zyciak napisał(a): Wszystkie źródła, z jakimi się zetknąłem mówią, że to właśnie "dworek Lucy" w "Nocach i Dniach" był wiejską posiadłością Niechciców w Sarbinowie. Jak widać, dworek w tamtych czasach wyglądał trochę inaczej.
admin napisał(a):zyciak napisał(a):Wszystkie źródła, z jakimi się zetknąłem mówią, że to właśnie "dworek Lucy" w "Nocach i Dniach" był wiejską posiadłością Niechciców w Sarbinowie.
Marcinie, w dworku w Sokulach powstawały zdjęcia do "Nocy i dni", ale nie był to Serbinów, a Krępa (ostatnie zdjęcie w Twoim poście). Dworek, który widać na pierwszych trzech kadrach z "Nocy i dni" to faktycznie serialowy Serbinów, ale w rzeczywistości to dworek w Seroczynie (miejscowość położona całkiem blisko Jeruzala, jest nawet drogowskaz przy ul. Szkolnej w Jeruzalu).
Tak wygląda Serbinów z "Nocy i dni" współcześnie:
Seroczyn- noce i dnie by gajowy772, on Flickr
Niestety drodzy Państwo, dworek z "Nocy i dni" już nie istnieje, był on zbudowany na potrzeby filmu (co powodowało np że nie miał stałych wszystkich ścian, stropów, wszak gdzieś musiało być oświetlenie i ekipa z kamerą) i choć pozostał na terenie PGR Seroczyn jeszcze parę lat, to nikt się nim nie interesował i został w końcu rozebrany. Do dziś pozostały tylko fragmenty fundamentów. Zdjęcie powyżej to nie jest dwór "Niechciców w Serbinowie". A wiem to stąd, że mój Ojciec był scenografem "W nocach i dniach".
Zresztą wystarczy porównać powyższe zdjęcie z tym

Pozdrawiam.
Maciek Masłowski

Nowości