Dworek

Ranczo to miejsce, gdzie ogólnie dyskutujemy o serialu, śmiesznych dialogach, serialowych wpadkach, komentujemy odcinki. Znajdziecie tu także streszczenia poszczególnych odcinków.

Re: Dworek

Postprzez maciekmas » Pon 05 Mar, 2012

zyciak napisał(a): Wszystkie źródła, z jakimi się zetknąłem mówią, że to właśnie "dworek Lucy" w "Nocach i Dniach" był wiejską posiadłością Niechciców w Sarbinowie. Jak widać, dworek w tamtych czasach wyglądał trochę inaczej.

admin napisał(a):
zyciak napisał(a):Wszystkie źródła, z jakimi się zetknąłem mówią, że to właśnie "dworek Lucy" w "Nocach i Dniach" był wiejską posiadłością Niechciców w Sarbinowie.

Marcinie, w dworku w Sokulach powstawały zdjęcia do "Nocy i dni", ale nie był to Serbinów, a Krępa (ostatnie zdjęcie w Twoim poście). Dworek, który widać na pierwszych trzech kadrach z "Nocy i dni" to faktycznie serialowy Serbinów, ale w rzeczywistości to dworek w Seroczynie (miejscowość położona całkiem blisko Jeruzala, jest nawet drogowskaz przy ul. Szkolnej w Jeruzalu).
Tak wygląda Serbinów z "Nocy i dni" współcześnie:
Image
Seroczyn- noce i dnie by gajowy772, on Flickr

Niestety drodzy Państwo, dworek z "Nocy i dni" już nie istnieje, był on zbudowany na potrzeby filmu (co powodowało np że nie miał stałych wszystkich ścian, stropów, wszak gdzieś musiało być oświetlenie i ekipa z kamerą) i choć pozostał na terenie PGR Seroczyn jeszcze parę lat, to nikt się nim nie interesował i został w końcu rozebrany. Do dziś pozostały tylko fragmenty fundamentów. Zdjęcie powyżej to nie jest dwór "Niechciców w Serbinowie". A wiem to stąd, że mój Ojciec był scenografem "W nocach i dniach".
Zresztą wystarczy porównać powyższe zdjęcie z tym
Image

Pozdrawiam.
Maciek Masłowski
Awatar użytkownika
maciekmas
Nowicjusz
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa
PodziÄ™kowaÅ‚ : 0 raz
OtrzymaÅ‚ podziÄ™kowaÅ„: 0 raz
Numer GG: 0

Reklama

Dworek

Postprzez Daniel18 » Åšro 07 Mar, 2012

Również podoba mi się ten dworek Lusy ale taki dom to tylko marzenie a zresztą kto w tych czasach przy tych pensjach dałby radę utrzymac taki dom ile to trzeba zarabiać a prąd coraz to droższy jest.
Daniel18
Nowicjusz
Nowicjusz

PodziÄ™kowaÅ‚ : 0 raz
OtrzymaÅ‚ podziÄ™kowaÅ„: 0 raz
Numer GG: 31841869

Dworek

Postprzez czerepachd;98 » Czw 22 Mar, 2012

Piękny dworek. Całe szczęście ktoś o niego zadbał. Jak przypomnę sobie I serię... Wtedy wyglądał jakby tam straszyło. A dzisiaj jest odlotowy i wygląda jak Pałac Prezydencki.
Awatar użytkownika
czerepachd;98
Stały bywalec
Stały bywalec

Miejscowość: Wola Korybutowa
PodziÄ™kowaÅ‚ : 1 raz
OtrzymaÅ‚ podziÄ™kowaÅ„: 1 raz
Numer GG: 12936945

Dworek

Postprzez Szymszel » PiÄ… 30 Mar, 2012

Panie Macieju, proszę o kontakt- Wysłałem wiadomość "pw"
Szymszel