z tej puszkowej zalewy, czosnek wycisnąć, albo pokroić drobno, koperek posiekać drobniutko, wszystko zmieszać z majonezem, posolić i dodać pieprzu i swoich ulubionych przypraw. Najlepiej, żeby sałatka postała noc w lodówce, to się wszystko razem "przeżre" i będzie lepiej smakować :)
Moim znajomym bardzo smakowała, więc polecam. Smacznego :D
We've all been raised on television to believe that one day we'd all be millionaires, and movie gods, and rock stars. But we won't - Fight Club.

http://www.macphisto.fbl.pl

https://www.facebook.com/wObiektywieAlexis <-skromna galeria

Awatar użytkownika
Joachim
Osobowość forum
Osobowość forum
Posty: 418
Rejestracja: 21 lut 2011, 3:33
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował(a): 163 razy
Otrzymał(a) podziękowań: 111 razy

16 mar 2011, 0:48

kurde no! aż zgłodniałem... :lol: wychodzę stąd :P
Obrazek

Awatar użytkownika
kamil73
Osobowość forum
Osobowość forum
Posty: 445
Rejestracja: 08 mar 2013, 23:11
Podziękował(a): 226 razy
Otrzymał(a) podziękowań: 161 razy

03 cze 2013, 19:33

Pozwolę sobie tutaj wkleić fotki z dzisiejszego wypadu do lasu :zadowolony: . Wg mnie podlega to pod kulinaria.
Obrazek Obrazek Obrazek
Poproszę żonę, żeby jutro zrobiła mus (zupę) z kurek.
Visca El Barca
Post ten wyraża opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on być wykorzystany przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani w terminie późniejszym. Autor zastrzega sobie prawo do zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.

ODPOWIEDZ