Mamrot

Ranczo to miejsce, gdzie ogólnie dyskutujemy o serialu, śmiesznych dialogach, serialowych wpadkach, komentujemy odcinki. Znajdziecie tu także streszczenia poszczególnych odcinków.

Re: Mamrot

Postprzez Jacenty » Śro 09 Lut, 2011

Raz edytowałem, potem po prostu "szybka odpowiedź". Czy to jakiś duży "grzech"?
Tematem zwyczajnie się zainteresowałem, więc go sobie trochę pogłębiłem - takie hobby... ;-). Skończyłem już jakiś czas temu 18 lat, więc w sklepie mnie nie legitymują ;-))) Wychodzi na to, że pomysł stworzenia serialowych marek alkoholi powstał gdzieś w połowie pierwszej serii. Myślę, że nie był pierwotną składową scenariusza (zresztą np. Wioletka też nią przecież nie była...). Tak jak napisałem - pierwsze pite na ławeczce winko to była popularna "Wiśnia", którą pewnie każdy znajdzie w swoim spożywczaku. "Mamrot Podlaski" z uśmiechniętą buźką na etykiecie pojawia się po raz pierwszy w 6 odcinku przyniesiony przez Pietrka ze sklepu z tekstem "ser wu ple". Co do piwa, to w pierwszych odcinkach są to zwykłe tzw. "granaty" - małe pękate buteleczki o pojemności 330ml. marki nieznanej z białą etykietką - małe regionalne browary produkują takie piwka, które są zresztą zwykle całkiem smaczne. "Tur Supermocne" pojawia się dopiero w 10 odcinku i na początku też jest w butelkach 330ml. tylko już tych smukłych. Potem w trakcie trwania serialu ewoluuje poprzez standardowe butelki 500ml aż do puszek. Pomysł utworzenia tych dwóch marek jest bardzo fajny. Szkoda, że w przypadku Mamrota "prawa autorskie" do pomysłu na to winko cwańszy przedsiębiorca (chyba spod Radomia) zastrzegł sobie, słusznie czując w tym dobry interes... Nazwa różni się niewiele bo zamiast "Mamrot Podlaski" jest "Mamrot z Wilkowyj", ale to pewnie wystarcza żeby prawdziwy pomysłodawca "marki" nie mógł skutecznie dochodzić praw autorskich... Sam pomysł na cokolwiek można czasem bardzo dobrze sprzedać. Wszystko jest wartością, więc pomysł na nazwę wina też, więc sprytny pan w pewnym sensie jest zwykłym "kradziejem". No chyba, że jakoś dogadał się finansowo z twórcami przynajmniej scenariusza serialu, ale o tym nie słyszałem. Podobny "interes" zrobił kiedyś np. Piotrek Gulczyński, który był protoplastą piwa "Gulczas" (użyczył swojej sławnej wtedy ksywki). Piwo jak piwo,ale browar zarobił swoje, a Piotrek "figę z makiem"... Te sprawy na pierwszy rzut oka wyglądają może niezbyt poważnie, ale pieniążki które za nimi stoją mogą być całkiem poważne - milionerem dzięki takim tanim winkom jest chociażby pan Palikot ;-)
Tyle moich alko-wywodów...

Edit:
Udało mi się zidentyfikować piwko, które popija Ławeczka przez pierwsze 10 odcinków ( do czasu pojawienia się Tur'a). Jest to krakowskie "Piwo Barbakan Jasne Pełne". Ciekawostką jest to, że ten trunek to relikt z lat '80tych i o ile wiem nie jest obecnie produkowany. Butelki po tym piwie są już eksponatami "numizmatycznymi" a właściwie to birofilistycznymi... ;-). Wychodzi na to, że któremuś z twórców przypomniały się dawne "dobre" czasy... :clap:
"Jak kometa przeleci, to jakieś nieszczęście będzie. Inaczej po co by leciała...?" - Michałowa
Awatar użytkownika
Jacenty
Osobowość forum
Osobowość forum

Obrazki: 0
Miejscowość: Włocł@wek
Podziękował : 104 razy
Otrzymał podziękowań: 92 razy
Pochwały: 4
Numer GG: 0

Reklama

Re: Mamrot

Postprzez Joachim » Śro 23 Lut, 2011

Nowa Etykieta Mamrota:
Image

Tur Butelkowe:
Image

A tutaj "piwo"/napój puszkowe/y który jest obklejany etykietą Tur'a w puszce
Image
Image
Image

Za ten post autor Joachim otrzymał podziękowanie od
Jacenty(Śro 23 Lut, 2011)
Ocena:8.33%

Awatar użytkownika
Joachim
Osobowość forum
Osobowość forum

Obrazki: 108
Miejscowość: Prowincja Polski Południowej
Podziękował : 175 razy
Otrzymał podziękowań: 172 razy
Pochwały: 2
Numer GG: 7641465

Mamrot

Postprzez Lynn » Śro 23 Lut, 2011

Ja przez sekunde widzialam " Golden Bieber :eek:

Ja myslalam ze Mamrot ma wiecej %. Ale w sumie...jak sie wypija ich 6-10 dziennie to sie nie ma co dziwic ze dziala.
Jak jest taka nowa etykieta z taka...obdarzona przez nature ksztaltem kobiete to pasuja tu slowa Hadziuka " u nas lepij" A mozna by i rzec " u nas najlepij"
Kinga: Bo bez kobiet, świat ten cały pokręcony, oszalały, pędzi szybko ku zagładzie
Image
Awatar użytkownika
Lynn
Ekspert
Ekspert

Miejscowość: Opera Populaire
Podziękował : 1 raz
Otrzymał podziękowań: 5 razy
Pochwały: 5

Mamrot

Postprzez Jacenty » Czw 24 Lut, 2011

10%...? To jakaś wersja "light" chyba jest...
"Jak kometa przeleci, to jakieś nieszczęście będzie. Inaczej po co by leciała...?" - Michałowa
Awatar użytkownika
Jacenty
Osobowość forum
Osobowość forum

Obrazki: 0
Miejscowość: Włocł@wek
Podziękował : 104 razy
Otrzymał podziękowań: 92 razy
Pochwały: 4

Mamrot

Postprzez qwerty » Czw 24 Lut, 2011

Może tam jest 10% "nie-alkoholu" :P
Nowa etykietka Mamrota fajna, a tego Tura to jak rysowana kredkami :hihi:
A stara etykieta Mamrota co przedstawia? Czy mi się zdawało, czy to była jakaś fikuśna powykrzywiana twarz mężczyzny?
qwerty
Ekspert
Ekspert

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 9 razy
Pochwały: 1
Numer GG: 13529538

Mamrot

Postprzez Joachim » Czw 24 Lut, 2011

qwerty napisał(a):Nowa etykietka Mamrota fajna, a tego Tura to jak rysowana kredkami

pewnie kredkami :rotfl: a następnie obrobiona cyfrowo troszeczkę
Image
Image
Awatar użytkownika
Joachim
Osobowość forum
Osobowość forum

Obrazki: 108
Miejscowość: Prowincja Polski Południowej
Podziękował : 175 razy
Otrzymał podziękowań: 172 razy
Pochwały: 2
Numer GG: 7641465

Mamrot

Postprzez Lynn » Czw 24 Lut, 2011

Jakas taka znieksztalcona twarz z szerokimi ustami
Kinga: Bo bez kobiet, świat ten cały pokręcony, oszalały, pędzi szybko ku zagładzie
Image
Awatar użytkownika
Lynn
Ekspert
Ekspert

Miejscowość: Opera Populaire
Podziękował : 1 raz
Otrzymał podziękowań: 5 razy
Pochwały: 5

Re:

Postprzez dami1995zg » Czw 10 Mar, 2011

skoczekw napisał(a):Byłem przedwczoraj w Jeruzal i widział orginalnego mamrota. Był na nim napis:

Mamrot Podlaski - wino ekologiczne z polskich owoców. Alk.25% poj.0,75 l (dziękuję Panu Piotrow Pręgowskiemu, za możliwośc zobaczenia z bliska Mamrota)

[ Dodano: Sro 01 Sie, 2007 14:55 ]
P.S.
Panu Piotrowi:)

Ja też chce mamrota wystawcie na aukcje :lol: :lol: :lol:
Awatar użytkownika
dami1995zg
Wybitnie aktywny
Wybitnie aktywny

Miejscowość: Zielona Góra (ZG)
Podziękował : 3 razy
Otrzymał podziękowań: 3 razy
Pochwały: 1