Odcinek 48: Bohaterski strajk

Forum poświęcone czwartej serii Rancza. To odpowiednie miejsce na wszelkie dyskusje dotyczące czwórki.

Jaki był w Twojej ocenie 48 odcinek pt. Bohaterski strajk?

Rewelacyjny, bardzo mi się podobał
32
68%
Dobry, ale spodziewałem/am się czegoś więcej
14
30%
Słaby, niczym specjalnym mnie nie zaskoczył
1
2%

Razem głosów : 47

Odcinek 48: Bohaterski strajk

Postprzez admin » Wto 07 Kwi, 2009

RANCZO - ODC. 48 - BOHATERSKI STRAJK

Image
Fot. K. Wellman, źródło: TVP.pl

Nawet małe dziecko wie, że najwłaściwszym momentem na strajk jest kampania wyborcza. Wówczas ordynacyjni rywale gotowi są obiecać wszystko i wszystkim, byle tylko zostać wybranym na upragnione stanowisko. Dlatego nie może dziwić, że właśnie w tym czasie zjednoczona sfera budżetowa w Wilkowyjach, reprezentowana przez nauczycieli szkoły i doktora Wezóła, wysuwa śmiałe postulaty płacowe, a następnie ogłasza bohaterski strajk. Na jego przywódcę zostaje wybrany polonista Witebski, bo wszyscy inni się boją. Bohaterstwo budżetówki ma przecież swoje granice. W tym samym czasie w Wilkowyjach powstaje gminna telewizja internetowa. Będzie to miało fundamentalne znaczenie dla przebiegu kampanii wyborczej. Wilkowyje śmiało wkraczają w świat, w którym liczy się już tylko to, co zostało pokazane w telewizji. (TVP)
Ostatnio edytowany przez admin, Pon 09 Lis, 2009, edytowano w sumie 1 raz
Pomocniczym źródłem utrzymania Forum Ranczersów są reklamy. Uszanuj ich obecność i nie blokuj ich wyświetlania.
Awatar użytkownika
admin
Ekspert
Ekspert

Obrazki: 215
Miejscowość: M@zowsze
Podziękował : 203 razy
Otrzymał podziękowań: 152 razy
Pochwały: 1
Numer GG: 33863309

Reklama

Postprzez przem16325 » Nie 26 Kwi, 2009

odcinek nie najgorszy, no ale żeby Hadziuk z Solejukową to kto by pomyślał :)
"I tylko sny, szalone sny są tutaj jak wszędzie..."
Awatar użytkownika
przem16325
Nowicjusz
Nowicjusz

Miejscowość: Andrychów
Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postprzez jaśmina » Nie 26 Kwi, 2009

Ranczo jest zwykle wypadło Świetnie!(statystyka 100% ;D )
"Inwestycja" wójta wymagała z jego strony wiele samopoświęcenia!Oh,mój słodki Duda(obciął się!:D)..na końcu zawsze na niego :lmao: ..chyba dlatego że najpożądniejszy:)
Klaudia:"No...jakby tatuś dowiedział się , że mnie całujesz to chyba by cię zabił...
Fabian: "Żartujesz...?"
Klaudia : Nie..skąd..."
jaśmina
Nowicjusz
Nowicjusz

Miejscowość: Wielkopolskie

Postprzez VaNcE » Nie 26 Kwi, 2009

Odcinek jak zawsze trzyma poziom, najlepsze było, gdy Solejuk oglądał swoje dzieci i z żonką się kłócił.
VaNcE
Nowicjusz
Nowicjusz

Miejscowość: Chwaliszew

Postprzez axell » Nie 26 Kwi, 2009

Odcinek obracał się w kręgu dwóch tematów jeden w skrócie można określić łacińskim przysłowiem " Mater semper certa est" - co się tłumaczy - "tylko matka pewna jest". A przekładając to na warstwę komediową ,można powiedzieć ,że wiedza to dobra rzecz , ale jej nadmiar bywa szkodliwy - o czym osobiście przekonał się Solejuk .
Temat drugi to władza i jej podejście do problemów społecznych . Czerepach kiedy mówi ,że ludzie nie znają prawa i można to wykorzystać - jest bardzo autentyczny . Ma rację, w Polsce ludzie posiadają naprawdę niewielki zasób wiedzy prawniczej , nawet na tym podstawowym poziomie . Szkoda, bo władze, szczególnie te lokalne potrafią to wykorzystać bezlitośnie . Odcinek uczy ,że warto znać swoje prawa i patrzeć urzędnikom na ręce . Ostatecznie to oni są dla nas . W przeciwnym wypadku zawsze znajdzie się jakiś "Czerepach" ,który zechce wysyłać doktora w "kamasze"
axell
Moderator
Moderator

Miejscowość: Łódź
Otrzymał podziękowań: 3 razy

Postprzez Mikołaj » Nie 26 Kwi, 2009

Solejuk była najlepszy jak siedział na ławce i liczył swoje dzieci :D Odcinek rewelacja, a następny jest jeszcze lepszy!
Image
Awatar użytkownika
Mikołaj
Ekspert
Ekspert

Miejscowość: Poznań

Postprzez yoanna » Nie 26 Kwi, 2009

cieszę się, że siedziałam oglądając ten odcinek, bo prawdopodobnie bym padła.
Co do statystyk: jeśli człowiek mieszka z psem, to statystycznie każdy mieszkaniec domu ma 3 nogi. Sądziłam, że właśnie taki będzie skutek użycia danych statystycznych w rodzinie Solejuka. Dlatego byłam w ciężkim szoku, kiedy Solejukowa się przyznała. Potem jeszcze ta wymowna mina Hadziuka...
Stasiek unikający Pietrka, który "wyjechał" też był zabawny.
Kolejny ciekawy pomysł to księża planujący zakopanie swojej kolacji w ogródku. Byleby tylko Michałowa nie doszła do wniosku, że bardzo im smakowało skoro wszystko zniknęło ze stołu.
Awatar użytkownika
yoanna
Elitarny uczestnik
Elitarny uczestnik

Miejscowość: z daleka

Postprzez Paulina » Pon 27 Kwi, 2009

odcinek świetny jak każdy zresztą. Witebski zachował się jak bohater podczas strajku no i ta telewizja. Myślę, że Witebski się wkońcy wybije przez tą powieść i telewizję internetową. Solejuk i jego dochodzienie- świetne! A Hadziuk sam sobie zaszkodził, bo to no nagadał Solejukowi o tych stastystykach, ten się wystraszył i "wyszło szydło z worka" Mina Hadziuka na ławeczce mówiła sama za siebie. Najdłużej się tłumaczył... A potem spojrznie na Stacha wyjaśniła wszystko. Ciekawe czy dowiemy się, które to dziecko? Uciekanie Pietrka też było przezabawne, policjant miał gest, że pozwolił mu "wyjechać", a Kusy w tym odcinku robił za posłańca czy co?
Japycz powrócił z wakacji bardzo zadowolony, przywiózł "perzenty" dla kumpli, gorzej Michałowa, która chciała się popisać znajomością kuchni greckiej...
w końcu w sprawie Lucy wszystko staje się jasne, skoro zarówno wójt jak i Lucy mogą podczas dbaty pytać o co chcą, Czerepach lub wójt zapytają się Lucy gdzie podziały się "komputerowe" pieniądzie, Lucy pewnie powie zgodnie z prawdą, że zostawiła je Czerepachowi, on się wyprze, a biedna Lucy nie będzie mogła udowodnić swojej racji, bo przecież nie wzięła pokwitowania. I kompromitacja na oczach całej wsi gotowa- biedna Lucy. Ja tak to widzę...
odcinek super jak już pisałam ale coś mało w nim było Lucy i Hot-doga
Awatar użytkownika
Paulina
Ekspert
Ekspert

Miejscowość: Kargowa
Numer GG: 5508941

Postprzez Gugała » Pon 27 Kwi, 2009

Tradycyjnie bardzo dobry odcinek, moim skromnym zdaniem zdecydowanie lepszy od poprzedniego.

Oprócz wyżej już wspomnianych wyróżniłbym jeszcze:
- krótkie (ale za to w jakim stylu!!!) "wejście" Lodzi do gabinetu Wójta :lmao:
- miny księży podczas spożywania "greckiej potrawy" zasewowanej im przez Michałową
oraz co najważniejsze:
- chyba na dobre wróciła ławeczka :).
Gugała
Gugała
Starszy uczestnik
Starszy uczestnik

Miejscowość: Płock

Postprzez Marszałek » Pon 27 Kwi, 2009

Życie w Wilkowyjach nabiera rumieńców i tempa. Zdesperowany Solejuk przeprowadza małe dochodzenie,które dziecko nie jest Jego nawet u księdza zapominając przy tym,że jak siedział za kratkami Solejukowa też potrzebowała rozrywki.Znalazł się amant /Hadziuk/,który nie ma dzieci z własną żoną,więc spróbował na boku no i udało się.Doskonały Witebski jako przewodniczący strajku i miejmy nadzieję powrót ławeczki,która czciła powrót Stacha Japycza z Krety. :)
gregor
Marszałek
Nowicjusz
Nowicjusz

Miejscowość: Leszno

Postprzez Robert » Pon 27 Kwi, 2009

Witam wszystkich. Nie ma to jak "suweniry z podróży", byleby tylko tak nie zalatywały lekarstwami. Ale Stacho jest "wporzo" chłop i o kolegach pamiętał. Dla każdego taki prezent przywiózł. A już się Hadziuk martwił, że do nałogu się nie przyzwyczai bo już brakło. Odnośnie statystyki to zbyt duża wiedza czasami jest niewskazana. A Solejukowa, no-no
Robert
Robert
Nowicjusz
Nowicjusz

Miejscowość: Radomsko

Postprzez MM » Pon 27 Kwi, 2009

Ciekawe które dziecko jest Hadziuka (o ile jego przygoda z Solejukową zakończyła się wpadką, bo nie musiała). ;)
Wilkowyje nie pomyje!
Awatar użytkownika
MM
Zaawansowany
Zaawansowany

Miejscowość: Goleniów

Postprzez Kamikadze777 » Pon 27 Kwi, 2009

Stachu był najlepszy w tym odcinku Solejuk i jego dochodzenie też a Hadziuk nieźle wyskoczył jak go Solejuk zapytał ... Szkoda że juz tylko chyba 4 czy 5 odcinków zostało :(
Kamikadze777
Początkujący
Początkujący

Miejscowość: Zagórz

Postprzez Justyna -:-) » Pon 27 Kwi, 2009

Odcinek bardzo fajny i śmieszny,ale żadnych przesadnych emocji.

Nie twierdze jednak,że nie był fajny. :] Najbardziej spodobała mi się scena z Solejukiem :lmao: ,potrawą Michałowej :hihi: i strajkiem :lol-sweat:
Jednak moim zdaniem za mało było scenek z Lucy i innymi postaciami,odcinek skupiał się głównie na kilku wątkach,ale był bardzo fajny i śmieszny.
pozdrawiam!
Justyna
Awatar użytkownika
Justyna -:-)
Elitarny uczestnik
Elitarny uczestnik

Miejscowość: Giżycko

Postprzez Kamikadze777 » Pon 27 Kwi, 2009

masz rację Justyno ...
Kamikadze777
Początkujący
Początkujący

Miejscowość: Zagórz

Postprzez MM » Pon 27 Kwi, 2009

Coś czuję że księża strzelili sobie w stopę, pewnie Michałowa widząc że wszystko zniknęło zacznie częściej robić im różne greckie specjały. :)
Wilkowyje nie pomyje!
Awatar użytkownika
MM
Zaawansowany
Zaawansowany

Miejscowość: Goleniów

Postprzez pajelo » Pon 27 Kwi, 2009

Dla mnie to był najśmieszniejszy odcinek całego sezonu ;]

Odcinek (niestety, a może stety ) obnażył wyraźnie nieznajomość przepisów przez takich zwykłych zjadaczy chleba jakimi jesteśmy. Pokazał, że ludzie naprawdę mało wiedzą o tym jakie prawa im przysługują.

Ogólnie bardzo pozytywne wrażenie.
pajelo
Początkujący
Początkujący

Miejscowość: Zduńska Wola

Postprzez Milek » Pon 27 Kwi, 2009

Dla mnie to był bardzo dobry odcinek. Strajk i jego koniec wyszedł wszystkim na dobre. Wreszcie Witebski wykazał się odwagą i to w prowadzeniu strajku i wcale na widok wójta nie miał pełnych portek. No i jego słynna już powieść...
Pamiętam jak w ubiegłe wakacje program "Kawa czy herbata" był nadawany z Jeruzala. Wtedy właśnie pani Iwona Schymalla powiedziała, że zagrała małą rolę w Ranczu.
Co do Solejukowej ( i Hadziuka) to nigdy bym sie nie spodziewał. Zabawne było sprawdzanie genów dzieci Solejuka. Wierzę jednak, że koledzy z ławeczki poprawili mu humor, a złaszcza Stach z greckim "lekarstwem".
Świetny pomysł również z "poszukiwaniem" Pietrka...
Jola: - To nie Pietrek!
Stasiek: - Oczywiście, że nie Pietrek. Dlaczego Pietrek? Kot może...

No i szykuje się całkiem ciekawa debata.

Cieszę się, że było trochę więcej Dudy :)
ImageImage
Image

Jan Japycz: Widzi pani, jeśli przepis jest trochę nieżyciowy to trochę można...
Hadziuk: Trzeba uważać, żeby w alkoholizm nie popaść...
Awatar użytkownika
Milek
Moderator
Moderator

Obrazki: 92
Miejscowość: Lublin
Podziękował : 27 razy
Otrzymał podziękowań: 77 razy
Pochwały: 6
Numer GG: 5702875

Postprzez sewer1412 » Pon 27 Kwi, 2009

Śmieszny odcinek i o to właśnie chodzi w Ranczu ^_^
[b]Michałowa[/b] - Przynieść jeszcze klopsików?
[b]Proboszcz-[/b] Co? O masz! No zagadałem się z Michałową i zjadłem
[b]Michałowa[/b] - No i bardzo dobrze
[b]Proboszcz[/b] - No i schudnij tu człowieku. Ale bardzo dobre, bardzo dobre
sewer1412
Uczestnik
Uczestnik

Miejscowość: Łuków
Numer GG: 13445079

Postprzez Bogna23 » Pon 27 Kwi, 2009

Odcinek bardzo dobry – wiele zabawnych sytuacji – jak ławeczka, rozmowa Policjanta z Jolą w sklepie, kolacja księży – chociaż dla mnie jednak nieco słabszy niż poprzedni. Zastanowiła mnie jednak w tym odcinku ta sprawa Solejuków – ale w sposobie rozegrania tej sceny – nie wiem może mnie się tylko tak wydaje. Byłam bardzo zaskoczona jak Solejukowa przyznała się do zdrady – bo początek zupełnie na to nie wskazywał – jak Solejuk wygonił dzieci i groźnie pyta – prosto z mostu, które dziecko nie jest jego to Solejukowa śmieje mu się w twarz – a przecież była to pierwsza reakcja – zaskoczenie - a Solejukowa nie jest przerażona, że mąż się dowiedział!? – czyli albo jest niewinna albo jest tak dobrą aktorką – Solejukowa oczywiście nie Pani Żak! Zaraz jednak po informacji, że to Amerykanie wyliczyli na komputerach przyznaje się – pytanie więc czy przyznaje się tylko do zdrady – czy do wiedzy że jedno dziecko ma nie z mężem – bo w sumie to może do końca nie była pewna czyje to dane dziecko jest – Solejukowi musiało też jakoś pasować – skoro wcześniej nie protestował!? Nie wiem coś mi tu nie pasuje – a to że z Hadziukiem to już zupełne zaskoczenie! :)
Awatar użytkownika
Bogna23
Moderator
Moderator

Miejscowość: Podkarpacie
Podziękował : 26 razy
Otrzymał podziękowań: 54 razy
Pochwały: 7

Następna

Szybka odpowiedź