Babka i jej Czary

Forum poświęcone czwartej serii Rancza. To odpowiednie miejsce na wszelkie dyskusje dotyczące czwórki.

Babka i jej Czary

Postprzez silver » Pon 04 Maj, 2009

Cieszy mnie wysoki poziom Rancza, który potwierdzają kolejne odcinki, coraz to nowsze, śmieszne sytuacje, a także ważne, życiowe i moralizujące przesłanki. Cieszy mnie atmosfera oraz może trochę karykaturalne i stereotypowe ukazanie współczesnych Polaków, co składa się na sympatyczny obraz. Dziwi mnie tylko JEDNO: że scenarzyści posunęli się może trochę,za daleko, nadając Babce dziwne moce.. Dlaczego.. Wg mnie to psuje klimat Rancza i sprawia że ten świat REALNY, codzienny, oddala się... A z nim to, co w tym serialu najważniejsze. Ale to tylko moje zdanie.

Co o tym sądzicie? Czekam na komentarze z Waszej strony :)

Pozdrawiam!
Silver
silver
Nowicjusz
Nowicjusz

Miejscowość: z nikąd
Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Reklama

Postprzez Paulina » Pon 04 Maj, 2009

...niczym "Dziady" Adama Mickiewicza...
Babka jest najbardziej tajemniczą postacią w Ranczu i lepiej jej nie podpaść, bo może boleć ;) przekonał się o tym wójt w niedzielnymn odcinku. Postać Babki dodaje Ranczu trochę magiczny i taki trochę baśniowy charakter, przecież dzisiaj nawet w dużych miastach ludzie wierzą we wróżki i jasnowidzów, zostawiając u nich często fortunę. A taka Babka- Zielarka, która wie "co na co" zawsze pomoże, uleczy, doradzi. Co do jej "czarów" jak to nazwałeś to każdy może mieć swoją tajemnicę, Lucy się o tym przekonała i umie te sztuczki wykorzystać w praktyce :clap: (brawo Lucy!!!) i ja w tym nie widzę nic złego.
Awatar użytkownika
Paulina
Ekspert
Ekspert

Miejscowość: Kargowa
Numer GG: 5508941

Postprzez Mat91 » Pon 04 Maj, 2009

Postać babki, jej czary wnoszą do serialu pewną nowość i świeżość ... a także przyprawiają wójta o ból głowy :lmao:
Image
Image
Image
Image
Awatar użytkownika
Mat91
Ekspert
Ekspert

Obrazki: 1
Miejscowość: Kutno
Podziękował : 3 razy
Otrzymał podziękowań: 3 razy
Pochwały: 3
Numer GG: 7472247

Postprzez yoanna » Wto 05 Maj, 2009

czary w Ranczu pojawiły się dopiero niedawno, ale przecież była już telekineza w wykonaniu Szymka. O zdolnościach babki też od zawsze było wiadomo, jak choćby jej wyczulony słuch ("sam jesteś ciemnota").
Awatar użytkownika
yoanna
Elitarny uczestnik
Elitarny uczestnik

Miejscowość: z daleka

Postprzez silver » Wto 05 Maj, 2009

uważam że zdolności związane z manipulacją psychiką ludzką i ogólnie rozumianą metafizyką są zrozumiałe; aczkolwiek zdolności kierowania ludzkimi ruchami są wg mnie już przesadą ze strony scenarzystów.
silver
Nowicjusz
Nowicjusz

Miejscowość: z nikąd

Postprzez Milek » Śro 06 Maj, 2009

Mi wszelkie czary Babki bardzo się podobają. Nie mam nic przeciwko. Nie uważam również, że to przesada bo to serial komediowy, w którym nie wszystko trzeba brać na poważnie. Motyw czarów Babki, a nawet Lucy według mnie jest świetny.
ImageImage
Image

Jan Japycz: Widzi pani, jeśli przepis jest trochę nieżyciowy to trochę można...
Hadziuk: Trzeba uważać, żeby w alkoholizm nie popaść...
Awatar użytkownika
Milek
Moderator
Moderator

Obrazki: 92
Miejscowość: Lublin
Podziękował : 27 razy
Otrzymał podziękowań: 77 razy
Pochwały: 6
Numer GG: 5702875

Postprzez Wojtek18 » Wto 12 Maj, 2009

Mnie też podobaja się czary babki. Ona jest super.
Wojtek
Awatar użytkownika
Wojtek18
Ekspert
Ekspert

Miejscowość: Rusocin

Postprzez Anija » Wto 12 Maj, 2009

Postać babki, jej czary wnoszą do serialu pewną nowość i świeżość ...

Dokładnie, zgadzam się z tym. Bardzo lubię postać Babki a jej czary są fantastyczne.
Dzięki temu w serialu jest wiele śmiesznych scen, zwłaszcza gdy to wszystko odbija się na Wójcie :hihi:
"Najgorsza rzecz w życiu kobiety to czekanie, aż mężczyzna rozumu nabierze."
Awatar użytkownika
Anija
Moderator
Moderator

Obrazki: 25
Miejscowość: okolice Łodzi
Podziękował : 146 razy
Otrzymał podziękowań: 395 razy
Pochwały: 8
Numer GG: 0

Postprzez Tomek_Szczecinek » Pon 03 Sie, 2009

Lubię tą aktorkę. Bardzo ją lubię jako aktorkę. Chociaż grała w niewielu filmach, czy serialach. Ale jak grała, to dobrze. Przykładem tego jest Ranczo .
Ostatnio edytowany przez Tomek_Szczecinek, Sob 08 Sie, 2009, edytowano w sumie 1 raz
Wody się nachlał, to teraz bredzi - Solejuk
Awatar użytkownika
Tomek_Szczecinek
Starszy uczestnik
Starszy uczestnik

Miejscowość: Szczecinek
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Postprzez Ewa47 » Pon 03 Sie, 2009

Wprowadzenie czarów w "Ranczu" nie przynosi ujmy serialowi, wręcz przeciwnie wprowadza widza w sielski wiejski klimat. Czary od zarania dziejów były obecne w polskiej kulturze ludowej, w wierzeniach ludu, a "Ranczo" to film o sprawach wsi. Zielarka wykorzystuje czary w dobrej wierze, karze tych, którzy na to zasłużyli np.wójt. a pomaga ludziom dobrym. Babka leczyła ludzi ziołami, obecnie zielarstwo znajduje coraz więcej zwolenników nawet wśród lekarzy medycyny, gdyż zioła nie powodują takich skutków ubocznych jak antybiotyki. Kiedyś ludzie leczyli się tylko ziołami, więc nie ma tu specjalnie czarów. Sama znałam zielarkę (też pochodzę ze wsi), która leczyła mi nogę, którą wsadziłam w rower, niestety ta kobieta już nie żyje. Zielarka z "Rancza" to kobieta życzliwa, sprawiedliwa, pomagająca potrzebującym o wielkim sercu, wspaniale zagrana przez Grażynę Zielińską.
Ostatnio edytowany przez Ewa47 Pon 03 Sie, 2009, edytowano w sumie 2 razy
Ewa
Ewa47
Ekspert
Ekspert

Miejscowość: Warszawa
Podziękował : 63 razy
Otrzymał podziękowań: 18 razy
Pochwały: 4

Postprzez macphisto » Pon 03 Sie, 2009

Uważam, że czary Babki to pomysł trafiony. Ranczo ma swojski klimat, pokazuje społeczność małej wsi, gdzie czasem można znaleźć miejscowych "magików". Kiedyś prawie w każdej wsi mieszkała taka Babka, która niosła pomoc innym, używając ziół. A jej uroki dodają serialowi humorystycznych scen.
Ostatnio edytowany przez macphisto, Wto 04 Sie, 2009, edytowano w sumie 1 raz
http://www.macphisto.fbl.pl

We've all been raised on television to believe that one day we'd all be millionaires, and movie gods, and rock stars. But we won't.
Awatar użytkownika
macphisto
Osobowość forum
Osobowość forum

Miejscowość: Saalfeld/Warsaw
Podziękował : 21 razy
Otrzymał podziękowań: 9 razy
Pochwały: 2
Numer GG: 9905210

Postprzez Wojtek18 » Wto 04 Sie, 2009

Też mi się podoba pomysł z Babką zielarką. Dzięki tej postaci Ranczo ma specyficzny klimat.
Wojtek
Awatar użytkownika
Wojtek18
Ekspert
Ekspert

Miejscowość: Rusocin

Re: Babka i jej Czary

Postprzez qwerty » Pon 05 Kwi, 2010

Według mnie wątek z Babką to najsłabszy pomysł w tym serialu...
No cóż, nie pasuje mi to.
O ile jeszcze Babka mieszkająca na obrzeżach wsi, specjalizująca się w ziółkach i pomagająca dobrym ludziom to prawdopodobne zjawisko, to jednak te jej nadprzyrodzone zdolności do mnie nie trafiają...
Sam interesuję się trochę takimi różnymi zjawiskami paranormalnymi (lubię sobie czytać w internecie na ten temat), ale tu w klimat Rancza mi się to nie wpasowuje.
Oczekuję po tym serialu jak największej realistyczności.
qwerty
Ekspert
Ekspert

Pochwały: 1
Numer GG: 13529538

Postprzez dami1995zg » Śro 12 Maj, 2010

silver napisał(a):Cieszy mnie wysoki poziom Rancza, który potwierdzają kolejne odcinki, coraz to nowsze, śmieszne sytuacje, a także ważne, życiowe i moralizujące przesłanki. Cieszy mnie atmosfera oraz może trochę M i i stereotypowe ukazanie współczesnych Polaków, co składa się na sympatyczny obraz. Dziwi mnie tylko JEDNO: że scenarzyści posunęli się może trochę,za daleko, nadając Babce dziwne moce.. Dlaczego.. Wg mnie to psuje klimat Rancza i sprawia że ten świat REALNY, codzienny, oddala się... A z nim to, co w tym serialu najważniejsze. Ale to tylko moje zdanie.

Co o tym sądzicie? Czekam na komentarze z Waszej strony :)

Pozdrawiam!
Silver

Mi tam nie przeszkadza to że babka ma moce zależy jak dla kogo jednemu sie podoba drugiemu nie :) :)
Awatar użytkownika
dami1995zg
Wybitnie aktywny
Wybitnie aktywny

Miejscowość: Zielona Góra (ZG)
Otrzymał podziękowań: 3 razy
Numer GG: 9897794

Postprzez qwerty » Śro 12 Maj, 2010

Ja myślę tak, jak silver :yes:
qwerty
Ekspert
Ekspert

Numer GG: 13529538

Postprzez kasia » Czw 13 Maj, 2010

A mi się tam babka podoba :D Nadaje uroku dla rancza ;D
To tylko sny szalone sny ;)
Awatar użytkownika
kasia
Ekspert
Ekspert

Obrazki: 0
Miejscowość: Włodawa
Otrzymał podziękowań: 2 razy
Numer GG: 9073787

Postprzez Ewa47 » Pią 14 Maj, 2010

kati napisał(a):A mi się tam babka podoba :D Nadaje uroku dla rancza ;D

Babka Zielarka mi również się podoba . Wprowadza w Ranczu tajemiczą atmosferę ,ludowość .
Babka Zielarka jako osoba życzliwa , ciepła , pomagająca ludziom ,dodaje serialowi dużo uroku ,odrobinę tajemiczości , sama Babka Zielarka to osoba o wielkim sercu , jest postacią niezwykle ważną i nie powinno jej zabraknąć w następnym sezonie Rancza.
Ewa
Ewa47
Ekspert
Ekspert

Miejscowość: Warszawa
Podziękował : 63 razy
Otrzymał podziękowań: 18 razy
Pochwały: 4

Postprzez Bogna23 » Pią 14 Maj, 2010

Ja również bardzo lubię Babkę Zielarkę i tą Jej magię - to takie właśnie odwołanie do tej naszej sielskiej troszkę tajemniczej wsi znanej z opowiadań dziadków czy polskich ludowych baśni pełnych duchów, zjaw, stworów z mokradeł, bagien - a przecież bagna mamy w Wilkowyjach! :)
Nie podobał mi się tylko ten wątek, gdzie w magię została wmieszana Lusy - owszem scena z upadkiem Solejukowej była zabawna - ale to już troszkę właśnie takie magiczne sztuczki co w sumie moim zdaniem nie było potrzebne - ale skoro było to trudno - nie zepsuło mi to i tak odbioru Rancza! :)
Awatar użytkownika
Bogna23
Moderator
Moderator

Miejscowość: Podkarpacie
Podziękował : 26 razy
Otrzymał podziękowań: 54 razy
Pochwały: 7

Postprzez Anija » Pon 17 Maj, 2010

Bogna23 napisał(a):Nie podobał mi się tylko ten wątek, gdzie w magię została wmieszana Lusy - owszem scena z upadkiem Solejukowej była zabawna - ale to już troszkę właśnie takie magiczne sztuczki co w sumie moim zdaniem nie było potrzebne - ale skoro było to trudno - nie zepsuło mi to i tak odbioru Rancza! :)

A mnie strasznie się podobała ta scena :D i za każdym razem wywołuje uśmiech :) nie ważne dla mnie było że to trochę mało prawdopodobne, by mieć "taką magię", ale scena sama w sobie jest śmieszna :D
"Najgorsza rzecz w życiu kobiety to czekanie, aż mężczyzna rozumu nabierze."
Awatar użytkownika
Anija
Moderator
Moderator

Obrazki: 25
Miejscowość: okolice Łodzi
Podziękował : 146 razy
Otrzymał podziękowań: 395 razy
Pochwały: 8
Numer GG: 0

Postprzez macphisto » Pon 17 Maj, 2010

qwerty napisał(a):Oczekuję po tym serialu jak największej realistyczności.

Co za dużo realności, to niezdrowo. Już te mjakmiłości i tym podobne twory ociekają realnością i pesymizmem, a Ranczo to komedia, która niektóre rzeczy traktuje z przymrużeniem oka, dlatego czary Babki są bardzo trafione. Są tu pokazane normalne codzienne sprawy i trochę magii, żeby nie było tak zwyczajnie. Na wsiach dzieje się wiele dziwnych rzeczy, (wiem co mówię, mieszkam na prowincji) :hihi: a tutaj są troche przejaskrawione. I to mi się w tym serialu tak bardzo podoba.
http://www.macphisto.fbl.pl

We've all been raised on television to believe that one day we'd all be millionaires, and movie gods, and rock stars. But we won't.
Awatar użytkownika
macphisto
Osobowość forum
Osobowość forum

Miejscowość: Saalfeld/Warsaw
Podziękował : 21 razy
Numer GG: 9905210

Następna

Szybka odpowiedź