Odcinek 47: W samo popołudnie

Forum poświęcone czwartej serii Rancza. To odpowiednie miejsce na wszelkie dyskusje dotyczące czwórki.

Czy podobał Ci się 47 odcinek?

Był genialny! Do tej pory jestem w szoku!
93
97%
Trudno powiedzieć, bez większych emocji...
1
1%
Nie, ten odcinek zupełnie nie przypadł mi do gustu
2
2%

Razem głosów : 96

Postprzez filka » Wto 12 Maj, 2009

Dopiero dzisiaj dołączyłam do grona "ranczersów", tak samo jak i od niedawna zaczęłam ogladać ten serial. Jednakże z każdym odcinkiem staję się jego coraz większą zwolenniczką :heart:. Z niecierpliwością czekam na kolejną serię. Wcześniejsze odcinki zaczynam poznawać ogladając je w necie. Dla mnie REWELACJA!!!! Polska w pigułce, czy też w krzywym zwierciadle, ale ukazana na wesoło, ze zrozumieniem naszych przywar i wad:). A odcinek o mafii to już w ogóle majstersztyk. Ogladałam go już 3 razy i za każdym razem mnie i bawi, i równocześnie wzrusza. Potwierdza się stara prawda "W kupie siła-kupy nikt nie ruszy", szkoda, ze my Polacy tak często o tym zapominamy w tych naszych małych ojczyznach. "10" dla scenarzystów, ekipy i w szczególności aktorów!!!!!!!!!!!! Brawo! Czekam na więcej!!!!!!
filka
filka
Nowicjusz
Nowicjusz

Miejscowość: śląsk
PodziÄ™kowaÅ‚ : 0 raz
OtrzymaÅ‚ podziÄ™kowaÅ„: 0 raz

Reklama

Postprzez Irenka » Åšro 20 Maj, 2009

Obejrzałam sobie wczoraj jeszcze raz odcinek 47. Niezmiennie uważam, że jest świetny. Jednak zauważyłam pewien brak: podczas tej strzelaniny przydałoby się kilku lekko rannych (zaznaczam - lekko!). Wyobrażam sobie jakby zabawnie wyglądała ławeczka gdyby niektórzy jej bywalcy byli nieco pozawijani w bandaże :] Szpital polowy u Wioletki był przecież na taką okoliczność przygotowany ;D
"Z niczym nie należy przesadzać" - Kusy
Zapraszam: www.haniaj.blogspot.com
Awatar użytkownika
Irenka
Moderator
Moderator

Obrazki: 9
Miejscowość: Wielkopolska
PodziÄ™kowaÅ‚ : 10 razy
OtrzymaÅ‚ podziÄ™kowaÅ„: 12 razy
Pochwały: 1
Numer GG: 3624182

Postprzez Jaszczurka » Czw 11 Cze, 2009

Zdecydowanie, jeden z moich ulubionych odcinków.
Śmiałam się na cały dom.
Broń pana Stacha była najlepsza. Naprawdę, szkoda, że nie wypaliła, chciałabym zobaczyć rezultaty - choć może nie byłoby czego oglądać :lmao:
Początek pojedynku był zabójczy - odgrodzenie mafii od reszty świata i widowiskowy wyskok mieszkańców.
Mogłabym tak wymieniać bez końca, bo podobał mi się dosłownie każdy moment.
Awatar użytkownika
Jaszczurka
Nowicjusz
Nowicjusz

Miejscowość: Końskowola

Postprzez Dirx97 » Czw 06 Sie, 2009

Właśnie w ten magiczny dzień tzn. niedziela 2009 20:25 (wcześniej oglądałem teasery trailery i zapowiedzi :D) oglądałem z tatą ten odcinek. Uśmialiśmy się nieźle jak Michałowa weszła na dzwonnice, przyszedł ksiądz zaczął dzwonić, oddał wikaremu a Michałowa zwaliła na wikarego :rotfl: a po tzw. Wielkiej Bitwie o Wilkowyje też się uśmialiśmy ("Człowieku ty nawet nie wiesz ile w tej wsi jest zabytków", "K...a!! Granaty mają!") i puściliśmy sobie odcinek drugi raz na dekoderze. Normalnie wielki LOL :D
Ostatnio edytowany przez Dirx97 Czw 06 Sie, 2009, edytowano w sumie 2 razy
Dirx97
Nowicjusz
Nowicjusz

Miejscowość: Wierzbanowa

Re: Odc. 47 W samo popołudnie

Postprzez maniakwilkowyje » Czw 25 Lut, 2010

Wie ktoś może albo ma ktoś dostęp do muzyczki która leci zawsze w gospodzie u Wioletki szczególnie w 1 serii?
maniakwilkowyje
Nowicjusz
Nowicjusz

Re: Odcinek 47: W samo popołudnie

Postprzez dami1995zg » Åšro 17 Mar, 2010

Dużo humoru ale najbardziej z całego odcinka spodobało mi się jak Michałowa weszła do dzwonnicy na górę i ksiądz przybiegł i zaczął dzwonić i przybiegł wikary a ksiądz powiedział antychryst na nas napada ale się nie damy hahaha :rotfl: :rotfl: :lmao: :lmao:
Awatar użytkownika
dami1995zg
Wybitnie aktywny
Wybitnie aktywny

Miejscowość: Zielona Góra (ZG)
PodziÄ™kowaÅ‚ : 3 razy
OtrzymaÅ‚ podziÄ™kowaÅ„: 3 razy
Numer GG: 9897794

Postprzez Rainbow_Pearl » Nie 21 Mar, 2010

Ja powiem tyle:

Geniusz ;)
Awatar użytkownika
Rainbow_Pearl
Zaawansowany
Zaawansowany

Miejscowość: Olsztyn

Re:

Postprzez Rainbow_Pearl » Nie 21 Mar, 2010

Jedzosław napisał(a):
kiri napisał(a):
Bogna23 napisał(a):Dla mnie jest to pełna humoru opowieść o naszych słabościach, przywarach, cechach narodowych, opowiedziana w klimacie sielskości polskiej wsi. Nie doszukuję się tu realizmu, dokumentacji jakiś faktów
No dokładnie :)

Oczywiście, obecne odcinki istotnie są jedynie karykaturą i próbą ukazania problemów ogólnokrajowych za pomocą małego wycinka Polski czyli Wilkowyj. Wilkowyje to ma być Polska w pigułce, zgadzam się. I wyciągamy krzepiące wnioski, jak sobie radzić, gdy nasza polska rzeczywistość skrzeczy. Prawdą jest też, że mamy do czynienia z karykaturalnością zachowań wielu bohaterów, zwłaszcza policjanta Staśka (m.in.odcinek z Biskupem). Jednak mam nieodparte wrażenie, że w serii pierwszej były po prostu inne proporcje. Karykatura jednych zachowań postaci mieszała się z większym mimo wszystko realizmem warunków życia w Wilkowyjach. To jest trudne do opisania, ale karykaturalność w serii pierwszej była jakby mniejsza, nie było "przeszarżowywania" przechodzącego w farsę, co niestety w seriach późniejszych się zdarzało (również i w tej serii: np. płacz wszystkich kobiet w Wilkowyjach, łącznie z Lucy, wzruszonych czytadłem Witebskiego- to było wyjątkową przesadą jak dla mnie). Był humor, ale nieco bardziej wytrawny, refleksyjny. Lucy, zamiast robić we wsi rewolucję szybko zrozumiała, że ludzi się od razu nie da zmienić, że wobec wielu problemów trzeba rozłożyć ręce, bo do zmian w ludzkiej mentalności potrzeba czasu. Solejuk bił swoje dzieci, kwitło bimbrownictwo, brak wiedzy o antykoncepcji- problemy były, Lucy nie mogła ich całkiem rozwiązać, jedynie częściowo pojawiły się jakieś efekty- o problemach zaczęło się dopiero mówić i dopiero w ten sposób zaczęło coś się zmieniać, co Lucy oczywiście dodatkowo wspierała. W tym także był realizm: nie da się naprawić świata, ale przynajmniej można o tym w ogóle zacząć rozmawiać i wykazać chęć zmian na lepsze. Tak oto, zmotywowani mieszkańcy Wilkowyj zaczęli już potem sami, bez niczyjej pomocy (a jedynie z błogosławieństwem Amerykanki) zmieniać swoje życie i otoczenie. Zatem realizm krył się też w tym, iż nie ma cudów, efekty będą na tyle, na ile ludzie będą w stanie się do tego przyłożyć i na ile w ogóle będą widzieć potrzebę zmian. Oczywiście, klimat był i pozostał sielski i bardzo mnie to cieszy, to się akurat nie zmieniło. Jednak jeśli chodzi o karykaturalność to bywało, że przechodziła w farsę. Odcinek 47 jednak sielski nie był, ani też szczególnie farsowy. Owszem, były humorystyczne smaczki, ale widać było mimo wszystko dbałość reżysera o to, by widzom nie było do śmiechu: mafia (za wyjątkiem swego szefa z bolącą głową) nie była ani grupką wiejskich dresiarzy ze sztachetami ani też nieudacznikami a'la "Gang Olsena" :) - to byli bezwzględni bandyci, pokazani absolutnie serio. Dlatego, jeśli ten odcinek został zaplanowany jako mniej sielski, a bardziej sensacyjny i realistycznie odtwarzający metody działania mafii (co było doskonale widać) to oczekiwałem jedynie konsekwencji. Bo skoro to już nie jest metafora czy alegoria polskich problemów krajowych, lecz zamiast tego robimy odcinek bardziej "na poważnie", w tonacji wcale niewesołej to w tym układzie nasze dotychczasowe traktowanie "Rancza" musi się zmienić. Odcinek jest bardziej na serio, nie ma już umowności i wiejskiej sielanki więc niech w takim razie wszystko będzie tak samo poważne i dopracowane. Skoro już żarty się skończyły to oczekiwałem konsekwentnego trzymania się tej mocno realistycznej formuły do końca odcinka. Stąd właśnie brakowało mi dopracowania pewnych kwestii, które zostały pominięte lub uproszczone. W innych odcinkach uproszczenia mnie nie raziły, bo formuła odcinka jest inna, jest inny klimat i stąd inne oczekiwania widza. Jeśli natomiast od początku widzimy, że tym razem temat odcinka będzie bardzo niewesoły i zastosowana jest duża doza realizmu w jego przedstawianiu to powstaje oczekiwanie, że realistycznie będzie do końca i nic nie pozostanie umowne. Tylko to miałem na myśli, problem przedstawiono realistycznie, ale nie obyło się bez pewnych uproszczeń, które na ogólnym, realistycznym tle zwróciły moją uwagę.
Tak, z tym Solejukiem to mój ewidentny błąd, on tylko był włamywaczem, więc nie mógł mieć znajomości, także z racji swej profesji znajomości z poważnymi "zabijakami" nie nawiązał w więzieniu, bo był "tylko" złodziejem. Przyznaję się, mój błąd :)
Chłopi istotnie, często umieją się posługiwać taką starą bronią, więc mogę wycofać się z tego zarzutu, że nikt wilkowyjan nie przeszkolił. Drewno niby odbija pociski, ale tylko raczej śrut. Ludzie mogli się czuć bezpieczni za burtą wozu, ale przy trafieniu w tę osłonę oczywiście zostaliby zranieni, a przecież kule latały gęsto. Jednak ostatecznie, to i też można tłumaczyć wielkim szczęściem obrońców wsi :)
Reakcja Wójta: jasne, chciał z mafią się sprzymierzyć, ale w takim razie mógłby pogrzebać swoje szanse w wyborach- ludzie z miejsca by się zorientowali, że Wójt jest "chroniony" i kolejne wybory skończyłyby się jego klęską, a on przecież dba teraz o dobry image :) Zatem, jego oczekiwanie, że mafia może być mu pomocna było raczej krótkowzroczne i to właśnie ta jego krótkowzroczność mnie zdziwiła. Dopiero potem zachował się jak dobry strateg, gdy na oczach wsi udekorował Staśka orderem :)
Wszystko to, co napisałem o tamtym odcinku nie należy jednak traktować jako zarzuty, lecz jako pewne uwagi. Po prostu, jedni przywykli do "Rancza" jako serialu bardziej sielankowo-humorystyczno-metaforycznego, a inni pamiętają i polubili nieco inną, bardziej sielankowo-realistyczną formułę z serii pierwszej i niektórych odcinków serii późniejszych, gdzie mniej jest karykatury czy farsy, a więcej wytrawnej satyry: jest nadal przedstawienie polskiej mentalności, ale nie w tak bardzo wykrzywiony sposób. Wiem, pewnie czepiam się niuansów :) ale to tylko moje odczucia. Nie zmienia to w najmniejszym stopniu faktu, że jestem oddanym fanem "Rancza" i chcę, by zawsze trzymał wysoki poziom. W tym chyba wszyscy się zgadzamy :)

Ja tam nic do tego postu nie mam (poza tym komu by się chciało to czytać :lmao: ) ale chcę zobaczyć jak bedzie wyglądał post z cytatem osoby, która cytowała osobę również cytującą =D
Awatar użytkownika
Rainbow_Pearl
Zaawansowany
Zaawansowany

Postprzez Wojtek18 » Sob 27 Mar, 2010

Bardzo fajny odcinek. Fajnie siÄ™ obronili przed tym gangiem.
Wojtek
Awatar użytkownika
Wojtek18
Ekspert
Ekspert

Miejscowość: Rusocin

Postprzez monterr07 » Wto 13 Lip, 2010

Åšwietny odcinek :D
Mi szkoda było auta Solejuków i tego Poloneza co nieźle oberwał przy strzelaninie ;P
Załoga! Pajechali!
Awatar użytkownika
monterr07
Wyróżniający się
Wyróżniający się

Miejscowość: Sulejów
PodziÄ™kowaÅ‚ : 16 razy
OtrzymaÅ‚ podziÄ™kowaÅ„: 9 razy
Pochwały: 2
Numer GG: 5664277

Postprzez Lynn » Wto 13 Lip, 2010

Samochod ubezpieczony byl dzieki zaradnosci Solejukowej, a za poloneza koszty sie zwrocily :D
Dobrze ze Solejukowy woz tylko ucierpial a nie ktorys z dzieciakow za pokaz jaki ona dala Gufiemu.
Kinga: Bo bez kobiet, świat ten cały pokręcony, oszalały, pędzi szybko ku zagładzie
Image
Awatar użytkownika
Lynn
Ekspert
Ekspert

Miejscowość: Opera Populaire
PodziÄ™kowaÅ‚ : 1 raz
OtrzymaÅ‚ podziÄ™kowaÅ„: 5 razy
Pochwały: 5
Numer GG: 0

Postprzez Rainbow_Pearl » Wto 13 Lip, 2010

Odcinek (miałam napisać SUPER! czy Ekstra!, ale co tu piasać)
CUUUUUUUUUUUUUUDOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Jak ogladalam w tv za pierwszym razem, to wydalam okrzyk radości;)
Wilkowyje, Wilkowyje, nasza bardzo mała gmina...
Awatar użytkownika
Rainbow_Pearl
Zaawansowany
Zaawansowany

Postprzez Kamil » Åšro 21 Lip, 2010

"K****, granaty maja" ;D
"Goldy też oddać. Straty trza bedzie czymś pokryć. Ruchi, ruchi!"
"Rusz się tylko a nogów w d**** nie masz !"
"W mojego Kusy strzelacie bydlaki!"
hahahah nie mogę z tego odcinka ;) miał tyle tekstów fajnych :D
"Powietrze u nas świeże.
Dwa, wszędzie blisko.
Trzy, tanio.
Cztery, nawet jak co drogie to dostać nie można."

Tadeusz Hadziuk
Awatar użytkownika
Kamil
Ekspert
Ekspert

Obrazki: 0
Miejscowość: Podkarpacie
PodziÄ™kowaÅ‚ : 27 razy
OtrzymaÅ‚ podziÄ™kowaÅ„: 13 razy
Pochwały: 6
Numer GG: 3737521

Postprzez Lynn » Åšro 21 Lip, 2010

Jeszcze w zadnym serialu polskim ( albo tasiemcu) nie byl wykorzystany tak fajnie pomysl z mafia.
Kinga: Bo bez kobiet, świat ten cały pokręcony, oszalały, pędzi szybko ku zagładzie
Image
Awatar użytkownika
Lynn
Ekspert
Ekspert

Postprzez Milek » Czw 22 Lip, 2010

Lynn napisał(a):Jeszcze w zadnym serialu polskim ( albo tasiemcu) nie byl wykorzystany tak fajnie pomysl z mafia.

Myślę, że w Klanie było fajniej. To dopiero była akcja...

Żart oczywiście :lol-above:
ImageImage
Image

Jan Japycz: Widzi pani, jeśli przepis jest trochę nieżyciowy to trochę można...
Hadziuk: Trzeba uważać, żeby w alkoholizm nie popaść...
Awatar użytkownika
Milek
Moderator
Moderator

Obrazki: 92
Miejscowość: Lublin
OtrzymaÅ‚ podziÄ™kowaÅ„: 77 razy
Numer GG: 5702875

Postprzez Kamil » Czw 22 Lip, 2010

hahaha siekiera ;D jeszcze tego nie oglądałem dobre Milek ;D
ale akcja ;P
"Powietrze u nas świeże.
Dwa, wszędzie blisko.
Trzy, tanio.
Cztery, nawet jak co drogie to dostać nie można."

Tadeusz Hadziuk
Awatar użytkownika
Kamil
Ekspert
Ekspert

Obrazki: 0
Miejscowość: Podkarpacie
OtrzymaÅ‚ podziÄ™kowaÅ„: 13 razy
Numer GG: 3737521

Postprzez Lynn » PiÄ… 23 Lip, 2010

No i co? To byla mafia???
A ja nie wiedzialam ze oni do tej obcej baby juz na "ciociu" sa. Wow...to akcja sie niezle posunela od kiedy ja ostatni raz to ogladalam.
A czemu chcieli porwac te mala?
Image
Awatar użytkownika
Lynn
Ekspert
Ekspert

Postprzez Cecilia89 » Czw 29 Lip, 2010

Moim zdaniem był to najlepszy odcinek w całej czwartej serii. GENIALNY :)
"Moda przemija, styl pozostaje" - Gabrielle Chanel.
Awatar użytkownika
Cecilia89
Uczestnik
Uczestnik

Miejscowość: Zduńska Wola
Numer GG: 4817832

Postprzez goska24 » Czw 05 Sie, 2010

był super...jak zresztą wszystkie odcinki :yes: :yes: :yes:

mi osobiście najbardziej się podobało to jak Lucy rzuciła granatem iiii...

'k***a granaty maja!'

no a potem jak stasiek gonił tego jednego i jak od wójta tą odznakę dostał :clap: :clap: :clap: :clap: :clap:
:heart:
goska24
Nowicjusz
Nowicjusz

Obrazki: 1
Numer GG: 18571870

Postprzez John111 » Wto 15 Lut, 2011

Genialny odcinek czwartej serii. :clap:

Najbardziej mi się podobało jak Stach powiedział do Pietrka: "Ostrożnie, bo od góry ten las oglądał będziesz"
Image
Image
Image

Toć to owocami pachnie, przyjemnie, jak dezodorant jakiś. - Solejuk do Japycza
Awatar użytkownika
John111
Nowicjusz
Nowicjusz

Miejscowość: Lidzbark Warmiński