[Ranczo4] Wybieramy nowego wójta

Forum poświęcone czwartej serii Rancza. To odpowiednie miejsce na wszelkie dyskusje dotyczące czwórki.

Na kogo oddałbyś/oddałabyś swój głos w wyborach?

Ankieta zakończyła się Czw 26 Mar, 2009

Na Pawła Kozioła (dotychczasowego wójta)
42
42%
Na Lucy WilskÄ…
51
50%
Na innego kandydata/kandydatkÄ™ (napisz na kogo)
8
8%

Razem głosów : 101

Postprzez Justyna -:-) » Åšro 06 Maj, 2009

Znam wyniki wyborów...
Justyna
Awatar użytkownika
Justyna -:-)
Elitarny uczestnik
Elitarny uczestnik

Miejscowość: Giżycko
PodziÄ™kowaÅ‚ : 0 raz
OtrzymaÅ‚ podziÄ™kowaÅ„: 0 raz

Reklama

Postprzez pawcio27 » Åšro 06 Maj, 2009

skÄ…d? z tego streszczenia admina?
pawcio27
PoczÄ…tkujÄ…cy
PoczÄ…tkujÄ…cy

Miejscowość: POLAND
OtrzymaÅ‚ podziÄ™kowaÅ„: 1 raz

[Ranczo4] Odwołanie wójta

Postprzez admin » Åšro 06 Maj, 2009

Gdyby nawet wybory wygrała Lucy, nie oznacza to wcale, że długo cieszyłaby się z nowej funkcji. Pamiętajmy, że wójta można odwołać ze stanowiska, choć jest to dość trudne.

Po pierwsze jeżeli rady gminy zadecyduje uchwałą o nieudzieleniu wójtowi absolutorium, to uchwała taka jest równoznaczna z podjęciem inicjatywy przeprowadzenia referendum w sprawie odwołania wójta. Rada gminy może podjąć taką uchwałę o przeprowadzeniu referendum w sprawie odwołania wójta z przyczyny na sesji zwołanej nie wcześniej niż po upływie 14 dni od dnia podjęcia uchwały w sprawie nieudzielenia wójtowi absolutorium.

Po drugie rada gminy może podjąć uchwałę o przeprowadzeniu referendum w sprawie odwołania wójta z przyczyny innej niż nieudzielenie wójtowi absolutorium jedynie na wniosek co najmniej 1/4 ustawowego składu rady. Wniosek ten wymaga formy pisemnej i uzasadnienia przyczyny odwołania oraz podlega zaopiniowaniu przez komisję rewizyjną. Rada gminy może podjąć uchwałę o przeprowadzeniu referendum w sprawie odwołania wójta na sesji zwołanej nie wcześniej niż po upływie 14 dni od dnia złożenia wniosku. Uchwałę o przeprowadzaniu referendum w sprawie odwołania wójta rada gminy podejmuje większością co najmniej 3/5 głosów ustawowego składu rady, w głosowaniu imiennym. Jeżeli zgłoszony wniosek o podjęcie uchwały o przeprowadzeniu referendum w sprawie odwołania wójta nie uzyskał wymaganej większości głosów, kolejny wniosek może być zgłoszony w tym trybie nie wcześniej niż po upływie 12 miesięcy od poprzedniego głosowania.

Po trzecie jeżeli wójt dopuszcza się powtarzającego się naruszenia Konstytucji lub ustaw, wojewoda wzywa wójta do zaprzestania naruszeń, a jeżeli wezwanie to nie odnosi skutku - występuje z wnioskiem do Prezesa Rady Ministrów o odwołanie wójta. W przypadku odwołania wójta Prezes Rady Ministrów, na wniosek ministra właściwego do spraw administracji publicznej, wyznacza osobę, która do czasu wyboru wójta pełni jego funkcję. Nie zapominajmy w tym miejscu, że wójt ma duże zasługi u wojewody.

Wójta można odwołać również w drodze referendum zainicjowanego na wniosek 10% uprawnionych do głosowania mieszkańców gminy. Referendum w sprawie odwołania organu jednostki samorządu terytorialnego pochodzącego z wyborów bezpośrednich jest ważne w przypadku, gdy udział w nim wzięło nie mniej niż 3/5 liczby biorących udział w wyborze odwoływanego organu.

Widać zatem, że w przypadku przegranej Kozioł ma co najmniej kilka możliwości powrotu do władzy w gminie. Poza tym kto powiedział, że aspiracje polityczne wójta muszą ograniczać się wyłącznie do szczebla gminnego? Pisałem już w temacie dotyczącym pomysłów na 5 serię, że kariera polityczna wójta mogłaby nabrać rozpędu. W wyborach parlamentarnych dostałby na liście "jedynkę" w swoim okręgu, a dalej to już prosta droga do Sejmu RP. Potem mógłby otworzyć w Wilkowyjach swoje biuro poselskie. Sytuację mogłaby trochę skomplikować jego skłonność do mocniejszych trunków i porywczy charakter. Posłowie są przecież na pierwszej linii ognia mediów. Gdyby tak wójt w stanie wskazującym został przyłapany na korytarzu sejmowym przez reporterów i zaczął się tłumaczyć... "Ja potrafię pracować dobrze, potrafię coś tam, coś tam..." =D
Pomocniczym źródłem utrzymania Forum Ranczersów są reklamy. Uszanuj ich obecność i nie blokuj ich wyświetlania.
Awatar użytkownika
admin
Ekspert
Ekspert

Obrazki: 215
Miejscowość: M@zowsze
PodziÄ™kowaÅ‚ : 203 razy
OtrzymaÅ‚ podziÄ™kowaÅ„: 152 razy
Pochwały: 1
Numer GG: 33863309

Postprzez Milek » Åšro 06 Maj, 2009

Po tym poście można się domyślić kto zostanie wójtem :]
ImageImage
Image

Jan Japycz: Widzi pani, jeśli przepis jest trochę nieżyciowy to trochę można...
Hadziuk: Trzeba uważać, żeby w alkoholizm nie popaść...
Awatar użytkownika
Milek
Moderator
Moderator

Obrazki: 92
Miejscowość: Lublin
PodziÄ™kowaÅ‚ : 27 razy
OtrzymaÅ‚ podziÄ™kowaÅ„: 77 razy
Pochwały: 6
Numer GG: 5702875

Postprzez Paulina » Åšro 06 Maj, 2009

Ja też znam wyniki wyborów!!! Nie mogłam powstrzymać ciekawości... ona mnie kiedyś zgubi...
Awatar użytkownika
Paulina
Ekspert
Ekspert

Miejscowość: Kargowa
Numer GG: 5508941

Postprzez BOGUSLAW33 » Pon 11 Maj, 2009

Lusy wójtem!!! :sugoi:
BOGUSLAW33
Nowicjusz
Nowicjusz

Miejscowość: piasek

Postprzez Angie-Angel » Pon 11 Maj, 2009

Hmmm... Wiemy, że wójt to podła żmija, ale jakoś nie wyobrażam sobie Lucy w tej funkcji, tak jak dla mnie, ksiądz i wójt nie powinni sie godzić, bo bez ich kłótni nie ma "Rancza". ;D
"Najważniejsza rzecz to życiu miarę wszystkiego mieć. Za mało - nie dobrze, ale i za dużo nie zdrowo. Tak to już jest. O to chodzi, że jak się zaczęło to i wiedzieć trzeba kiedy skończyć wypada."

Moje "Ranczo".
Angie-Angel
Nowicjusz
Nowicjusz

Miejscowość: Wielkopolska

Postprzez cwaniara » Pon 11 Maj, 2009

Hmm może pani Lodzia??
Awatar użytkownika
cwaniara
Nowicjusz
Nowicjusz

Miejscowość: Kielce

Postprzez Justyna -:-) » Pon 11 Maj, 2009

pawelkoziol napisał(a):skąd? z tego streszczenia admina?
-tak;)
Justyna
Awatar użytkownika
Justyna -:-)
Elitarny uczestnik
Elitarny uczestnik

Miejscowość: Giżycko

Postprzez andrzej17083 » Pon 11 Maj, 2009

Paweł Kozioł WÓJTEM !!!!!!!!!!! =D bez niego serial nie ma sęsu
-do urzędu za próg nie wpuszczać , jego pokój opieczętować , zamki zmienić !!! - Wójt o Czerepachu
Awatar użytkownika
andrzej17083
Uczestnik
Uczestnik

Miejscowość: Lubliniec
OtrzymaÅ‚ podziÄ™kowaÅ„: 1 raz

Postprzez kry98 » Pon 11 Maj, 2009

Witam.
Może jak scenarzyści planowali tylko do 4 serii. To może wójtem zostanie Lucy
i koniec serialu. Ale oczywiście jestem za 5-tą serią.
"Hej, Ludzie, Hej wy ujta Wy Wójta się nie bójta"
kry98
Nowicjusz
Nowicjusz

Miejscowość: warszawa

Postprzez monter » Pon 11 Maj, 2009

Powiem tyle. Jestem za Lusy, ale jeśli wójt zostanie wójtem na trzecią kadencję (ciekawe czy wójt zajmował sie przed wójtowaniem i kto był poprzednim wójtem) to szansa by była na piątą serię. Przy okazji fajny ten scenariusz który wymyśliliście:)Wracając do wójta, jak by nie był dalej wójtem, to nie było by przekrętów w gminie:)
monter
Nowicjusz
Nowicjusz

Miejscowość: Sulejów

Postprzez Paulina » Pon 11 Maj, 2009

Ranczo zawsze było takie: wojna między braćmi bliżniakami i Paweł Kozioł na stołku wójta, z jednej strony zmiana wiele by dała: nowe wątki i przygody i wiele zabawnych sytuacji, ale jak zmieni się za dużo to Ranczo straci część siebie, dlatego też nie wyobrażam sobie jak Lucy urzęduje za biurkiem Wójta, ani jak ksiądz z bratem spokojnie rozmawiają na ulicy... Co będzie to będzie...
Awatar użytkownika
Paulina
Ekspert
Ekspert

Miejscowość: Kargowa
Numer GG: 5508941

Postprzez Pawel_|Koziol » Wto 12 Maj, 2009

Kogo bym wybrał?? Hmm napewno został bym przy starym wójcie, ponieważ niewyobrażam sobie tego serialu bez "Trójcy" gminy czyli Duda, Czerepach i Koziol :) Lucy niepasowala by na Wójta...
"Jak już się zaczęło. trzeba wiedzieć kiedy skończyć" - Stach Japycz
Pawel_|Koziol
Nowicjusz
Nowicjusz

Miejscowość: Podkarpacie

Postprzez Prominius » Wto 12 Maj, 2009

Wszyscy macie trochę racji, jednak należy się zastanowić żeby Lucy została wójtem to naprawdę trzeba dobrego pomysłu na przebieg akcji filmu żeby nie stracił tego smaczku bo sporo ubędzie zabawy jeśli nie będzie już sporu księdza z wójtem, a jakoś nie wydaje mi się żeby Lucy pomimo różnic w różnych sprawach walczyła z księdzem jak stary Wójt, wiec myślę że dla sprawiedliwości dziejowej wójtem powinna zostać Lucy a dla dobra kolejnych sezonów stary wójt może będzie umowa między kandydatami i np Lucy będzie zastępcą wójta.. kto wie
Lucy-wójt, Paweł Kozioł zastępca, Czerepach... nie wiem ale mam nadzieję że jeszcze się spotkamy z nim w kolejnych sezonach
Prominius
Nowicjusz
Nowicjusz

Miejscowość: Klimkówka

Postprzez kapsel » Åšro 13 Maj, 2009

Wróciłem na forum i od razu zobaczyłem ogłoszenie o wyborach wójta w gminie Wilkowyje. Na początku się ucieszyłem potem jednakże zorientowałem się że jestem niepełnoletni, długo to do mnie dochodziło ale się szybko otrząsnąłem. Podniecony faktem że wybieram coś innego niż trójkę klasową szybko zaznaczyłem moim zdaniem najlepszego kandydata (Lucy). I się zaczęło. Rozpocząłem małą burzę mózgów w mojej głowie aby wyobrazić sobie co by się stało gdyby to ona została wójtem. Doszedłem do wniosku że wójtem musi zostać wójt oraz że muszę skończyć już post
Solejuk: przecież ty Pietrek dzieci nie masz
Pietrek: ale zamiaruję. małżeństwo bez potomności nie ma tej watrości xD
Awatar użytkownika
kapsel
Stały bywalec
Stały bywalec

Miejscowość: Adamów

Postprzez dbox » Åšro 13 Maj, 2009

A moim zdaniem Lucy się wycofa, ale wymusi na Wójcie stanowisko sekretarza dla siebie :) Alternatywnie wygra Lucy, ale zaproponuje Wójtowi stanowisko sekretarza, które on przyjmie :D

A może ekipa nakręciła dwa różne zakończenia na wypadek gdyby miała być V, VI, VII, VIII [..] seria.. dobra, rozmarzyłem się, zostańmy (na razie) przy V serii ^^"
dbox
Nowicjusz
Nowicjusz

Miejscowość: Gliwice

Postprzez Black_Diamond » PiÄ… 15 Maj, 2009

Wrrr...ale jestem zła :X Dziś po lekcjach poszłam do sklepu i omiotłam wzrokiem stoisko z prasą. Jako Ranczoholik mimowolnie wychwytuję wszystkie wyrazy pokroju: Ranczo, Wilkowyje, Lucy,Kusy, Wójt. No zobaczyłam na okładce Świata Seriali zdanie mniej więcej takie " ********* zwycięża wybory w Wilkowyjach"... :ermm: No trudno takie jest życie, nie chciałam wiedzieć, ale się dowiedziałam ^_^

Według mnie Ranczo zawsze będzie zabawne i zaskakujące, a scenarzyści na pewno wymyślą jakieś ciekawe Wilkowyjskie intrygi ....bez względu na to czy Paweł Kozioł czy Lucy zostanie wójtem. ;)
"I tylko sny, szalone sny są tutaj jak wszędzie..."
Awatar użytkownika
Black_Diamond
Osobowość forum
Osobowość forum

Miejscowość: za górami, za lasami
PodziÄ™kowaÅ‚ : 2 razy
OtrzymaÅ‚ podziÄ™kowaÅ„: 3 razy
Pochwały: 4
Numer GG: 0

Postprzez zimna777 » Nie 24 Maj, 2009

moim zdaniem rola wójta bardziej pasuje do Cezarego Żaka.. no ale swiat się zmienia ;p
o mamuńciu! - Pietrek
Awatar użytkownika
zimna777
Uczestnik
Uczestnik

Miejscowość: Szydłowiec

Postprzez kry98 » Czw 28 Maj, 2009

no chyba już wszyscy wiedzą kto został wójtem.
Chyba temat można zamknąć
"Hej, Ludzie, Hej wy ujta Wy Wójta się nie bójta"
kry98
Nowicjusz
Nowicjusz

Miejscowość: warszawa

Poprzednia

Szybka odpowiedź