Ranczo odc. 67 Kozi róg

Forum poświęcone szóstej serii "Rancza". Znajdziecie tu tematy, które zdradzają m.in. kulisy prac nad nowym sezonem serialu. Emisja nowych odcinków trwa od 4 marca 2012r. w TVP1.

Ranczo odc. 67 Kozi róg

Postprzez Anija » Sob 18 Lut, 2012

Ranczo seria 6. Odcinek 67 Kozi róg

Emisja premierowa: 11.03.2012

Streszczenie odcinka:

Lucy realizuje kolejny wielki społeczny plan, próbuje mianowicie zlikwidować bezrobocie w gminie, dzięki tzw. spółdzielniom socjalnym. Niestety, jej zapał zderza się z całkowitym sceptycyzmem części bezrobotnych, którzy od gminy oczekują jednej tylko formy pomocy, mianowicie finansowej. Na placu boju pozostają tylko cztery dzielne kobiety, ale bez wykształcenia, doświadczenia i kwalifikacji. Misja zbudowania koncepcji ich działalności, mimo że włączony został do niej przedsiębiorca Więcławski, napotyka na dużo większe trudności, niż Lucy mogła podejrzewać. Francesca, z racji braku obywatelstwa nie mogąca na razie zasilić szeregów polskiej policji, wstępuje do straży gminnej, jednoosobowej i specjalnie w tym celu utworzonej. Miejscowym siłom porządkowym dodaje to nie tylko urody, ale, co bardziej nieoczekiwane stanowczości. Pietrek spełnia marzenie Joli; znalazł w Lublinie profesora śpiewu. Pierwsza wizyta jednak kończy się katastrofą. Michałowa usiłuje zaprzyjaźnić się z nowym wikarym Maciejem. Nie jest to proste, bo nowy wikary Maciej jest zupełnie oderwany od rzeczywistości, a i język, którego używa na co dzień, zawiera większość słów kompletnie Michałowej nieznanych, co ona odbiera osobiście (choć zupełnie błędnie) jako szydzenie z niej. Wójt, czyli senator postanawia przeczekać szum medialny szum wokół jego osoby. Czerepach ma jednak inne plany wobec niego, uważa, że właśnie teraz, skoro wójtowi udała się trudna sztuka przebicia błony anonimowości, należy to bezwzględnie (i odpowiednio) wykorzystać, aby zrobić z wójta medialnego celebrytę. Kinga zaproponowała Witebskiemu cykl internetowych audycji o niedostatkach szkolnictwa. Uproszony przez Kusego Witebski się godzi, ale jego wstępne opory okazują się jak najbardziej uzasadnione; audycje Kingi to w istocie pełne furii ataki, nie zostawiające na oświacie suchej nitki. Wobec takiego obrotu sprawy, Dyrektorka szkoły ogłasza wendettę, bo jako najwyższy organ oświatowy w gminie wszystkie te zarzuty bierze osobiście do siebie. Akurat kiedy walka na tym polu rozkręca się na całego, ksiądz oprowadza po gminie nowego wikarego, próbując zapoznać go z miejscowym kwiatem inteligencji. Sceny, jakie napotyka w czasie gminnego obchodu, budzą w nim autentyczne przerażenie.
Ostatnio edytowany przez admin, Śro 07 Mar, 2012, edytowano w sumie 1 raz
Powód: Wyłączenie spoilera.
"Najgorsza rzecz w życiu kobiety to czekanie, aż mężczyzna rozumu nabierze."
Awatar użytkownika
Anija
Moderator
Moderator

Obrazki: 25
Miejscowość: okolice Łodzi
Podziękował : 147 razy
Otrzymał podziękowań: 395 razy
Pochwały: 8
Numer GG: 0

Reklama

Ranczo odc. 67 Kozi róg

Postprzez sklodzio94 » Nie 11 Mar, 2012

Jest coraz lepiej ,tydzień temu 9/10 dziś już 9,5. Ks Maciek nie taki nijaki i sie fajnie rozkreca :lol:
http//:tramwajewarszawskie.blogspot.com- mój blog zapraszam!
sklodzio94
Początkujący
Początkujący

Miejscowość: Warszawa
Podziękował : 1 raz
Otrzymał podziękowań: 5 razy
Numer GG: 5555171

Ranczo odc. 67 Kozi róg

Postprzez renczers » Nie 11 Mar, 2012

Rzeczywiście robi się coraz lepiej :)
renczers
Nowicjusz
Nowicjusz

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Ranczo odc. 67 Kozi róg

Postprzez marcinj1910 » Nie 11 Mar, 2012

Za mało ławeczki.Wątek z nowym księdzem się rozkręca ale za to z Kingą nie bardzo mi się podoba.
marcinj1910
Nowicjusz
Nowicjusz

Numer GG: 2248163

Re: Ranczo odc. 67 Kozi róg

Postprzez sklodzio94 » Nie 11 Mar, 2012

marcinj1910 napisał(a):Za mało ławeczki.Wątek z nowym księdzem się rozkręca ale za to z Kingą nie bardzo mi się podoba.

No z Kingą może nie jest takie genialne, ale taki Czerepach rekonpensuje wszystko:P
http//:tramwajewarszawskie.blogspot.com- mój blog zapraszam!
sklodzio94
Początkujący
Początkujący

Otrzymał podziękowań: 5 razy
Numer GG: 5555171

Ranczo odc. 67 Kozi róg

Postprzez zeezeewoo » Nie 11 Mar, 2012

Dosyć fajny odcinek. Kapitalna gra Kingi , Czerepacha i Michałowej. Ks Maciej powoli się rozkręca już powoli kapuje,że za dużo książek czyta i za mądry jest na Wilkowyje. Niepodobał się wątek z tym profesorkiem , wkurzający gościu był.Wójt(przepraszam Senator) z Czerepachem wymiata genialnie dziś zagrali... czuje się ten klimat jak grali w Miodowych latach. Odcinek oceniam na 7/10.
zeezeewoo
Nowicjusz
Nowicjusz

Ranczo odc. 67 Kozi róg

Postprzez nibiru » Nie 11 Mar, 2012

Tak samo jak tydzień temu odcinek ledwo mi się zaczął, a już się skończył.
Akcja powoli rusza do przodu, widać nasze realia z chęcią do pracy niektórych osób...a sprytne kumy wymyśliły spółdzielnię :lol:
Dwa gagatki (wiadomo o kogo chodzi) kombinują jak tu się więcej nachapać, ale Czerepach jest trochę niezadowolony i według mnie może coś wywinąć senatorowi, a znając życie oboje na tym stracą bądź zyskają.

Z niecierpliwością czekam na kolejny odcinek :)
"Latarnie są bardziej użyteczne niż kościoły." Beniamin Franklin.
Awatar użytkownika
nibiru
Nowicjusz
Nowicjusz

Miejscowość: wrocław
Otrzymał podziękowań: 2 razy
Numer GG: 3333618

Ranczo odc. 67 Kozi róg

Postprzez Ewa47 » Nie 11 Mar, 2012

Kinga jest kapitalna , niedostatki oświaty to ważny problem , cały system oświaty jest przestarzały i powinien być zreformowany (ja też pracuję w oświacie , ale w Domu Kultury ). Jest świetnie pokazane jak pracuje senat , Kozioł siedzi w domu a licznik bije , ciekawe za co biorą tam pieniądze. Jeszcze jest bardzo ważny problem społeczny , bezrobocie . Tutaj jest pokazana mentalność Polaków a mianowicie sprawa zasiłków z opieki , ludzie tak jak ten mężczyzna liczą tylko na zasiłki i wyciągają rękę po pieniądze , nic nie robią , żeby zmienić swoje położenie i poprawić swój byt ekonomiczny , tylko patrzą , że państwo da. Nie przyjmują innej formy pomocy przysłowiowej wędki , tylko idą po najmniejszej linii oporu zamiast wziąć sprawę w swoje ręce i zacząć zarabiać .I jak ma być w Polsce dobrze z jednej strony nasi reprezentanci sejm i senat , którzy nic nie robią , tylko liczą zyski jak Paweł Kozioł i Czerepach a z drugiej ludzie , bezrobotni , którzy nie wykazują żadnej kreatywności , tylko żyją z zasiłków państwa bo tak najłatwiej nie to co Solejukowa , Hadziukowa , czy Pietrek. Lucy nie ma z mieszkańcami łatwego życia , cud , że jeszcze nie uciekła do USA. Ten nauczyciel śpiewu jest strasznie wkurzający okropny typ i Pietrek, który tłumaczy kolegom z ławeczki , gdzie jest przepona.Odcinek jest bardzo dobry i nie pozbawiony humoru , :rotfl: ale nie tylko śmieszy :scratch
Ewa
Ewa47
Ekspert
Ekspert

Podziękował : 63 razy
Otrzymał podziękowań: 18 razy
Pochwały: 4

Ranczo odc. 67 Kozi róg

Postprzez zyciak » Pon 12 Mar, 2012

Ewa47 napisał(a):.Odcinek jest bardzo dobry i nie pozbawiony humoru , :rotfl: ale nie tylko śmieszy :scratch

I tu się zgadzam w stu procentach !! Ranczo nigdy nie nie było serialem stricte komediowym!! Oczywiście, wszyscy niemalże pękaliśmy ze śmiechu oglądając niektóre sceny, ale każdy z odcinków niósł też jakieś przesłanie. We wcześniejszych seriach, problemy rozwiązywane były krócej, poszczególne odcinki stanowiły jakby zamkniętą całość! Teraz jest inaczej.

Po wczorajszym odcinku bardzo jestem ciekaw rewolucji oświatowej w Wilkowyjach. Jakkolwiek Kinga w nieco napastliwy sposób wyraziła się o systemie edukacji w Polsce ( stąd Dyrektorka poczuła się obiektem ataku ) to, moim zdaniem, ma dużo racji. Bo czyż nie jest tak, że "sztywne" programy nauczania sprawiają, że dzisiejsi uczniowie w dużej mierze pozbawieni są możliwości rozwijania swoich indywidualności ?? Szkoła jest nudna, programy nakazują naukę rzeczy w ogóle nieprzydatnych w życiu !! Każdy ma swoje własne zainteresowania, a szkoły kompletnie nie interesuje ich rozwijanie !! Wrzuca się wszystkich do "jednego worka" i zmusza do nauki tych samych rzeczy. I podam tu przykład samego siebie, bo problem ten istnieje nie od dziś.

W szkołach muzycznych na potęgę kształci się muzyków-solistów. Goni się program, wymaga przygotowania nie wiadomo jakiego repertuaru, tylko ja się pytam "PO CO" ?? !! Z każdego rocznika szkoły, solistą zostają jednostki w skali kraju !! A co ma zrobić reszta ?? Jest tyle sposobów muzykowania !! Zespoły kameralne, orkiestry, muzyka rozrywkowa. Tyle, że niestety, mało kogo z grona pedagogicznego to interesuje !! A dlaczego ?? !! Bo sami nie potrafią tej muzyki grać , więc siłą rzeczy nie umieją przekazać uczniom "czym to się je" !! Mało tego, jeszcze czasami zakazują, bo podobno może to zmanierować!! BZDURA !! Problem jest globalny i tylko w niektórych szkołach, gdzie odmłodzono kadrę i młodsze pokolenie nauczycieli samo się spotkało z tym problemem, można nauczyć się i grać muzykę taką, jaką się chce !! Sam jestem wytworem takiej "starej szkoły". Niestety "starej szkoły" w złym tego słowa znaczeniu !! Gdyby nie ojciec, który sam jest muzykiem, nie zaszczepił mi pewnych kierunków, nie byłbym przygotowany do zawodowego życia muzycznego !! Po prostu nauczyciel nie był w stanie nauczyć mnie niczego, bo nie miał o tym zielonego pojęcia!! Paradoks polega na tym, że uczy do dziś!! I czego ta biedna młodzież ma się nauczyć ?? A przez 20 lat, bo tyle minęło od skończenia przeze mnie liceum, wiele się zmieniło !! Bardzo wiele !! Najgorsze jest to, że problem dotyczy wszystkich typów szkoły !!

Bardzo ciekawe, jaki sposób na zmiany tej patologicznej sytuacji zaproponują scenarzyści w "Ranczo" !!

Co do innych wątków...
Ciekawie się robi na plebani! Ksiądz Maciej nieco się "wyluzował" i zaczął mówić ludzkim językiem :) Co prawda, na razie na "własnym podwórku" ale, na początek, dobre i to !!

Świetne podejście Więcławskiego do bezrobotnych kobiet. "Jak się za nie coś wymyśli, to będą narzekać" !! I czy to nie prawda ?? Naród malkontentów !! Jak to Lucy mówiła w V serii "Dasz im złotą sztabkę, też będą narzekać, że ciężka" !! Co prawda, to prawda. Niemniej kobiety ze "Spółdzielni" wyglądają na zdeterminowane, więc może wymyślą jakiś sposób na soja, lepszą, przyszłość ?? !!

Postępowanie roszczeniowe mężczyzn podczas spotkania w urzędzie gminy... Spuśćmy tu zasłonę milczenia :ireful

A Kozioł z Czerepachem po staremu... Jakby się tu nie narobić, żeby zarobić :pala Tym razem na koszt podatników...

Tak, ten odcinek nie należał do "łatwych", ale nie był też pozbawiony humoru !! I za to tak lubię "Ranczo" ! Bawiąc - uczy !! Z niecierpliwością czekam na kolejne odcinki !! :ok
Patryk Pietrek: "Nic się nie zmienia od na du... siedzenia"

Za ten post autor zyciak otrzymał podziękowania - 2
Anija(Pon 12 Mar, 2012), Tengel2(Pon 12 Mar, 2012)
Ocena:16.67%

Awatar użytkownika
zyciak
Moderator
Moderator

Obrazki: 9
Miejscowość: Łódź
Podziękował : 212 razy
Otrzymał podziękowań: 337 razy
Pochwały: 7

Ranczo odc. 67 Kozi róg

Postprzez kylo69 » Pon 12 Mar, 2012

Dziwne jest to, że odcinek w telewizji posiadał napisy do włoskich tekstów, a wersje w internecie ich nie mają (vod onet, vod tvp) :(
"Na miłość nigdy nie jest za późno, za to na samotność zawsze jest za wcześnie" - Kusy
Awatar użytkownika
kylo69
Moderator
Moderator

Miejscowość: Lublin
Podziękował : 11 razy
Otrzymał podziękowań: 20 razy
Pochwały: 2
Numer GG: 6067399

Ranczo odc. 67 Kozi róg

Postprzez zyciak » Pon 12 Mar, 2012

Może w ten sposób TVP chciała przyciągnąć przed telewizory jak największą ilość ludzi ?? Obejrzeli w necie, nic nie zrozumieli, a tu w telewizji full wypas ??
Patryk Pietrek: "Nic się nie zmienia od na du... siedzenia"
Awatar użytkownika
zyciak
Moderator
Moderator

Obrazki: 9
Miejscowość: Łódź
Podziękował : 212 razy
Otrzymał podziękowań: 337 razy
Pochwały: 7

Ranczo odc. 67 Kozi róg

Postprzez Pierre » Pon 12 Mar, 2012

Gdy pierwszy odcinek się skończył gorączkowo szukałem zegarka, żeby sprawdzić która jest godzina, niemożliwe przecież, że tak szybko się skończyło, wczoraj miałem tak samo, to znak, że ta seria niesamowicie wciąga. Wczorajszy odcinek kapitalny, nie będę się rozpisywać za bardzo, ale moimi dwoma ulubionymi tematami jak na razie jest senator Kozioł i nowy wikary na plebanii. Szkoda, że w tych dwóch odcinkach było mało ławeczki, poszczególnych scen z ławeczkowiczami też nie było, liczę, że w następnych odcinkach się pojawią, kurcze, wczoraj myślałem, że wikary na spacerze z proboszczem spotkają, któregoś z panów spod sklepu, a jednak spotkali senatora... :)

zyciak napisał(a):W szkołach muzycznych na potęgę kształci się muzyków-solistów. Goni się program, wymaga przygotowania nie wiadomo jakiego repertuaru, tylko ja się pytam "PO CO"

Masz świętą rację, byłem przez dwa lata w szkole muzycznej na gitarze, ale przez to o czym Ty mówisz, rzuciłem to. Teraz gram na gitarze basowej, pierwszych kilka lekcji z nauczycielem i teraz samemu do wszystkiego dochodzę :)

PS. Mam identyczny telefon jak senator Kozioł. :lol:
Image
"... Wszystko jest dla ludzi, ale nie wszystko dla wszystkich." - Jan Japycz
Image
Image
Image
Image
Awatar użytkownika
Pierre
Ekspert
Ekspert

Miejscowość: Warmia
Podziękował : 19 razy
Otrzymał podziękowań: 8 razy
Pochwały: 5
Numer GG: 7931816

Ranczo odc. 67 Kozi róg

Postprzez Przemo92 » Pon 12 Mar, 2012

HEJ :hi
Zgadzam się z wypowiedziami Kingi w TV Wilkowyje. Najbardziej rozśmieszył tekst ks. Macieja o wyciętym stole na brzuch :lol:
Spoiler:

Na deser zostawiłem sb Franceske kapitalna scenka z Lucy i Solejukową. Pieknie sie prezentuje sie w nowym mundurze. Ale cos nie ma stosunkow Witebskiego z Franceską...
Przemo92
Uczestnik
Uczestnik

Miejscowość: Leszno
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Ranczo odc. 67 Kozi róg

Postprzez yachoo » Pon 12 Mar, 2012

lepszy był dialog Franceski z ks Maciejem, proboszcz dyskretnie usunął się na bok a strażnica :P Francesca będzie miała u kogo się spowiadać. Gdy Pietrek poszedł po scenie z Jolą do profesora miałem nadzieję że podziękuje odpowiednio za naukę a nie będzie przekupywać.
yachoo
Nowicjusz
Nowicjusz

Miejscowość: Toruń

Ranczo odc. 67 Kozi róg

Postprzez Czwarta » Pon 12 Mar, 2012

nareszcie ranczo wróciło do dawnej dobrej formy sprzed 5tej serii! :)))
Awatar użytkownika
Czwarta
Początkujący
Początkujący

Otrzymał podziękowań: 1 raz
Pochwały: 1

Postprzez Eyre » Pon 12 Mar, 2012

Czy ktoś mógłby napisać o czym rozmawiała Francesca z ks. Maciejem? Wersje internetowe nie mają napisów, a w telewizji nie obejrzę, choćbym bardzo chciała (nie mam polskiej telewizji).

Nie podoba mi się wątek Kingi walczącej z oświatą. Jest to system do poprawki, zgadzam się, programy nauczania często niezmienne od PRL-u a gimnazja to porażka totalna, ale nie podoba mi się język i ton, którego używa. W dodatku nie mówi nic nowego, powtarza tylko to o czym wszyscy wiedzą od lat. A serial nic w tej kwestii nie zmieni, bo w skali kraju to dla nich nie realne, a nie mogą reformować tylko szkoły w Wilkowyjach. Kinga by więcej dobrego zrobiła ucząc się i kładąc w przyszłości łapki na samym Ministerstwie. Wtedy mogłaby sobie wymyślać reformy do woli. Druga sprawa, że łatwo narzekać i wytykać błędy, ale jak to powinno być, żeby było dobrze to nikt nie umie dokładnie powiedzieć.
W jej przypadku wolałabym rozwinięcie wątku romansu ze skinem, którego chyba będą musieli nawrócić, bo ideologia nienawiści nie pasuje do serialu. No i w polsko- amerykańskim domu długo by się nie uchował:) Nie mówiąc już o współżyciu z innymi mieszkańcami wsi.
Muminki cię widzą. Muminki cię śledzą. Muminki cię znajdą, zabiją i zjedzą:)
Awatar użytkownika
Eyre
Nowicjusz
Nowicjusz

Miejscowość: MK42

Ranczo odc. 67 Kozi róg

Postprzez Daniel18 » Pon 12 Mar, 2012

Ocinek kapitalny lecz szybko się skończył .

Było dużo fajnych momentów np. ten co Cherepach próbował naciagnąć senatora na kasę .
Daniel18
Nowicjusz
Nowicjusz

Numer GG: 31841869

Postprzez Kuba_słp » Pon 12 Mar, 2012

Tak potwierdzam, odcinek REWELACYJNY ;]
5- ta seria nie ruszyła mnie jakoś...
Dopiero początek 6 sezonu przypomniało mi dobre, stare Ranczo :P
"Teraz jesteś w domu, czyli miłość, Dorotka i rock & roll - jasne?" - Kusy
Awatar użytkownika
Kuba_słp
Nowicjusz
Nowicjusz

Miejscowość: Słupeczno
Numer GG: 12922430

Ranczo odc. 67 Kozi róg

Postprzez qwerty » Pon 12 Mar, 2012

Odcinek równie dobry, co poprzedni. Wysoki poziom zachowany! :ok
Nie do końca zgadzam się z poglądami Kingi, ale fakt faktem - trochę racji w tym jest... To znaczy: jak to zwykle bywa, prawda jest gdzieś po środku.
Ksiądz Maciej wzbudza przy pierwszym poznaniu więcej sympatii niż Ksiądz Robert. Co więcej, to on sam zauważa swój problem, czyli to, że za dużo uwagi poświęca wyłącznie na naukę a za mało na rozmowę z ludźmi.
...600 złotych za godzinę lekcji śpiewu??? :o
Chociaż gdybym zarabiał tyle co senator lub chociaż jego dyrektor biura senatorskiego, to może i bym sobie na to pozwolił. 8-)
qwerty
Ekspert
Ekspert

Otrzymał podziękowań: 9 razy
Pochwały: 1
Numer GG: 13529538

Ranczo odc. 67 Kozi róg

Postprzez macphisto » Pon 12 Mar, 2012

Dobry odcinek, jak zwykle sama prawda o naszym społeczeństwie...
Kinga ma rację, trudno się z nią nie zgodzić w wielu kwestiach , to co powiedziała o szkole, to sama prawda... gimnazjum to piekło na ziemi,tam to naprawdę jednostki są normalne,dla wielu zaś punktem honoru było wypić jak najwięcej, palić fajki , ba, nawet się oddawać za kasę... tak było kiedy ja chodziłam do gimnazjum, a to ładne 6 lat będzie od jego skończenia, a teraz jest tylko gorzej, moja mama pracuje w szkole i opowiadała mi, co się tam wyprawia. Nigdy się tak nie cieszyłam, jak wtedy, gdy kończyłam ten 3-letni horror. Idą takie 13-latki do gimnazjum i się im wydaje, że już nie wiadomo jak są dorośli. W liceum byli już inni ludzie, bo jest tam swego rodzaju przesiew...
A program nauczania to pożal się Boże, wszystkich wrzuca się do jednego wora, katuję maturą z matmy, niepotrzebną wielu młodym, zdolnym ludziom, wszystko jest na jedno kopyto, bo po co zająć się młodymi ludźmi, poznać ich pasje i im w tym pomagać. Po co cokolwiek zmieniać...
Rozpisałam się. Ups.
Dalej - Senator Kozioł i Czerpach -za pierdzenie w stołki dostaje się kupę kasy, nic tylko zostać politykiem.
I chłopy ze wsi, tylko łapska po pieniądze wyciągać, zamiast iść do pracy, ilu takich na wsiach siedzi...
Dobrze, że chociaż kilka kobiet się znalazło, które wykazały chęci, by cokolwiek robić i zmienić w swoim życiu.

Postać księdza Macieja mi się podoba, rozkręca się i nabrałam do niego sympatii, podobało mi się, jak opowiadał Michałowej różne rzeczy, a ona do proboszcza przytyki robiła, ubawiłam się na tej scenie :lol:
Jola i Pietrek z tym śpiewaniem to też udany wątek, jak siedzieli i płakali na schodach to nie mogłam :rotfl:

Odcinek świetny, tak się szybko akcja toczyła, że byłam w szoku, gdy nadszedł koniec. Tyle rzeczy się tam teraz dzieje, że czekam niecierpliwie na kolejny!
http://www.macphisto.fbl.pl

We've all been raised on television to believe that one day we'd all be millionaires, and movie gods, and rock stars. But we won't.
Awatar użytkownika
macphisto
Osobowość forum
Osobowość forum

Miejscowość: Saalfeld/Warsaw
Podziękował : 21 razy
Otrzymał podziękowań: 9 razy
Pochwały: 2
Numer GG: 9905210

Następna

Szybka odpowiedź