Odcinek 35: Upadek obyczajów

Forum poświęcone trzeciej serii Rancza. Wszystko, co dotyczy odcinków od 27 do 39.

Jak oceniasz 35 odcinek pt. Upadek obyczajów?

bardzo dobry
11
92%
średni
1
8%
słaby
0
Brak głosów

Razem głosów : 12

Postprzez admin » PiÄ… 21 Sie, 2009

Ranczo, odc. 35 "Upadek obyczajów"

Młody wikary, choć serdecznie przez Księdza przyjęty, okazuje się duchownym surowym i bezkompromisowym. Przeprowadza inspekcję wsi, niedociągnięcia wytyka, wszystko gani, szczególnie wspólne mieszkanie Lucy i Kusego. Na całą wieś pada strach, szczególnie na Więcławskich, którzy ukrywają w domu córkę w ciąży i niedoszłego zięcia Chińczyka - buddystę.

Klaudia przeżywająca akurat pewną pustkę duchową, staje się entuzjastką młodego i przystojnego wikarego. Skarcona za strój zbyt swobodny, wpada w druga skrajność.

Bywalcy ławeczki przeżywają za to radość, po zdybaniu Chińczyka i stwierdzeniu, że on naprawdę istnieje. Spożycie mamrota znowu wraca do normy, a nawet ją przewyższa, ponieważ ławeczka postanawia upoić gościa z Chin... (TVP).
Pomocniczym źródłem utrzymania Forum Ranczersów są reklamy. Uszanuj ich obecność i nie blokuj ich wyświetlania.
Awatar użytkownika
admin
Ekspert
Ekspert

Obrazki: 215
Miejscowość: M@zowsze
PodziÄ™kowaÅ‚ : 203 razy
OtrzymaÅ‚ podziÄ™kowaÅ„: 152 razy
Pochwały: 1
Numer GG: 33863309

Reklama

Postprzez Ewa47 » Nie 23 Sie, 2009

Młody Wikary czuł naprawdę powołanie do kapłańskiej posługi , chciał zaprowadzić porządek w parafii i pomóc zbłąkanym duszom wejść na właściwą drogę , dlatego jest taki surowy i krytykuje postępowanie parafian .
Ostatnio edytowany przez Ewa47, Pon 24 Sie, 2009, edytowano w sumie 1 raz
Ewa
Ewa47
Ekspert
Ekspert

Miejscowość: Warszawa
PodziÄ™kowaÅ‚ : 63 razy
OtrzymaÅ‚ podziÄ™kowaÅ„: 18 razy
Pochwały: 4

Postprzez Hagan » Wto 25 Sie, 2009

Oj zamieszał ten nowy wikary w wilkowyjskiej parafii. Młody idealista pragnący zmienić świat w sposób, w jaki jeszcze nikomu się nie udało. A najłatwiej to wszystko piętnować: Lucy = jawnogrzesznica, Wioletka = ladacznica (dobrze że Staśka w restauracji nie było). Proboszcz za "upadek obyczajów" obwinia telewizję, ale to nie do końca prawda. W powieści "Chłopi" Reymonta z początku XX w. mamy przecież romans Antka z Jagną (żoną Boryny) i sytuację gdy chłopi idą bić drwali wycinających las, wbrew roli proboszcza (świetna rola trochę młodszego Pieczki). Rozwinął się też wątek chiński (pięć Mamrota!) i kurs jazdy Halinki. Zazdroszczę trochę statystom, którzy zagrali w scenie z wycieczką, może ktoś z Was brał w tym udział? Jeśli tak, to czy czuło się mimo wszystko jakiś strach przed zygzakującym samochodem wójtowej? Czy raczej było bezpiecznie?
Ostatnio edytowany przez Hagan, Wto 25 Sie, 2009, edytowano w sumie 1 raz
Rosół to bardzo skomplikowana kompozycja mięsa, warzyw i przypraw.
Hagan
Starszy uczestnik
Starszy uczestnik

Miejscowość: Gliwice
PodziÄ™kowaÅ‚ : 0 raz
OtrzymaÅ‚ podziÄ™kowaÅ„: 0 raz
Numer GG: 0

Postprzez Tomek_Szczecinek » Wto 25 Sie, 2009

Podoba mi siÄ™ ten odcinek :)
Podobały mi się scenki z Kao jak upił się :D albo jak z Wikarym się spotkał :D
Wody się nachlał, to teraz bredzi - Solejuk
Awatar użytkownika
Tomek_Szczecinek
Starszy uczestnik
Starszy uczestnik

Miejscowość: Szczecinek
OtrzymaÅ‚ podziÄ™kowaÅ„: 1 raz

Postprzez Tatoke » Wto 25 Sie, 2009

W tym i kolejnym odcinku było widać bardzo dużą mądrość ks. Proboszcza, zwłaszcza jeśli chodzi o to, żeby potępiać "nie ludzi, a grzech". Wikary trochę nie bardzo umiał to jeszcze od siebie oddzielić i to było podstawą jego problemu.
Moim zdaniem tekst, który po prostu przebył cały odcinek: "Synu, a ty masz jakiś problem, o którym chciałbyś porozmawiać?" :rotfl: Wymiata! Jeszcze genialne okazało się nowe wcielenie Klaudii i jej wykład na temat roli ojca w rodzinie :D
Ostatnio edytowany przez Tatoke Wto 25 Sie, 2009, edytowano w sumie 2 razy
Awatar użytkownika
Tatoke
Zaawansowany
Zaawansowany

Miejscowość: Poznań

Postprzez Wojtek18 » Pon 31 Sie, 2009

Myślę, że ksiądz Robert chciał dobrze, tylko trochę w nie właściwy sposób to robił.
Ostatnio edytowany przez Wojtek18, Pon 31 Sie, 2009, edytowano w sumie 1 raz
Wojtek
Awatar użytkownika
Wojtek18
Ekspert
Ekspert

Miejscowość: Rusocin

Postprzez AdiMan89 » Wto 09 Lut, 2010

Ks Robert mimo iż ostry , surowy to jednak dobry człowiek i kapłan o czym przekonaliśmy się w późniejszych odcinkach. O ile nie podobało mi się jego zachowanie co do Lucy oraz zruganie Więcławskiej o tyle w stosunku do bywalców "ławeczki" miał rację :lmao:
" Wilkowyje , Wilkowyje , gdzie jest taki piękny kraj "
Awatar użytkownika
AdiMan89
Wyróżniający się
Wyróżniający się

Miejscowość: sdrt
OtrzymaÅ‚ podziÄ™kowaÅ„: 1 raz

Postprzez qwerty » Nie 20 Lut, 2011

Wkurzał mnie ten nowy ksiądz, oj wkurzał.
Takiego księdza bym nie chciał na pewno.
Klaudia też była aż za bardzo fanatyczką księdza Roberta.
Za to przyjaźń Pietrka i Kao - bezcenna. :hihi:
qwerty
Ekspert
Ekspert

OtrzymaÅ‚ podziÄ™kowaÅ„: 9 razy
Pochwały: 1
Numer GG: 13529538

Postprzez Lynn » Åšro 23 Lut, 2011

Przeciez jakby ten wikary mnie zobaczyl...To masakra...Od razu by mnie ekskomunika oblozyl.
Bo ja raz, ze "pol metal" umalowana moze nie. Zbyt rzadko to robie bo to nudne i czasochlonne, ale pyskata i buntownicza. Ja zadnej wladzy nad soba nie uznaje. Ani ludzkiej ani boskiej
Kinga: Bo bez kobiet, świat ten cały pokręcony, oszalały, pędzi szybko ku zagładzie
Image
Awatar użytkownika
Lynn
Ekspert
Ekspert

Miejscowość: Opera Populaire
PodziÄ™kowaÅ‚ : 1 raz
OtrzymaÅ‚ podziÄ™kowaÅ„: 5 razy
Pochwały: 5

Postprzez Jacenty » Åšro 23 Lut, 2011

Strach się bać normalnie :eek:
"Jak kometa przeleci, to jakieś nieszczęście będzie. Inaczej po co by leciała...?" - Michałowa
Awatar użytkownika
Jacenty
Osobowość forum
Osobowość forum

Obrazki: 0
Miejscowość: Włocł@wek
PodziÄ™kowaÅ‚ : 104 razy
OtrzymaÅ‚ podziÄ™kowaÅ„: 92 razy

Postprzez Lynn » Åšro 23 Lut, 2011

Ja bym sie nie bala, ale wojna miedzy mna a kosciolem by nieziemska byla. Bo juz wladzy koscielnej w ogole nie uznaje.
W takich chwilach naprawde ciesze sie ze mieszkam w miescie. Bo jakbym mieszkala na malej bardzo religijnej wsi to by mnie ludzie zniszczyli.
Kinga: Bo bez kobiet, świat ten cały pokręcony, oszalały, pędzi szybko ku zagładzie
Image
Awatar użytkownika
Lynn
Ekspert
Ekspert

Postprzez Jacenty » Czw 24 Lut, 2011

Pytanie, czy gdybyś wychowała się na wsi, to czy byłabyś tą samą osobą? Inna sprawa to zachowanie Wikarego, który skutecznie odstrasza ludzi od kościoła. Ciekawe jak to jest w rzeczywistości? Ilu jest takich nadgorliwców, przez których ludzie przestali chodzić na niedzielne msze. Wiem, że tacy są, bo sam mam na koncie karczemną awanturę z takim "okazem", która o mało co nie zakończyła się rękoczynami i to w kancelarii na terenie kościoła...
"Jak kometa przeleci, to jakieś nieszczęście będzie. Inaczej po co by leciała...?" - Michałowa
Awatar użytkownika
Jacenty
Osobowość forum
Osobowość forum

Obrazki: 0
Miejscowość: Włocł@wek
PodziÄ™kowaÅ‚ : 104 razy
OtrzymaÅ‚ podziÄ™kowaÅ„: 92 razy

Postprzez Lynn » Czw 24 Lut, 2011

Jakbym sie wychowala na wsi, to z pewnoscia zamienilabym glany na klapki.
A dzinsy na spodnice.
:thumbdown: Bleee
Moja mama jest z Rzeszowa ze Staromiescia. Jako dziecko to wszelakie kury, swinki krowy to bylo normalne. Jeszcze kilka lat temu takie zwierzaki normalne byly.
Zbaczylam z tematu troche...
Chodzi mi o to, ze jakby moja mama nie wyjechala to mieszkalabym w tej chwili pewnie tam gdzie wiekszosc rodziny z jej strony wiec mozliwe ze chodzilabym i do kosciola i juz miala narzeczonego, i zajmowala sie kurami, kaczkami...i innym diabelstwem. Nie. Ja sobie tego nie wyobrazam :S

A z ksiezmi to ja sama mialam na pienku. Kilka razy przed bierzmowaniem. Ksiadz zapytal " Czy Harry Potter wierzy w Boga czy w Diabla" a ja jako ze fanka Harry'ego Pottera ( wiec to pytanie do mnie bylo nie na miejscu) odpowiedzialam ze w Boga, bo tam nic o diable nie pisze. Zostalam poltorej godziny po mszy na dyskusje z proboszczem jak bardzo sie myle ;P
Pierwsza krzywda jaka mnie spotkala z ich strony to jak mialam 6 lat. Nastepna jak mialam 13 i sila mnie wyslali na kolonie katolicka. Myslalam ze wykituje. Wiec ja ksiezy nie lubie niestety, i nie pozwolilabym takiemu upierdliwcowi na pewne rzeczy. Nie rozmawialabym z nim grzecznie jakby sie nie dalo tylko bym go zjechala z gory na dol. Bo ja jestem juz negatywnie nastawiona. A najbolesniej przekonalam sie o tym wlasnie przed pogrzebem ojca. Tego i nastepnych wydarzen nigdy nie wybacze. I kazdy ksiadz dla mnie jest skonczony. Choc nawet jak niektorzy sa naprawde w porzadku.

Ksiadz Robert naprawde zbyt nienawistnie do tego podchodzil. A najgorsze chyba jest to ze on wszedzie widzial cudze bledy, ale swoich nie. A tacy to sa najgorsi.
Image
Awatar użytkownika
Lynn
Ekspert
Ekspert

Szybka odpowiedź