Ranczo odc. 60 Włoski rozłącznik

Tutaj możecie zobaczyć jak walczyliśmy o powstanie piątej serii Rancza. Znajdziecie tu także tematy związane z nowymi odcinkami Rancza.
Regulamin forum
1. Zanim dodasz nową informację, sprawdź czy nie ma już podobnego tematu na forum.
2. Jeśli cytujesz jakiś materiał, pamiętaj o podawaniu źródła.
3. Staraj się pisać poprawnie gramatycznie.

Postprzez admin » Åšro 13 Kwi, 2011

Ranczo seria 5. Odcinek 60 - Włoski rozłącznik
Emisja premierowa: 01.05.2011

Streszczenie odcinka:
Romans Witebskiego i Franceski rozkwita jak południowy kwiat, do momentu jednak, kiedy Francesca przedstawia Witebskiemu bardzo konkretne plany matrymonialne i proponuje wstępnie wybrać imiona dla dzieci. Gwałtowne protesty Witebskiego zostają zupełnie zignorowane, wystraszony polonista ukrywa się więc przed niedoszłą narzeczoną w kanciapie Kusego. Gdy nadchodzi czas zakończenia praktyk, Francesca opuszcza wieś, tonąc we łzach. Czerepach po udanej akcji sprzedaży miejsc na cmentarzu, żąda dla siebie daleko idących pełnomocnictw i przewodnictwa w Radzie Parafialnej. Okazuje się, że to też rodzaj władzy, a tej pokusie Czerepach nigdy się nie potrafi oprzeć. Ksiądz ma na głowie jednak pilniejszy problem, w postaci choroby Michałowej; z tego powodu parafia zostaje bez opieki; kiedy opieka zastępcza się pojawia, rodzi to jeszcze większy problem. Kusy, borykający się ze społecznym nieprzystosowaniem siostrzenicy Kingi, prosi Klaudię o pomoc. Klaudia, bądź co bądź studentka psychologii, zatem we własnych oczach doświadczony fachowiec, podejmuje ochoczo wyzwanie. Skutki są dokładnie odwrotne do przewidywanych, można wręcz powiedzieć, że dochodzi do psychologicznej katastrofy.

Źródło: TVP
Pomocniczym źródłem utrzymania Forum Ranczersów są reklamy. Uszanuj ich obecność i nie blokuj ich wyświetlania.
Awatar użytkownika
admin
Ekspert
Ekspert

Obrazki: 215
Miejscowość: M@zowsze
PodziÄ™kowaÅ‚ : 203 razy
OtrzymaÅ‚ podziÄ™kowaÅ„: 152 razy
Pochwały: 1
Numer GG: 33863309

Reklama

Postprzez Zegarek » Nie 01 Maj, 2011

Według mnie świetny odcinek. Najlepsza była terapia w wykonaniu Klaudii. Nieźle się zdenerwowała :lol: Wątek Witebskiego i Franceski też był bardzo śmieszny.
Zegarek
Nowicjusz
Nowicjusz

PodziÄ™kowaÅ‚ : 0 raz
OtrzymaÅ‚ podziÄ™kowaÅ„: 0 raz
Numer GG: 2651275

Postprzez naska » Nie 01 Maj, 2011

Dla mnie odcinek lepszy niż poprzedni. Terapia Klaudii świetna w pewnym momencie szał "padaczka", Kinga zaczyna się przyjaźnić z Lucy i wygląda na to że wszystko idzie w dobrym kierunku oprócz wątku Witebskiego i Francesski. Czerepach nie z tym Kozłem co potrzeba interesy prowadzi, a no właśnie zabrakło mi Wójta w tym odcinku :(
Czerepach musi po prostu mieć jakiś dostęp do jakiej kolwiek władzy jak to Czerepach. I nie podoba mi się postawa księdza zaczyna się robić "nijaki". No i jeszcze nasza ukochana długo oczekiwana Babka Zielarka o pięknym imieniu Zofia. Nic tylko czekać na następny odcinek ;)
Ranczo Forever!!!
Awatar użytkownika
naska
Wyróżniający się
Wyróżniający się

Miejscowość: Sosnowiec
PodziÄ™kowaÅ‚ : 22 razy
OtrzymaÅ‚ podziÄ™kowaÅ„: 7 razy
Numer GG: 28953867

Re: Ranczo odc. 60 Włoski rozłącznik

Postprzez monterr07 » Nie 01 Maj, 2011

Między magistrem a Babcią, która okazało się że ma imię Zofia, myślę że ten wątek może być ciekawy i się rozwinie współpraca. A może coś więcej ? ;)
Terapia Klaudii - no fakt, ''trochę'' przesadziła - ale to pomogło. Kindze to pomogło. Widać, że po tej przygodzie przybliżyła się do Lucy. Odważyła się powiedzieć, żeby została z nią. Z tego co zauważyłem, nawet się uśmiechała potem, nie wiem dokładnie bo strasznie mi śnieżyło :/
Czerepach przewodniczącym Rady... to też będzie ciekawe. oj, będzie się działo. A Dyrektorka ? No cóż, znów się skołowała, tak samo jak podczas głosowania czy ma knajpa być odbudowana. Spojrzenie Księdza (w wypadku knajpy - Wójta) przyczyniło się do głosu ''za'' czymś. Ksiądz też się zmienił - stał się bardziej podobny do brata z serii 1-4.
A Witebski - szczerze powiem, że sam nie wiem jakbym się w takiej sytuacji zachował - ale teraz to popełnił błąd. Ogromny. Bardzo mi się podobała scena pożegnania włoskich policjantów - głównie pożegnanie Toniego i Jagny.
Coś czuję, że obaj, i Toni i Francesca szybko wrócą do Wilkowyj. Brakowało mi w tym odcinku Wójta.
W końcu pokazano domek Japyczów. W tej serii, ogólnie dużo nowych domków się pojawiło ;) Solejukowie, Tomek i teraz Stach i Michałową. Jola widać, bardzo dobrze sobie radzi. Ksiądz Proboszcz, strzelił największą głupotę mówiąc, że lepszego barszczu nie jadł - Michałowa pewnie pomyślała, że Jola gotuje lepiej od niej - i pewnie tak jest ! :D
Myślę, że tak jak w przypadku Magistra i Babci Zosi, Jola z Michałową razem będą prowadzić plebanię i będą się świetnie dogadywać. Pietrek też był genialny - Co Stachu przed ołtarzem przysięgałeś? O zrozumieniu nic nie było, więc nawet tam na górze wiedzą, że kobity nie da się zrozumieć! - zdecydowanie to był cytat odcinka.
No i Tomek w końcu coś napisze - pewnie jakiś romans, coś na wzór Titanica, romantyczna historia z tragicznym zakończeniem. I tak jak Mickiewicz i innych poetów, nie będzie pisał na ''sucho'' bo tak żadne dzieło nie może powstać, nie ? ;)

Po tych ''wypocinach'' (swoją drogą, fajnie by było jak bym i tak na wypracowaniach szło ;) ) ogólnie odcinek oceniam 10/10. Należy do moich ulubionych odcinków piątej serii. Z odcinka na odcinek wydaje mi się że są coraz dłuższe :)
Załoga! Pajechali!
Awatar użytkownika
monterr07
Wyróżniający się
Wyróżniający się

Miejscowość: Sulejów
PodziÄ™kowaÅ‚ : 16 razy
OtrzymaÅ‚ podziÄ™kowaÅ„: 9 razy
Pochwały: 2
Numer GG: 5664277

Postprzez qwerty » Nie 01 Maj, 2011

:ok
Jednak poprzedni odcinek podłóg tego, to trochę inna bajka jakby.
Jestem świeżo "po", gdyż dzisiaj troszkę później się wziąłem za oglądanie (przygotowania do matury, weekend majowy) :)
Akcja poszła do przodu - to na pewno. Czyżby Francesca i Toni to miałyby być postacie epizodyczne? Hmm, może jeszcze powróci ich wątek. Kto wie... ;)
Zaskakują mnie odmienne postawy niektórych bohaterów. Odmienne w sensie że inaczej postępują niż do tego nas przyzwyczaili. Na przykład ksiądz - zachowuje się teraz jak były wójt. Czerepach - też nie wiadomo czy po prostu chodzi mu tylko o jakąś władzę i nie będzie szkodził, czy może coś znowu knuje. Magister farmacji (heh) - wydawał się taki miły i przyjazny, a tu takie nerwy go wzięły. Na szczęście w porę się opanował i wszystko było OK. Babka zielarka - zaczynam się przekonywać do niej.
Cała akcja z interwencją Klaudii przednia! :lol: Klaudię bardzo lubię 8-) Nieźle naskoczyła na tą Kingę. I w konsekwencji "terapia" chcąc nie chcąc podziałała. Już myślałem, że będzie tak jak zawsze, czyli Klaudia zacznie rozmawiać z Kingą, coś o poglądach i takich tam... Czyli ogólnie według schematu... A tu pozytywna niespodzianka. Mała bijatyka nam się zrobiła. I bardzo dobrze, przynajmniej inaczej to twórcy rozwiązali - ciekawiej. :hippie Chociaż trochę naciągane, że Kinga od razu prosi Lucy, żeby została jeszcze z nią w pokoju - eee... A Klaudia nadal świetnie, nawet jak jest wkurzona. Myślę, że i tak kiedyś polubią się z Kingą.
A Jagna co robi w tym serialu? Zazwyczaj stoi i siÄ™ patrzy :P
qwerty
Ekspert
Ekspert

Numer GG: 13529538

Postprzez kasia » Pon 02 Maj, 2011

Kingi terapia była najlepsza :P Biedny Tomek :(Ja myślałam,że on pobiegnie za Franczeską*
To tylko sny szalone sny ;)
Awatar użytkownika
kasia
Ekspert
Ekspert

Obrazki: 0
Miejscowość: Włodawa
PodziÄ™kowaÅ‚ : 3 razy
OtrzymaÅ‚ podziÄ™kowaÅ„: 2 razy
Numer GG: 9073787

Postprzez ooolllaaa8883 » Pon 02 Maj, 2011

kasia napisał(a):Ja myślałam,że on pobiegnie za Franczeską

Ja też ;(
Szkoda mi Francesski ; (
Odcinek był świetny! Najlepszy był ksiądz, jak przekonywał dyrektorkę :lol:
Terapia też była niezła :ok
Ciekawe co tam Czerepach kombinuje... :scratch
ooolllaaa8883
Uczestnik
Uczestnik

Miejscowość: czerniewice
PodziÄ™kowaÅ‚ : 6 razy

Postprzez GugaÅ‚a » Pon 02 Maj, 2011

Odetchnąłem z ulgą -> Ranczo wróciło znów na dobre tory -> odcinek zdecydowanie lepszy od poprzedniego (zdecydowanie najsłabszego :(

Są znów fajne swojskie wątki -> choroba Michałowej, Jola jako gosposia na plebanii, egzotyczny wątek tragicznej miłości Witebskiego i Franchesci, Klaudia i jej terapia, a przede wszystkim pojawiła się znów Babka Zielarka.
Mam nadzieję, że wątek Babki z Aptekarzem będzie kontynuowany... do tego ciekawie zapowiada się z Czerepachem jako przewodniczącym rady parafialnej :yahoo
Jest nieźle, czekamy na jeszcze.
Gugała
Gugała
Starszy uczestnik
Starszy uczestnik

Miejscowość: Płock

Postprzez qwerty » Pon 02 Maj, 2011

Właśnie - wreszcie była Jola i to w dość ciekawej roli 8-) Myślałem, że podobnie jak w pierwszych dniach jako sklepowa, będzie taką raczej nieudacznicą, a tu proszę :lol:
Michałowa jak zwykle oburzona, heh. Ale właśnie bardzo fajnie, że po raz pierwszy (wreszcie) pokazali Michałową i Stacha razem i to u nich w domu :ok
A i jeszcze jedno mnie zastanawia: Jola od tak się zgodziła przystać na dodatkową pracę? To ona nie pracuje już w sklepie czy gdziekolwiek? A po za tym to chyba powinna się opiekować dziećmi i to w dodatku bliźniakami :scratch
qwerty
Ekspert
Ekspert

Postprzez KaoTao » Pon 02 Maj, 2011

Jak na razie najlepszy odcinek sezonu, podobało mi się to z Babką i Magistrem...
Rodzice wciąż nie mogą uwierzyć, że się można z tobą porozumieć. Ostatnia wizyta Azjatów w Wilkowyjach to był najazd tatarski i ci Tatarzy nie mówili po polsku.
Awatar użytkownika
KaoTao
Nowicjusz
Nowicjusz

Miejscowość: Wilkowyje

Postprzez butterflyfly » Pon 02 Maj, 2011

Najbardziej niespodziewane dla mnie w tym odcinku było to, że gdy Kusy i Lucy usłyszeli krzyki dochodzące z pokoju, w którym odbywała się terapia, to okazało się, że to Klaudia nie wytrzymała i zaczęła bić Kingę, choć myślałam, że będzie na odwrót :0
Ogólnie to fajnie, że wrócili bohaterowie: Babka Zielarka, której uczepił się aptekarz, Jolka, która sprawdziła się w roli kucharki :)
A Michałowa, gdy jest w chorobie to nawet potrafi być miła ;)
Biedna Franceska, ale niestety artyści tacy już są, nie zastanowią się dobrze przed zrobieniem czegoś, a później tego żałują ...
Ksiądz uległ wizji dużego pieniądza i dał się namówić na to, żeby Czerepach był przewodniczącym rady parafialnej, ciekawe co z tego będzie ...
Odcinek super, jak zwykle sÄ… odcinki Rancza ! :lol:
Awatar użytkownika
butterflyfly
Nowicjusz
Nowicjusz

Miejscowość: kujawsko-pomorskie
Numer GG: 0

Postprzez kasia » Pon 02 Maj, 2011

A ja tak się domyślałam, że babce na imię Zofia i akurat kiedy tak pomyślałam to padło to imię ;)
To tylko sny szalone sny ;)
Awatar użytkownika
kasia
Ekspert
Ekspert

Obrazki: 0
Miejscowość: Włodawa
PodziÄ™kowaÅ‚ : 3 razy
OtrzymaÅ‚ podziÄ™kowaÅ„: 2 razy
Numer GG: 9073787

Postprzez Koneser » Pon 02 Maj, 2011

Świetna scena gdy babka zakręciła mowę Polakowskiemu, jak się biedak męczył :lol: i w ogóle bardzo fajny odcinek. Również odetchnąłem z ulgą, że Ranczo wróciło na właściwe tory :ok

Dziwne, że ksiądz, jako taki dyplomata tak bardzo chwalił Jolę przy Michałowej. Miał przecież nauczkę jak na nią to działa gdy kiedyś wpadł w zachwyt nad pierogami Solejukowej.
Awatar użytkownika
Koneser
Nowicjusz
Nowicjusz

Postprzez Tengel2 » Åšro 04 Maj, 2011

Odcinek ten oglądaliśmy wspólnie w Ranczerskim gronie podczas naszej majówki. Ukłony w stronę naszych scenarzystów, reżysera i aktorów. Ten odcinek to było coś pięknego :) Po prostu "GENIUSZ" :lol:
Per aspera ad astra!!!
Image
Image
Image
Awatar użytkownika
Tengel2
Moderator
Moderator

Obrazki: 16
Miejscowość: Bystrzyca Oławska
PodziÄ™kowaÅ‚ : 327 razy
OtrzymaÅ‚ podziÄ™kowaÅ„: 116 razy
Pochwały: 4
Numer GG: 689643

Postprzez zt323a » Åšro 04 Maj, 2011

A mnie osobiście Klaudia wkurzyła swoim zachowaniem :nea Kusy i Lucy powinni porozmawiać o tym incydencie z jej rodzicami, a ojciec Klaudii powinien wziąć pas i przetrzepać jej 4 litery. To może by ją czegoś nauczyło :pala
sorry, że tak drastycznie, ale naprawdę mnie zdenerwowała tym, że pobiła Kingę.
zt323a
Nowicjusz
Nowicjusz

Re: Ranczo odc. 60 Włoski rozłącznik

Postprzez monterr07 » Åšro 04 Maj, 2011

No tak, ale... pomogło ;) Zobacz zachowanie Kingi, po tym incydencie.
Załoga! Pajechali!
Awatar użytkownika
monterr07
Wyróżniający się
Wyróżniający się

Miejscowość: Sulejów
PodziÄ™kowaÅ‚ : 16 razy
Numer GG: 5664277

Postprzez zt323a » Åšro 04 Maj, 2011

Może i pomogło ale zachowanie Klaudii jest naganne i nie tylko w tym odcinku w pozostałych też np. ciągle kłóci się z ojcem :nea naprawdę matka albo ojciec powinni z nią poważnie porozmawiać i przetrzepać tyłek ;)
zt323a
Nowicjusz
Nowicjusz

Postprzez macphisto » Åšro 04 Maj, 2011

Obawiam się, że Klaudia jest już 'za stara', żeby rodzicie przetrzepali jej tyłek, poza tym im to pewnie nawet obojętne, że naskoczyła na Kingę. Najważniejsze, że Kinga dogadała się wreszcie ze swymi domownikami i z każdym odcinkiem coraz bardziej ją lubię, bo to mądra dziewczyna, tylko nie miał kto się nią zająć.

Co do odcinka, to świetny, wreszcie Babka się pojawiła i cała konfrontacja z aptekarzem mnie rozbawiła do łez, ale najlepsze jest to, że się dogadali na końcu. Szkoda, że Włosi wyjechali, no i strasznie szkoda mi Franceski.
Jola mnie pozytywnie zaskoczyła :lol:
I tylko ksiądz się nie zachował, przy Michałowej tak Jolę chwalić, chyba na tyle zna swoją gosposię, że powinien wiedzieć, jaka ona jest ;)
http://www.macphisto.fbl.pl

We've all been raised on television to believe that one day we'd all be millionaires, and movie gods, and rock stars. But we won't.
Awatar użytkownika
macphisto
Osobowość forum
Osobowość forum

Miejscowość: Saalfeld/Warsaw
PodziÄ™kowaÅ‚ : 21 razy
Numer GG: 9905210

Postprzez Hagan » Czw 05 Maj, 2011

Świetny odcinek - tryumfalny powrót babki i od razu mocne uderzenie czarami - genialne. Do tego wzorowa postawa Aptekarza, który nie dość że potrafi się przyznać do błędu, to jeszcze ma odwagę przeprosić. To smutne, że uczciwość przysparzała mu wcześniej samych kłopotów. Zabawny był za to Witebski, zwłaszcza ta jego bezradność w starciu z włoskim temperamentem. Z drugiej strony, Francesca też przesadziła z tymi planami na przyszłość, ale może Włoszki już takie są? Mimo wszystko trochę szkoda było patrzeć, jak rozgląda sie za Tomkiem tuż przed samym wyjazdem. Sam Tomek zaczął przeżywać rozdarcie rodem z romantycznych ballad - miejmy nadzieję że wyniknie z tego coś więcej niż nowa powieść i ponownie spotka swą miłość z Italii. W końcu, jako polonista powinien znać mądry cytat z Agnieszki Osieckiej - "taki co kochać nie umie, przegra choć wszystko rozumie".
Rosół to bardzo skomplikowana kompozycja mięsa, warzyw i przypraw.
Hagan
Starszy uczestnik
Starszy uczestnik

Miejscowość: Gliwice

Postprzez qwerty » Czw 05 Maj, 2011

Się pytam po raz kolejny: gdzie jest Marianek (Marian już zapewne)? :lol: I inne dzieciaki Solejuków... trochę ich mi tutaj brakuje. Miałem nadzieje, że wraz z 5 serią Rancza pojawią się obszerniejsze wątki dotyczące dzieci i młodzieży, a tu proszę... ehh 8-)
O księdzu wikarym też wiele nie ma, oprócz tego nieszczęsnego wątku z trwonieniem funduszy i biedotą.
O Więcławskim trochę jeszcze oczekuje i o Joli, wraz z bliźniakami oczywiście.
Babki i Michałowej - ukazanej w końcu w związku małżeńskim ze Stachem - wreszcie się doczekaliśmy.
teraz przychodzi kolej na tych wcześniej przeze mnie wymienionych.
Coś dużo jest Tomka, nadzwyczaj dużo. A i Czerepach - nie wiadomo co z nim... Taki troszkę nijaki się zrobił :scratch Ale nareszcie była Klaudia jak za dobrych czasów :hippie
qwerty
Ekspert
Ekspert

Następna

Szybka odpowiedź