Ciekawa pointa :)

Tutaj możecie zobaczyć jak walczyliśmy o powstanie piątej serii Rancza. Znajdziecie tu także tematy związane z nowymi odcinkami Rancza.
Regulamin forum
1. Zanim dodasz nową informację, sprawdź czy nie ma już podobnego tematu na forum.
2. Jeśli cytujesz jakiś materiał, pamiętaj o podawaniu źródła.
3. Staraj się pisać poprawnie gramatycznie.

Postprzez borax11 » Pon 16 Maj, 2011

Wklejam link (jeżeli można) do ciekawej pointy która nawiązuje do poprzednich części i do was - jak wywalczyliście 5 ranczo :)

Moja interpretacja w opisie filmiku :)

Za ten post autor borax11 otrzymał podziękowania - 7
Anija(Wto 17 Maj, 2011), Ewa47(Nie 22 Maj, 2011), Joachim(Wto 17 Maj, 2011), monterr07(Sob 04 Cze, 2011), naska(Śro 18 Maj, 2011), Tengel2(Wto 17 Maj, 2011), zyciak(Wto 17 Maj, 2011)
Ocena:58.33%

borax11
Nowicjusz
Nowicjusz

Miejscowość: Sie to forum wzielo?
Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 7 razy

Reklama

Postprzez Ania » Pon 16 Maj, 2011

Świat się musi zmieniać :) Również "Ranczo". Ale to, że ono jest, to jest ten pewnik :friends
-Owszem, zyskałem - odpowiedział Lis. -Chociażby kolor zboża.
"Mały Książę"
Awatar użytkownika
Ania
Moderator
Moderator

Miejscowość: Jaworzno
Podziękował : 5 razy
Otrzymał podziękowań: 11 razy
Pochwały: 1
Numer GG: 0

Postprzez Anija » Wto 17 Maj, 2011

Ja powtórzę za Stachem "A no zmienia się zmienia, dobrze, że na lepsze" :)
"Najgorsza rzecz w życiu kobiety to czekanie, aż mężczyzna rozumu nabierze."

Za ten post autor Anija otrzymał podziękowanie od
rai(Pią 20 Maj, 2011)
Ocena:8.33%

Awatar użytkownika
Anija
Moderator
Moderator

Obrazki: 25
Miejscowość: okolice Łodzi
Podziękował : 146 razy
Otrzymał podziękowań: 395 razy
Pochwały: 8

Re: Ciekawa pointa :)

Postprzez Tengel2 » Wto 17 Maj, 2011

Anija napisał(a):Ja powtórzę za Stachem "A no zmienia się zmienia, dobrze, że na lepsze" :)

Oj Święta prawda :)
Per aspera ad astra!!!
Image
Image
Image
Awatar użytkownika
Tengel2
Moderator
Moderator

Obrazki: 16
Miejscowość: Bystrzyca Oławska
Podziękował : 327 razy
Otrzymał podziękowań: 116 razy
Pochwały: 4
Numer GG: 689643

Postprzez Ewa47 » Wto 17 Maj, 2011

Właśnie to jest odpowiedz na pytanie. Dlaczego Ranczo nie jest takie jak dawniej!! Niektórzy narzekają, że zmienia się klimat Rancza, że wszyscy mieszkają w nowych domach, to chyba dobrze, gdyż świat idzie z postępem. Też w pewnym sensie są inni, przecież nic nie może stać w miejscu. Wydaje mi się, że gdyby świat stał w miejscu, wrócilibyśmy do epoki kamienia łupanego. Z drugiej strony ławeczka ta sama i ci sami ludzie, którzy jak dawniej spotykają się, rozmawiają, wspominają dawne dzieje. Bardzo dobrze uchwycili to scenarzyści, człowiek powinien się rozwijać iść z postępem. :)
Ewa
Ewa47
Ekspert
Ekspert

Miejscowość: Warszawa
Podziękował : 63 razy
Otrzymał podziękowań: 18 razy

Postprzez zyciak » Wto 17 Maj, 2011

Wspaniałe!! Ta ławeczkowa dysputa powinna być zadedykowana wszystkim, którzy uważają, że nowe "Ranczo", to nie to co kiedyś!! Trzeba iść z postępem i tyle!! Smutne tylko, że w naszym kraju tak wiele osób, mentalnie, żyje jeszcze w epoce jaskiniowców :(

I jeszcze mała dygresja! Stach Japycz mówi tu o trzech nowych domach towarzyszy z ławeczki! Że Pietrek i Solejuk, to wiadomo, ale że Hadziuk?! I gdzie ten nowy dom jest?! Trzeba go namierzyć i zobaczyć przy najbliższej okazji :) :ok
Patryk Pietrek: "Nic się nie zmienia od na du... siedzenia"
Awatar użytkownika
zyciak
Moderator
Moderator

Obrazki: 9
Miejscowość: Łódź
Podziękował : 212 razy
Otrzymał podziękowań: 337 razy
Pochwały: 7

Postprzez qwerty » Wto 17 Maj, 2011

WOW! :ok
Super scena! Wspomnienia, ahh wspomnienia... Nie no, na prawdę fajny klimat i porusza ważną sprawę.
Przekazuje prawdę o serialu :hippie
Z którego to odcinka? Bo wygląda to jak sentymentalne zakończenie serii (coś jak koniec 4 serii, tylko mniej wymownie) :friends
qwerty
Ekspert
Ekspert

Otrzymał podziękowań: 9 razy
Numer GG: 13529538

Skoro zostało to już umieszczone, to zdradzę, że to dyskusja ławeczki z najbliższego, 63 odcinka. Na YT zostało to wstawione bez odnośnika, z którego to odcinka.
Awatar użytkownika
zyciak
Moderator
Moderator

Postprzez borax11 » Wto 17 Maj, 2011

Specjalnie nie napisałem nazwy odcinka :) Nie chciałem i nie chcę nic zdradzać oprócz tej wspaniałej sceny :lol:
borax11
Nowicjusz
Nowicjusz

Miejscowość: Sie to forum wzielo?
Otrzymał podziękowań: 7 razy

Scena jest genialna !! I, moim zdaniem, zamykająca usta wszystkim malkontentom utyskującym na 5 sezon Rancza !! Ranczo się zmieniło, to fakt, ale piąty sezon widzom stawia dużo wyższą poprzeczkę... Nigdy nie był to serial płytki, małostkowo traktujący otaczającą nas rzeczywistość, jednak ta seria naprawdę zmusza do jeszcze głębszej refleksji na temat polskiego "piekiełka". :scratch I podpisuję się wszystkimi kończynami pod słowami Stacha Japycza, które powtórzyła tu Anija: "zmienia się zmienia, dobrze, że na lepsze" !!
Awatar użytkownika
zyciak
Moderator
Moderator

Postprzez kasia » Śro 18 Maj, 2011

Oooo kochane Ranczo ;)
To tylko sny szalone sny ;)
Awatar użytkownika
kasia
Ekspert
Ekspert

Obrazki: 0
Miejscowość: Włodawa
Podziękował : 3 razy
Otrzymał podziękowań: 2 razy
Pochwały: 2
Numer GG: 9073787

Postprzez Ewa47 » Śro 18 Maj, 2011

Zgadzam się z tobą zyciak trzeba iść z postępem , ja na Nowe Ranczo nie narzekam. :ok
Ewa
Ewa47
Ekspert
Ekspert

Miejscowość: Warszawa
Podziękował : 63 razy
Otrzymał podziękowań: 18 razy

Postprzez Czwarta » Pią 20 Maj, 2011

zyciak napisał(a):Wspaniałe!! Ta ławeczkowa dysputa powinna być zadedykowana wszystkim, którzy uważają, że nowe "Ranczo", to nie to co kiedyś!! Trzeba iść z postępem i tyle!! Smutne tylko, że w naszym kraju tak wiele osób, mentalnie, żyje jeszcze w epoce jaskiniowców :(

Jako jedna z 'narzekających', a raczej konstruktywnie krytykujących faktycznie odebrałam to jako dedykację dla mnie. Scena świetna, humor na poziomie, ale niestety dominujące odczucie było takie, że twórcy usprawiedliwiają się przed widzem - bronią się, wkładając w usta postaci wytłumaczenia dlaczego V seria jest jaka jest, a chyba powinna się bronić sama przez się?
Poza tym nie rozumiem dlaczego cokolwiek miałoby zamykać komukolwiek usta. Po prostu oceniamy poziom nowej serii. Dlaczego miałabym się oszukiwać, że wszystko mi sie podoba skoro tak nie jest. A to że chce mi się analizować kolejne odcinki świadczy chyba tylko o tym że mam sentyment do serialu i życze mu jak najlepiej.
Awatar użytkownika
Czwarta
Początkujący
Początkujący

Podziękował : 1 raz
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Postprzez Tengel2 » Pią 20 Maj, 2011

Jak świat długi, stary i szeroki zawsze się znajdzie osoba, której coś nie będzie pasowało, oczywiście ma do tego prawo. Nie rozumiem dlaczego jednak niektórzy nie dostrzegają tego, że gdyby Ranczo się nie zmieniło straciło by na realności. To chyba naturalne, że w Gminie Wikowyje następują zmiany, skoro Amerykanka przyjechała i pokazała ludziom, że można inaczej żyć. Powiem więcej, gdyby nie zaszły żądne zmiany to by to nie miało żadnego sensu. Nie zgadzam się również z opinią, że ta seria jest słabsza. Jest równie dobra jak poprzednie. Filmik zresztą doskonale to pokazuje.
Per aspera ad astra!!!
Image
Image
Image

Za ten post autor Tengel2 otrzymał podziękowania - 2
macphisto(Sob 21 Maj, 2011), rai(Pią 20 Maj, 2011)
Ocena:16.67%

Awatar użytkownika
Tengel2
Moderator
Moderator

Postprzez rai » Pią 20 Maj, 2011

Tengel2 napisał(a):Nie zgadzam się również z opinią, że ta seria jest słabsza. Jest równie dobra jak poprzednie. Filmik zresztą doskonale to pokazuje.

O to to... ja się z tym zgadzam. Daleka jestem od dywagacji czy ta seria jest lepsza czy gorsza od poprzednich. Nie jestem krytykiem, a krytykanctwa nie zamierzam uprawiać. To jest właśnie takie Ranczo, na jakie czekałam :ok
"kto nas kocha - niech nas kocha,
a kto nas nie kocha - niech mu Bóg odmieni serce,
a jeśli nie może mu odmienić serca niech mu skręci nogę,
byśmy go poznali po utykaniu"
Awatar użytkownika
rai
Zaawansowany
Zaawansowany

Miejscowość: mysiadło
Podziękował : 17 razy
Otrzymał podziękowań: 26 razy

Postprzez Czwarta » Pią 20 Maj, 2011

Tengel2 napisał(a): Nie rozumiem dlaczego jednak niektórzy nie dostrzegają tego, że gdyby Ranczo się nie zmieniło straciło by na realności. To chyba naturalne, że w Gminie Wikowyje następują zmiany, skoro Amerykanka przyjechała i pokazała ludziom, że można inaczej żyć. Powiem więcej, gdyby nie zaszły żadne zmiany to by to nie miało żądnego sensu.

Ale nie chodzi przecież o zmiany typu: przyjechali Włosi, Solejukowa napisała książkę, podniósł się poziom kulturalny i finansowy wsi. Chodzi o to że wątek Włocha i Jagny nagle się urywa więc nie wiadomo po co był rozpoczynany, Wioletka i Cheese Company miały otwierać dom weselny i również słuch o tym zaginął i jest jeszcze kilka podobnych historii. Nie trzeba być krytykiem żeby takie rzeczy zauważyć.
Zresztą, mniejsza o moje i kilku innych osób uwagi. Widzę że panuje tu tendencja do bezkrytycznego uwielbienia serialu i wiekszość woli nie psuć sobie ładnego obrazka rancza, niech i tak zostanie. Powinno być super i miło, więc mówimy że jest super i miło.
Awatar użytkownika
Czwarta
Początkujący
Początkujący

Postprzez Tengel2 » Pią 20 Maj, 2011

No cóż wydaje mi się, że wyciągasz pochopne wnioski.

Po pierwsze: Co do wątku Włocha i Jagny, w prawdziwym życiu również takie związki bywają i nie wiadomo po co były zaczynane.
Po drugie: Domu weselnego nie organizuje się o tak, przecież nie od razu Rzym zbudowano. Co prawda knajpa już stoi, lecz z pewnością potrzebne są pewne zmiany.
Po trzecie: Nikt tu nie prowadzi żądnej gloryfikacji. Więc proszę Cię przejrzyj dokładnie wszystkie posty dotyczące recenzji poszczególnych odcinków. Ta aluzja do bezkrytycznego uwielbienia jest troszkę krzywdząca.

Pozdrawiam.
Per aspera ad astra!!!
Image
Image
Image
Awatar użytkownika
Tengel2
Moderator
Moderator

Postprzez Czwarta » Sob 21 Maj, 2011

No nieważne. Ty nie przekonasz mnie a ja Ciebie.
Awatar użytkownika
Czwarta
Początkujący
Początkujący

Postprzez macphisto » Sob 21 Maj, 2011

Mnie się piąta seria podoba, może ze dwa odcinki pierwsze odcinki były dosyć nudnawe, ale generalnie się rozkręciło i to na dobre, a że we wsi jest postęp, to co w tym dziwnego? Sama mieszkam w małym miasteczku i cały czas się coś zmienia, to chyba oczywista kolej rzeczy. I jak zauważył Tengel jakby w serialu nic się nie zmieniało, to by nie był realny. Bo w końcu o to w Ranczu chodziło, że Amerykanka wprowadziła tam wiele zmian, aż w końcu ludzie wybrali ja na wójta i ona dalej aktywnie wszystko zmienia, bo taką miała ideę. Ludzie zobaczyli, że można żyć lepiej i inaczej, więc poszli za zmianami. Naturalna rzecz, a że pokazują to w serialu, to dlatego, że właśnie Ranczo jako jedyny polski serial jest życiowy.
http://www.macphisto.fbl.pl

We've all been raised on television to believe that one day we'd all be millionaires, and movie gods, and rock stars. But we won't.
Awatar użytkownika
macphisto
Osobowość forum
Osobowość forum

Miejscowość: Saalfeld/Warsaw
Podziękował : 21 razy
Otrzymał podziękowań: 9 razy
Numer GG: 9905210

Postprzez Czwarta » Sob 21 Maj, 2011

O te zmiany mi się własnie rozchodziło
macphisto napisał(a): może ze dwa odcinki pierwsze odcinki były dosyć nudnawe,
czyli o zmiany jakościowe w tworzeniu serialu

macphisto napisał(a): a że we wsi jest postęp, to co w tym dziwnego?

nic. o to mi się nie rozchodziło, bo to są zmiany jakościowe w życiu bohaterów :)
Awatar użytkownika
Czwarta
Początkujący
Początkujący

Następna

Szybka odpowiedź

Wróć do Seria 5

Kto jest na forum