Ranczo: jak zmieniło mnie i ciebie?

Ranczo to miejsce, gdzie ogólnie dyskutujemy o serialu, śmiesznych dialogach, serialowych wpadkach, komentujemy odcinki. Znajdziecie tu także streszczenia poszczególnych odcinków.

Ranczo: jak zmieniło mnie i ciebie?

Postprzez ostojscy » Wto 16 Paź, 2007

Postanowiłem przyjrzeć się wam. Co w waszym życiu zmieniło się kiedy zostaliście fanami "Rancza". U mnie na ten przykład zawsze była "tradycja", że rodzina siadała przed TV o 20.10 w niedzielę i oglądaliśmy. Naprawdę cudowne przeżycie.
Awatar użytkownika
ostojscy
PoczÄ…tkujÄ…cy
PoczÄ…tkujÄ…cy

Miejscowość: Wytrębowice
PodziÄ™kowaÅ‚ : 0 raz
OtrzymaÅ‚ podziÄ™kowaÅ„: 0 raz

Reklama

Postprzez Rutlawski o » Wto 16 Paź, 2007

Nie można powiedzieć, żeby Ranczo mnie zmieniło...choć wiele sytuacji z serialu, pomaga mi w życiu.

I przynajmniej jak oglądam Ranczo, znajduję odpoczynek od wszystkiego, a jest tego dość dużo.

Ale Ranczo nie jest dla mnie tylko obcÄ… historiÄ…. WÄ…tek Kusego i Lucy jest bardzo podobny do mojej osobistej historii.
Rutlawski o
Ekspert
Ekspert

Miejscowość: Znienacka

Postprzez kuna » PiÄ… 19 Paź, 2007

Nie mam pojęcia, co to Ranczo ma takiego w sobie, ale to był pierwszy polski serial komediowy do którego usiadła cała moja rodzina, nawet babcia, która nie cierpi seriali w ogóle i żadnych nigdy nie oglądała.
Taka abstynencja to człowieka do ruiny doprowadzić może...
kuna
Nowicjusz
Nowicjusz

Miejscowość: Skierniewice

Postprzez michal18c » Nie 21 Paź, 2007

Dla mnie ten serial to ten, którego dawno w Polsce brakowało - pełen humoru, uroku i naszej pięknej Polski a także prawdziwy (nie od tak wymyślony serialik).
Awatar użytkownika
michal18c
Ekspert
Ekspert

Miejscowość: Mąkolno

Postprzez kuna » Wto 20 Lis, 2007

15 listopada rzuciłam palenie papierosów.
Nie uwierzycie jak mi pomaga myśl że Kusy na odwyku też się męczył i jakoś mu się udało. Pod tym względem też Ranczo zmieniło coś w moim życiu. Na lepsze. I mam nadzieję że tak już zostanie. Trzymajcie za mnie kciuki.
Taka abstynencja to człowieka do ruiny doprowadzić może...
kuna
Nowicjusz
Nowicjusz

Miejscowość: Skierniewice

Postprzez siwy » Czw 22 Lis, 2007

Co w moim życiu zmieniło Ranczo?. Trudne pytanie. Przede wszystkim poznałem fajnych ludzi i z fajnymi ludźmi spotykam się na forum :mrgreen:. Udało się mi odwiedzić plan zdjęciowy serialu, poprawiam sobie humor gdy wracam myślami do scen z Ranczo... i tak można do nieskończoności. Ogólnie rzecz biorąc Ranczo zmienia ludzi.
siwy
Uczestnik
Uczestnik

Miejscowość: Tarczyn

Postprzez blada11 » Sob 07 Lut, 2009

gdy pierwszy raz zobaczyłam Ranczo (to była chyba powtórka 1 serii albo któregoś z odcinków z pierwszej serii,sobota 2006r, godz. parę minut po 14, oglądałam je razem z bratem) od razu spodobał mi się ten serial. Fajni aktorzy i wogóle... Potem obczaiłam w programie telewizyjnym co to był za serial. gdy się tego dowiedziałam zaczęłam go oglądać. Po pierwszej serii był to dla mnie najlepszy serial, po drugiej i trzeciej serii pokochałam ten serial całym sercem. spodobały mi sie bardzo postacie grane przez Panią Ilonę Ostrowską i Pana Pawła Królikowskiego. Kusy dlatego, że będąc alkoholikiem po śmierci swojej żony i artystą, czyli człowiekiem napewno wrażliwym, podniósł się z nałogu dzięki kobiecie, którą kochał, a z którą nie chciał być dla jej dobra, chociaż ona też bardzo go kochała. i to mi sie w Kusym bardzo podoba, bo myślę że każdy facet zrobiłby odwrotnie. Lucy bardzo lubię dlatego, że ma w sobie tyle siły, tyle dobra,że potrafi zmieniać świat i ludzi nawet z tych najbardziej złych w tych dobrych. zobaczcie, jak dzięki niej zmieniły się Wilkowyje. długo mogłabym pisać dlaczego podobają mi się te postacie, ale powiem tylko tyle, żeby nie zanudzać, że ogromny wpływ na te postacie miał wybór aktorów. bo jaka aktorka lepiej niz Ilona Ostrowska zagrałabyby Lucy? kto lepiej od Pawła Królikowskiego zagrałby Kusego? oczywiście że nikt.Czy ktoś ma inne zdanie na ten temat??? Ogólnie Ranczo bardzo kocham za wszystko, za to że jest, za to że dzięki niemu odkryłam co w życiu jest naprawdę ważne. nie siedzenie na kompie aż ci oczy wysiądą(tak jak robiłam dopóki nie zobaczyłam Rancza, ale prawdziwa miłość która nie patrzy na to jak ktoś wygląda i czy jest przystojny czy nie(Lucy tak zrobiła). (nie mówię, że Kusy nie jest przystojny ,bo jest) ogólnie Ranczo bardzo mnie zmieniło. dzięki Ranczu jestem lepszym człowiekiem, i staram się być taka sama jak Lucy. Dzięki Ranczu odkryłam bardzo wiele rzeczy o których dotychczas nie miałam pojęcia...... Po prostu kocham ten serial najbardziej na świecie i zawsze będe go kochać ;-)
blada11
Uczestnik
Uczestnik

Miejscowość: podlasie

Postprzez Domi » Sob 07 Lut, 2009

Ranczo:
- po pierwsze: (jeszcze bardziej) zjednoczyło moją rodzinkę :D brzmi naiwnie, ale to naprawdę fajny moment, gdy w niedzielę pijemy herbatę i śmiejemy się z serialu;
- po drugie: sprawiło, że zaczęłam patrzeć na moją rodzimą wiochę pod innym kątem ;)
- po trzecie: a gdy patrzę na Lucy, od razu mam chęć do aktywnego działania.

:)
'Są ludzie którzy twierdzą, że piwo jest napojem chłodzącym... Ja aż tak bezczelny nie jestem.' - Kusy
Awatar użytkownika
Domi
Uczestnik
Uczestnik

Miejscowość: obok Lublina

Postprzez Mat91 » Nie 08 Lut, 2009

Ten serial uświadomił mi, że zawsze trzeba konsekwentnie dążyć do celu, bo jeśli się bardzo czegoś chce to można tego dokonać :-)
Image
Image
Image
Image
Awatar użytkownika
Mat91
Ekspert
Ekspert

Obrazki: 1
Miejscowość: Kutno
PodziÄ™kowaÅ‚ : 3 razy
OtrzymaÅ‚ podziÄ™kowaÅ„: 3 razy
Pochwały: 3
Numer GG: 7472247

Postprzez Malutka_Wala » Pon 23 Lut, 2009

To, to ja wiem i bez Rancza :) Ale fajnie że tak mówisz...
Ja i moja szarodziejka...:)
Awatar użytkownika
Malutka_Wala
Starszy uczestnik
Starszy uczestnik

Miejscowość: Bartoszyce

Postprzez meg » Wto 14 Lip, 2009

Ranczo zaczęłam oglądać dopiero od 4 serii czego bardzo żałuję. A serial dał mi dużo, i to bardzo, choć może wyda Wam się to dziwne.
Po pierwsze, sama mieszkam na wsi i nienawidziłam tego miejsca. Nie wyobrażałam sobie mojego dalszego życia tutaj, wydawało mi się bez perspektyw i w ogóle. Po oglądnięciu jednego odcinka Rancza zrozumiałam, że życie nawet w odległym zakątku świata jest tyle samo warte jak wszędzie. Nieważne czy ktoś ma pracę za biurkiem czy pracę w małym sklepiku na wsi. Zaczęłam się też uważniej przyglądać i zobaczyłam że na wsi jest pięknie! Postanowiłam, że zostanę :)
Po drugie, co jest trochÄ™ powiÄ…zane, Lucy staÅ‚a siÄ™ dal mnie wielkim autorytetem. PatrzÄ…c na niÄ… nie mogÄ™ uwierzyć że jest coÅ›, czego nie można zrobić. Także miÅ‚ość Lucy i Kusego jest taka... normalna i piÄ™kna…
Poza tym zaczęłam siÄ™ Å‚apać na tym że to jedyna godzinka, ta niedziela po 20, żeby odpocząć od wkuwania i innych trosk, poÅ›miać siÄ™ i zrelaksować. To byÅ‚o dla mnie Å›wiÄ™to…
Nadal się cieszę że jednak natrafiłam na ten cudowny serial :)
meg
Nowicjusz
Nowicjusz

Miejscowość: Małopolska

Postprzez Wojtek18 » Czw 10 Wrz, 2009

Ja na początku Ranczo oglądałem sam później do mnie dołączyli się inni.
Wojtek
Awatar użytkownika
Wojtek18
Ekspert
Ekspert

Miejscowość: Rusocin

Postprzez Ania » Czw 10 Wrz, 2009

Oj zmieniło, zmieniło i to bardzo. Jak zobaczyłam "Ranczo" pierwszy raz, a pod koniec odcinka usłyszałam "I tylko sny", czułam, że coś nowego zaczyna się w moim życiu. I się nie myliłam :)
Lucy jest dla mnie wzorem, a to forum miejscem, w którym czuję się wspaniale :)
-Owszem, zyskałem - odpowiedział Lis. -Chociażby kolor zboża.
"Mały Książę"
Awatar użytkownika
Ania
Moderator
Moderator

Miejscowość: Jaworzno
PodziÄ™kowaÅ‚ : 5 razy
OtrzymaÅ‚ podziÄ™kowaÅ„: 11 razy
Pochwały: 1
Numer GG: 0

Postprzez Ewa47 » PiÄ… 11 Wrz, 2009

Dzięki Ranczu zaczęłam inaczej patrzeć na życie i kłopoty dnia codziennego. Wzorem dla mnie są postacie Solejukowej i Hadziukowej. Solejukowa, pomimo trosk i kłopotów dnia codziennego, zawsze zachowuje pogodę ducha i dzielnie pokonuje trudności. Hadziukowa podjęła ważne wyzwanie i postanowiła odmienić swój los. W Ranczu jest ukazana miłość dwojga ludzi. Uczucie, które łączy Kusego i Lucy jest szczere i bezinteresowne. Film pokazuje jak miłość do kobiety potrafi zmienić człowieka, że w życiu nie liczą się tylko pieniądze i praca, ale rodzina i uczucia.
Ostatnio edytowany przez Ewa47, Sob 12 Wrz, 2009, edytowano w sumie 1 raz
Ewa
Ewa47
Ekspert
Ekspert

Miejscowość: Warszawa
PodziÄ™kowaÅ‚ : 63 razy
OtrzymaÅ‚ podziÄ™kowaÅ„: 18 razy
Pochwały: 4

Postprzez Ania » Sob 12 Wrz, 2009

Mi podoba się Pietrek, który dla samego siebie, ale i z miłości zmienia swoje życie, wychodzi na prostą, nie dlatego, że żona (jak u Hadziuka czy Solejuka) na niego wywiera pewną presję, ale sam widzi, że się stacza i sam postanawia się podnieść. Choć nie jest zbyt bystry, stara się jak może, ma dobre serce, a za swoją ukochaną Jolę, oddałby życie.
Podoba mi się też to, że mimo załamania, Witebski podnosi się z depresji i traci chęć odebrania sobie życia, po słowach Babki Zielarki, która mówi do niego - "A co ty dobrego zrobiłeś, że z tego świata chcesz odchodzić?" To go uderza i zaczyna myśleć. Bardzo podoba mi się scena, jak ładnie ubrany, czysty, uczesany i ogolony wchodzi do redakcji. Kontrast z brodatym człowiekiem, który tapetuje ściany w domu babki jest ogromny i pokazuje, że z każdego upadku można się podnieść.
Dobrym wzorem do naśladowania jest też sama Babka Zielarka. To kobieta zżyta z naturą i jej tajemnicami, która mądrze podchodzi do życia i jest oazą spokoju i dobroci. Jej podejście do świata i ludzie jest niesamowite i mnie fascynuje :) I ciekawe, co też ona trzyma w tej swojej skrzyni ;) Przekonamy się na zlocie :D
"Mały Książę"
Awatar użytkownika
Ania
Moderator
Moderator

Postprzez Black_Diamond » Sob 12 Wrz, 2009

Dla mnie wzór to Lucy. Ma wspaniały charakter. Jest sympatyczna, inteligentna, szczera, a przede wszystkim chętna do pomocy innym ludziom. Cenię u niej odwagę i wytrwałość w dążeniu do celu. Dla niej nie ma rzeczy niemożliwych. Mimo, że często jej dobre uczynki obracają się przeciwko niej, nigdy się nie zniechęca. Nie ocenia ludzi na podstawie urody, ubrania i ilości pieniędzy. Do tego jest bardzo ładna i ma ogromny urok osobisty :) Chciałabym posiadać takie cechy charakteru. =D

Postaciami, które można powiedzieć: "podziwiam" są bywalcy ławeczki. Na pewno wszyscy pamiętają, jacy byli na początku "Rancza". Bóstwo dla nich stanowił alkohol. Bardzo się zmienili przez te cztery serie. Zaczęli dostrzegać w życiu inne rzeczy, ważniejsze od siedzenia na ławce i picia. Japycz ożenił się. Pietrek znalazł miłość i zaczął rozwijać swoje talenty. Solejuk i Hadziuk dostrzegli, jak ważna jest dla nich rodzina. Mimo iż nadal "odwiedzają ławeczkę", jest to dla nich raczej sposób na spędzenie czasu wolnego, niż sposób na życie. Teraz mają zupełnie inne (czytaj: właściwe) priorytety. :) :)

Oczywiście nie wymieniłam tu wszystkich bohaterów, których cenię za to, co zrobili. Trzeba wspomnieć tu o Kusym, który dla ukochanej odmienił się na lepsze. O Solejukowej i Hadziukowej, kobietach które odniosły sukces.

Dziękuję scenarzystom, reżyserowi, a przede wszystkim wspaniałym aktorom za to, że stworzyli tak wiele postaci, z których mogę brać przykład. :]
Ostatnio edytowany przez Black_Diamond, Sob 12 Wrz, 2009, edytowano w sumie 1 raz
"I tylko sny, szalone sny są tutaj jak wszędzie..."
Awatar użytkownika
Black_Diamond
Osobowość forum
Osobowość forum

Miejscowość: za górami, za lasami
PodziÄ™kowaÅ‚ : 2 razy
OtrzymaÅ‚ podziÄ™kowaÅ„: 3 razy
Pochwały: 4

Postprzez Ania » Sob 12 Wrz, 2009

Black_Diamond napisał(a):Dla niej nie ma rzeczy niemożliwych.

Ole! :D Trafiłaś w samo sedno :)
"Mały Książę"
Awatar użytkownika
Ania
Moderator
Moderator

Re: [serial] Ranczo - jak zmieniło mnie i ciebie??

Postprzez qwerty » Nie 21 Mar, 2010

O tak, pamiętam, jak zawsze w niedzielę ostatnią miłą rzeczą przed szkolnym poniedziałkiem było oglądanie Rancza ;)
Tylko szkoda, że się kończyło i trzeba było chcąc nie chcąc zacząć myśleć o poniedziałku...
qwerty
Ekspert
Ekspert

OtrzymaÅ‚ podziÄ™kowaÅ„: 9 razy
Numer GG: 13529538

Postprzez kasia » Åšro 09 Cze, 2010

u mnie Ranczo zmieniło to,że pokochałam niedzielne wieczory.Zawsze jakoś było mi tak nudno i tak beznadziejnie ,a odkąd zaczęłam oglądać ranczo to z utęsknieniem czekałam na niedzielny wieczór.W tedy wszyscy domownicy wiedzieli,że o godzinie 20.25 nikt ma mi nie przeszkadzać bo to mój czas na telewizor XD.

Równiez chyba podejście do życia.Dzięki Lucy polubiłam trochę angielski hahahahha :D. :rotfl: uwielbiałam oglądac Kaludie i te jej przemiany,albo słuchac stałych bywalców ławeczki i ich wspoaniałej filozofi XD
To tylko sny szalone sny ;)
Awatar użytkownika
kasia
Ekspert
Ekspert

Obrazki: 0
Miejscowość: Włodawa
PodziÄ™kowaÅ‚ : 3 razy
OtrzymaÅ‚ podziÄ™kowaÅ„: 2 razy
Pochwały: 2
Numer GG: 9073787

Postprzez qwerty » Czw 10 Cze, 2010

Wczoraj, jak oglądałem 1 odc. Rancza to mogłem chociaż na godzinę zapomnieć się i przypomnieć sobie klimat wakacyjny, który nadchodzi... I to nawet pomimo tego, że oglądałem ten odcinek niedawno na kompie :)
qwerty
Ekspert
Ekspert

OtrzymaÅ‚ podziÄ™kowaÅ„: 9 razy
Numer GG: 13529538

Następna

Szybka odpowiedź