Odcinek 9: Odwyk i antykoncepcja

Forum poświęcone pierwszej serii Rancza. Wszystko, co dotyczy odcinków od 1 do 13.

Odcinek 9: Odwyk i antykoncepcja

Postprzez admin » Czw 20 Wrz, 2007

Odcinek 9 ''Odwyk i antykoncepcja''

W Wilkowyjach dochodzi do dwóch wydarzeń, które skłaniają Lucy do podjęcia radykalnych kroków. Jej zdziwienie budzi młoda dziewczyna, która chodzi po wsi z dużym brzuchem i z podbitym okiem. Okazuje się, że nie wie, z kim zaszła w ciążę, a ojciec pijak bije córkę, bo przyniosła wstyd rodzinie. Kiedy nastolatka zaczyna rodzić, z pomocą spieszy jej dr Wezół. Lekarz musi też ratować Kusego, który został poważnie ranny, bo nietrzeźwy jechał na rowerze i wpadł na drzewo.
Awatar użytkownika
admin
Ekspert
Ekspert

Obrazki: 215
Miejscowość: M@zowsze
Podziękował : 203 razy
Otrzymał podziękowań: 152 razy
Pochwały: 1
Numer GG: 33863309

Reklama

Postprzez Bogna23 » Pon 27 Paź, 2008

Ten odcinek to początek nieuchronnego - czyli uczucia między Lusy i Kusym - z najładniejszą chyba sceną serialu - przeprosinami Kusego z różami w dłoniach i łzy wzruszenia Lusy! Miodzio! Świetne sceny ławeczki, rewelacyjny Wezół, Wezółowa i tak trudne problemy pokazane w taki sposób, że jest nadzieja na ich rozwiązanie!
Awatar użytkownika
Bogna23
Moderator
Moderator

Miejscowość: Podkarpacie
Podziękował : 26 razy
Otrzymał podziękowań: 54 razy
Pochwały: 7

Postprzez axell » Pon 27 Paź, 2008

Całą pierwszą serię trzeba dokładnie oglądać a przede wszystkim słuchać - takich dialogów jak tam nie ma w żadnej pozostałej części . Jest się nad czym zastanowić i z czego pośmiać . Szczególnie ławeczka z niezapomnianym Japyczem - najstarszym ,bywałym w świecie i nie jedno w życiu oglądającym .
axell
Moderator
Moderator

Miejscowość: Łódź
Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 3 razy

Postprzez miły » Pon 27 Paź, 2008

Dla mnie w ostatnim odcinku postacią najbardziej przykuwającą uwagę był Kusy, dramatyczna walka z nałogiem której pierwszą rundę przegrał, oglądając go spacerującego po wsi z Hot Dogiem widziałem jego wielki dramat i cierpienie.
Przegrał, ale jak wiemy w dalszych odcinkach pokaże że człowiek mający nadzieję i motywację jest zdolny do wszystkiego.
miły
Uczestnik
Uczestnik

Miejscowość: warszawa
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postprzez joskiba » Pon 27 Paź, 2008

No i świetna była rozmowa Kusego z księdzem, który obiecał się modlić o wielkiego kaca;)
Bardzo tez lubię w tych odcinkach pierwszej serii obserwować jak stopniowo zmienia się wyposażenie dworku. Najpierw lucy "odrestaurowała" meble znalezione w dworku. Widac ten stary fotel i szezlong z 1 odcinka. Potem pojawiły się nowe meble a z nimi dodatki, fotografie na kominku, obrazy. Fajnie, bo widac jak mieszkańcy stopniowo się zadamawiają.
joskiba
Początkujący
Początkujący

Miejscowość: olsztyn

Postprzez c3po » Pon 27 Paź, 2008

Dla mnie odcinek bardzo nerwowy, w którym Lucy przeżywa pierwsze "uroki" Polski.
Oglądając scene Japycza, który uniósł głos na Pietrka, pokazała jaką wartość miała postać Jana Japycza. Bardzo mi szkoda, że już nie będzie go w kolejnych seriach :-( .

Nareszcie pokazano troszke dłużej dr. Wezóła i jego zazdrosnej żony.

A jeszcze coś na koniec :]
Uważam, że pan Witebski zmienił się na lepsze w kolejnych seriach. Teraz to on jest taki nieporadny jakiś ;-)
http://www.pajacyk.pl/ Pokaż, że zależy Ci na innych
Może kawy?
Awatar użytkownika
c3po
Ekspert
Ekspert

Miejscowość: Dolny Śląsk
Numer GG: 0

Postprzez yoanna » Pon 27 Paź, 2008

w tym odcinku jest jedna z moich ulubionych scen w serii. rozmowa Kusego i Lucy w dworku po wypadku, czyli zesłanie Kusego na odwyk i jego pamiętny tekst jakoby to u niego nie było bakterii bo je robaki zjadły... :mrgreen:
Awatar użytkownika
yoanna
Elitarny uczestnik
Elitarny uczestnik

Miejscowość: z daleka

Postprzez Irenka » Wto 28 Paź, 2008

Doczekałam się wreszcie mojego ulubionego (obok pierwszego) odcinka „Rancza”. Dzieje się tutaj tyle, że nie wiem czy uda mi się o czymś nie zapomnieć. Od czego by tu zacząć?
Może od początku – zauważyliście jaka Lucy była przejęta zdrowiem Kusego kiedy przyjechało pogotowie? Czy to nie był początek uczucia? Szkoda, że Kusemu nie udała się walka z nałogiem. Mimo, że sam opracował „perswazyjną” metodę tej walki. Ale, jak wszyscy wiemy – na wszystko przyjdzie czas. Piękna i wzruszająca była (o czym wspomniała już Bogna) scena przeprosin Kusego. A swoją drogą ciekawe skąd on te kwiaty wziął wcześnie rano w Wilkowyjach? Chyba nie z jakiegoś klombu? Ale nie możemy zapomnieć o wydarzeniach poprzedzających te przeprosiny: „Giblartar”, Lucy ze szpadlem i Kusy tłukący szybę.
Rozmowa Kozłów – bliźniaków przed szkołą i proboszcz, który „z tego wszystkiego zapomniał nakarmić rybki” też była niezła. Ale najbardziej się uśmiałam, kiedy pod koniec odcinka do akcji wkroczyła wójtowa ze swoimi „kwitami” na męża.
Nie sposób tu nie wspomnieć o dzielnym stróżu prawa, oglądającym „Koziołka Matołka” - dość specyficzne zajęcie jak na dorosłego faceta.
To by było mniej więcej tyle o tym odcinku. Chociaż można by pisać dużo więcej.
:-D
"Z niczym nie należy przesadzać" - Kusy
Zapraszam: www.haniaj.blogspot.com
Awatar użytkownika
Irenka
Moderator
Moderator

Obrazki: 9
Miejscowość: Wielkopolska
Podziękował : 10 razy
Otrzymał podziękowań: 12 razy
Numer GG: 3624182

Postprzez singri » Wto 28 Paź, 2008

Jak dla mnie to był jeden z najlepszych odcinków pierwszej serii.

W poprzednich odcinkach można wyodrębnić jakieś "perełki", dziewiąty odcinek jest perłowym naszyjnikiem - co scena to mistrzostwo świata...

Najpiękniejsza jest oczywiście scena przeprosin, najbardziej wzruszająca - ta gdy Lucy znajduje Kusego po wypadku, najzabawniejsza - "Gibraltar" i to co nastąpiło potem.

Zwłaszcza tutaj wielki ukłon w stronę p. Ilony za scenę przeprosin. Zwróćcie uwagę jak cudownie gra - najpierw jest gniew z poprzedniego dnia, trochę przestudzony, ale nie wygasły, potem rozbawienie "Gibraltarem", a na końcu osłupienie i wzruszenie słowami "Ja chcę to zrobić dla pani, bo pani jest jedyną osobą, która jeszcze we mnie wierzy."

Jeden z najlepiej napisanych i zagranych odcinków, moim zdaniem.

Irenka napisał(a):zauważyliście jaka Lucy była przejęta zdrowiem Kusego kiedy przyjechało pogotowie? Czy to nie był początek uczucia?

Początek uczucia to był w poprzednim odcinku...
"Jezus Mario... Wracałam od ślubu z trupem w bagażniku!" Joanna Chmielewska "Przeklęta bariera"
Awatar użytkownika
singri
Ekspert
Ekspert

Miejscowość: stolica

Postprzez dziula » Wto 28 Paź, 2008

Zgadzam się z Singri w każdej kwestii ;)
Awatar użytkownika
dziula
Stały bywalec
Stały bywalec

Miejscowość: Warszawa

Postprzez yoanna » Wto 28 Paź, 2008

no i Kusy przeciw Witebskiemu. co ta zazdrość robi z facetami :lol:
Awatar użytkownika
yoanna
Elitarny uczestnik
Elitarny uczestnik

Miejscowość: z daleka

Postprzez singri » Śro 29 Paź, 2008

Coś sobie uświadomiłam...
Nadal czekam na "Ranczo", ale już nie tak bardzo. Dlaczego?
Bo większość z tego, na co czekałam, zobaczyłam w ostatnią niedzielę. Nie wszystko, na następne odcinki też warto czekać, ale to ten dziewiąty jest moim ulubionym.

Jak z bombonierką. Jesz czekoladki i wiesz że wśród wielu jest tylko jedna taka ulubiona, załóżmy marcepanowa. Inne też pyszne, ale rozgryzasz każdą, w nadziei że to ta jedyna. Aż nagle zjadasz ją w dziesięć sekund i reszta, choć równie dobra, wydaje się nie tak smaczna. Bo ta ulubiona już była.
"Jezus Mario... Wracałam od ślubu z trupem w bagażniku!" Joanna Chmielewska "Przeklęta bariera"
Awatar użytkownika
singri
Ekspert
Ekspert

Postprzez admin » Śro 29 Paź, 2008

Aż nagle zjadasz ją w dziesięć sekund i reszta, choć równie dobra, wydaje się nie tak smaczna. Bo ta ulubiona już była.

I najwyraźniej z tego założenia wyszła widownia Rancza, która w ostatnim tygodniu zrobiła sobie wolne. Ranczo wypadło z 10-tki najchętniej oglądanych programów wg. TNS OBOP.
Pomocniczym źródłem utrzymania Forum Ranczersów są reklamy. Uszanuj ich obecność i nie blokuj ich wyświetlania.
Awatar użytkownika
admin
Ekspert
Ekspert

Obrazki: 215
Miejscowość: M@zowsze
Podziękował : 203 razy
Otrzymał podziękowań: 152 razy
Numer GG: 33863309

Postprzez singri » Śro 29 Paź, 2008

admin napisał(a):I najwyraźniej z tego założenia wyszła widownia Rancza, która w ostatnim tygodniu zrobiła sobie wolne. Ranczo wypadło z 10-tki najchętniej oglądanych programów wg. TNS OBOP.

Niech się zacznie 4 seria. :evil: Wrócą i będą błagać o przebaczenie :mrgreen:
Awatar użytkownika
singri
Ekspert
Ekspert

Postprzez Irenka » Czw 30 Paź, 2008

singri napisał(a):Nadal czekam na "Ranczo", ale już nie tak bardzo. Dlaczego?
Bo większość z tego, na co czekałam, zobaczyłam w ostatnią niedzielę. Nie wszystko, na następne odcinki też warto czekać, ale to ten dziewiąty jest moim ulubionym.

Jak z bombonierką. Jesz czekoladki i wiesz że wśród wielu jest tylko jedna taka ulubiona, załóżmy marcepanowa. Inne też pyszne, ale rozgryzasz każdą, w nadziei że to ta jedyna. Aż nagle zjadasz ją w dziesięć sekund i reszta, choć równie dobra, wydaje się nie tak smaczna. Bo ta ulubiona już była.

Ja sobie najlepszą czekoladkę zawsze zostawiam na koniec. Bo najprzyjemniejszy jest ten moment przed zjedzeniem. Na czwartą serię czekam jak na taką czekoladkę. Wcale nie chcę, żeby była jak najszybciej. To czekanie jest najprzyjemniejsze. Tak samo jest z czekaniem na Gwiazdkę. Owszem, pierwszy i dziewiąty odcinek to moje ulubione, ale to się może zmienić po IV seri. Nigdy nie wiadomo czym nas zaskoczy. :-D
admin napisał(a):I najwyraźniej z tego założenia wyszła widownia Rancza, która w ostatnim tygodniu zrobiła sobie wolne. Ranczo wypadło z 10-tki najchętniej oglądanych programów wg. TNS OBOP.

Niewesołe, ale nie załamujmy się. W końcu to już trzecia emisja, a TNS OBOP nie liczy tych wszystkich razy kiedy ludzie sobie Ranczo odtwarzają na DVD. :-D
"Z niczym nie należy przesadzać" - Kusy
Zapraszam: www.haniaj.blogspot.com
Awatar użytkownika
Irenka
Moderator
Moderator

Obrazki: 9
Miejscowość: Wielkopolska
Podziękował : 10 razy
Otrzymał podziękowań: 12 razy
Numer GG: 3624182

Postprzez axell » Czw 30 Paź, 2008

Dziewczyny jak tak dalej będziecie opowiadać o czekoladkach to zamiast telewizora będzie wam potrzebna waga łazienkowa :evil: :evil:
A wracając do odcinków - rzeczywiste zauroczenie Kusym u Lucy, widać dopiero w odc. Wspólny wróg w scenie obiadu w salonie
axell
Moderator
Moderator

Miejscowość: Łódź
Otrzymał podziękowań: 3 razy

Postprzez miły » Czw 30 Paź, 2008

A co powiecie na scenę kiedy to Lucy staje na środku podwórka i krzyczy, "wyjdź, porozmawiamy jak na western".
John Waynne w czystej postaci.

[ Dodano: Czw 30 Paź, 2008 18:38 ]
A co powiecie na scenę kiedy to Lucy staje na środku podwórka i krzyczy, "wyjdź, porozmawiamy jak na western".
John Waynne w czystej postaci.
miły
Uczestnik
Uczestnik

Miejscowość: warszawa

Postprzez c3po » Czw 30 Paź, 2008

No tekst z westernem był niezły :-D A jeszcze lepsza była mina Hadziukowej i ukrywający się Kusy z psem na kolanach xD
http://www.pajacyk.pl/ Pokaż, że zależy Ci na innych
Może kawy?
Awatar użytkownika
c3po
Ekspert
Ekspert

Miejscowość: Dolny Śląsk
Numer GG: 0

Postprzez zbycho » Pią 31 Paź, 2008

Ta myśl pewnie nie związana aż tak z tematem ale cały czas gdzieś tam się błąka.
Pietrek,po kiego czorta tyś się ogolił skoro z zarostem wyglądasz lepiej.Może z nim miałbyś większe szanse u Klaudii :-P
Bo nawet gdy się boisz,to boisz się Ty.I nawet jeżeli cię pocieszają,że nie ma się czego bać,to i tak sie boisz.
To jest Twój strach.Nikt tego za ciebie nie poczuje
.
Awatar użytkownika
zbycho
Ekspert
Ekspert

Miejscowość: Wilkowyje
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Postprzez Tengel2 » Pią 31 Paź, 2008

Ja też uważam, że dobra broda nie jest zła :)
Per aspera ad astra!!!
Image
Image
Image
Awatar użytkownika
Tengel2
Moderator
Moderator

Obrazki: 16
Miejscowość: Bystrzyca Oławska
Podziękował : 327 razy
Otrzymał podziękowań: 116 razy