[Ilona Ostrowska] Lucy to fajna babka

W tym dziale znajdziecie nasze autorskie wywiady z ekipą serialu ''Ranczo''. Wypowiadali się dla nas m.in.: Ilona Ostrowska, Cezary Żak, Katarzyna Żak, Grzegorz Wons, Magdalena Waligórska, Artur Barciś, Marta Lipińska, Paweł Królikowski, Robert Brutter, Jacek Kawalec, Bogdan Kalus i Wojciech Adamczyk.

Postprzez admin » Czw 09 Paź, 2008

Lucy to fajna babka
Ilona Ostrowska w wywiadzie dla Forum Ranczersów

Image
Ilona Ostrowska i Paweł Królikowski na planie 4 serii "Rancza"

Reżyser Wojtek Adamczyk zapytany, dlaczego to właśnie Ilona Ostrowska zagrała rolę Lucy, odpowiedział: „Na castingu trzeba zobaczyć w innej osobie ukochaną bohaterkę czy bohatera, którego nosi się w sobie. Kiedy przed kamerę weszła Ilona, na ekranie monitora kontrolnego zobaczyłem „moją” Lucy! I nieważne już było to, że zawsze wydawało mi się, że powinna być blondynką. Była idealna…”.

Zastanawiałam się, co jest takiego w tej młodej i jeszcze nie bardzo doświadczonej aktorce, ze swoja osobowością urzekła nie tylko reżysera i producenta, ale też siedem milionów telewidzów? Świetna figura, delikatna uroda, a może piękne duże oczy i burza ciemnych loków na głowie? Może, ale jest przecież mnóstwo ślicznych aktorek. Wiec co? Szukając odpowiedzi na to pytanie patrzyłam, jak pracuje, jak się porusza, jak mówi, jak gra…, ale dopiero kiedy spotkałam ją poza planem, bez scenicznego makijażu, kostiumu, w dżinsach i bawełnianej koszuli, kiedy miałyśmy okazję pogadać „na luzie”, dopiero wtedy zrozumiałam, co zobaczył Wojtek Adamczyk na castingu. Śliczną młodą kobietę, której każdy gest, uśmiech, spojrzenie emanuje jakąś niesamowitą dziewczęcą świeżością, ciepłem, prostotą i trudnym do określenia wdziękiem. Kobietę, która bez względu na to, czy ma na sobie piękną suknię, czy wytarte dżinsy, ma w sobie jednocześnie coś z damy i spontaniczną radość życia nastoletniej dziewczyny. Trochę nieśmiała, wrażliwa, bardzo niechętnie udziela wywiadów i trudno namówić ją nawet na kilka minut rozmowy. Z uporem i konsekwencją chroni siebie i swoją rodzinę przed mediami. Skromna i bardzo sympatyczna, podkreśla często, że jest po prostu zwykłą dziewczyną.

Małgorzata Święs: Jak się zaczęła Twoja przygoda z „Ranczem”?

Ilona Ostrowska: Zostałam zaproszona na casting. Przeżyłam sporo takich castingów, ten nie był pierwszy, ale Wojtek Adamczyk zrobił na mnie niesamowite wrażenie. Pomyślałam: „Jaki duży facet…”. Jednocześnie miał w sobie jakieś wewnętrzne ciepło, które przyciągało. Był tam tez producent Maciek Strzembosz i Czarek Żak. Czułam, że im się podobam, i to mnie niosło, pomagało mi. Było bardzo miło. Już tego samego dnia wieczorem dostałam telefon z propozycją zagrania tej roli. To się bardzo rzadko zdarza. Zazwyczaj na „werdykt” czeka się długo. To dla aktora bardzo stresujące. To jest ten sławetny telefon, na który się tak bardzo czeka. Do mnie zadzwonił już wieczorem. Poprosiłam o chwilę zastanowienia. Zagranie w serialu nie było pracą, o jakiej marzyłam. Trudne i ryzykowne w moim przekonaniu było mówienie z tym amerykańskim akcentem. Po namyśle podjęłam decyzję i tak to się zaczęło.

M.Ś.: Czy „Ranczo” zmieniło coś w Twoim życiu?

I.O.: Bardzo dużo zmieniło. Stałam się osobę rozpoznawalną. To tak powierzchownie. Natomiast wewnętrznie…? Lucy to bardzo fajna babka, więc ta rola mnie osobiście dużo nauczyła. Nauczyła mnie pokory, stanowczości w działaniu, kiedy się chce do czegoś dojść.

Wiesław Kowalczyk: Wszystkie postacie, które Pani gra, emanują wewnętrznym ciepłem. Czy wynika to z Pani cech osobowości, czy z aktorskiego rzemiosła?

I.O.: Jest bardzo dużo rzeczy, które w danej chwili trzeba zagrać. Zapamiętanie tekstu, danej emocji, przejście… Ja zapominam o tym, że to powinno jeszcze mieć w sobie dużo ciepła albo wdzięku, więc to jest chyba takie moje… (śmiech)

W.K.: Jest Pani mieszczuchem, czy woli Pani wieś?

I.O.: Zdecydowanie wieś. Właśnie przeprowadziłam się z centrum Warszawy na obrzeża. Moi rodzice też mieszkają na wsi…

M.Ś.: Czy były w „Ranczu” jakieś sceny szczególnie trudne do zagrania?

I.O.: Chyba nie, nie przypominam sobie takich scen. Natomiast intensywność pracy bywa czasem uciążliwa.

M.Ś.: Twoim partnerem w serialu jest Paweł Królikowski. Jak przygotowujecie się do poszczególnych scen?

I.O.: Jeżeli mamy chwilę czasu, to w czasie charakteryzacji przygotowujemy tekst. Rozmawiamy o tym, co chcielibyśmy w tej scenie przekazać, a co ewentualnie zmienić. Potem przychodzi Wojtek. Przegadujemy to jeszcze raz. Reżyser mówi, jakie ma ewentualnie do nas uwagi czy prośby, i pyta, co my na to. My na to różnie… (śmiech) Chociaż najczęściej na „tak”, bo Wojtek ma świetne pomysły. Rozmowa, rozmowa…, a potem już idziemy na plan.

M.Ś.: Ostatnie pytanie. Co jest dla Ciebie najważniejsze w życiu? Dla Ilony Ostrowskiej najważniejsze
w życiu jest…

I.O.: Oczywiście moja córka, a poza tym… Myślę, że najważniejsze dla mnie w życiu jest samo życie. To, żeby cieszyć się każdym dniem, każdą chwilą, i czerpać z niego tyle, ile się da… to jest dla mnie najważniejsze.

M.Ś.: Dziękuje Ci bardzo za rozmowę.

Rozmawiali: Małgorzata Święs (Gosia) i Wiesław Kowalczyk (axell)
Wywiad ukazał się w folderze wydanym przez Forum Ranczersów pt. "Kochamy Ranczo"
Ostatnio edytowany przez admin Pon 29 Gru, 2008, edytowano w sumie 2 razy
Awatar użytkownika
admin
Ekspert
Ekspert

Obrazki: 215
Miejscowość: M@zowsze
Podziękował : 203 razy
Otrzymał podziękowań: 150 razy
Pochwały: 1
Numer GG: 33863309

Reklama

Postprzez Black_Diamond » Pią 10 Paź, 2008

fajny wywiad :-D ..... bardzo ładnie napisany wstęp :super: ;)
"I tylko sny, szalone sny są tutaj jak wszędzie..."
Awatar użytkownika
Black_Diamond
Osobowość forum
Osobowość forum

Miejscowość: za górami, za lasami
Podziękował : 2 razy
Otrzymał podziękowań: 3 razy
Pochwały: 4
Numer GG: 0

Postprzez kylo69 » Pią 10 Paź, 2008

gdzieś już to czytałem :]
"Na miłość nigdy nie jest za późno, za to na samotność zawsze jest za wcześnie" - Kusy
Awatar użytkownika
kylo69
Moderator
Moderator

Miejscowość: Lublin
Podziękował : 11 razy
Otrzymał podziękowań: 20 razy
Pochwały: 2
Numer GG: 6067399

Postprzez Justyna -:-) » Pią 17 Paź, 2008

Oczywiście w Folderze o serialu Ranczo! :-D Polecam....
Justyna
Awatar użytkownika
Justyna -:-)
Elitarny uczestnik
Elitarny uczestnik

Miejscowość: Giżycko
Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postprzez Aruna » Sob 18 Paź, 2008

Dokładnie to jest wywiad z folderu o serialu Ranczo
Polecam ten folder bo warto go przeczytać :)
"Piwo do Odebrania" - Wioletka :)
"Język polski to najtrudniejszy język, zaraz po chińskim podobnież..." :) - Śp.Jan Japycz
Awatar użytkownika
Aruna
Moderator
Moderator

Miejscowość: Mrągowo
Podziękował : 1 raz
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Postprzez Gosia » Sob 18 Paź, 2008

Macie racje, to wywiad który zrobiliśmy na planie IV serii specjalnie do folderu. :) Jest krótki ponieważ Ilonę naprawdę trudno namówić na zwierzenia. Wiem, że nie udało sie to nawet wielu profesjonalnym dziennikarzom. :)
"Każdy i zawsze, jak sądzę, do czystej kartki papieru powinien zasiadać z pokorą, ale też i z odwagą, tylko świadomą ryzyka".

Robert Brutter
Awatar użytkownika
Gosia
Moderator
Moderator

Miejscowość: Warszawa
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Postprzez Aruna » Sob 18 Paź, 2008

Gosia napisał(a):Macie racje, to wywiad który zrobiliśmy na planie IV serii specjalnie do folderu. :) Jest krótki ponieważ Ilonę naprawdę trudno namówić na zwierzenia. Wiem, że nie udało sie to nawet wielu profesjonalnym dziennikarzom. :)

Dokładnie Gosiu masz rację , sam byłem obecny podczas wywiadu wiec sam wiem jak to było :)Ze trudno było namówic na zwierzenia Panią Ilonę :( Ale najwazniejsze ze wywiad jest i jest chociaz co poczytać :)
"Piwo do Odebrania" - Wioletka :)
"Język polski to najtrudniejszy język, zaraz po chińskim podobnież..." :) - Śp.Jan Japycz
Awatar użytkownika
Aruna
Moderator
Moderator

Miejscowość: Mrągowo
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Postprzez lucykinn » Pon 28 Lut, 2011

Już przy oglądaniu pierwszego odcinka pomyślałam sobie: "Ale ta Lucy jest sympatyczna i ładna!" :)
lucykinn
Nowicjusz
Nowicjusz

Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postprzez naska » Pon 28 Lut, 2011

Nie ukrywam że Lucy to moja ulubiona postać serialu, ona po prostu w twarzy ma już coś takiego sympatycznego :]
Ranczo Forever!!!
Awatar użytkownika
naska
Wyróżniający się
Wyróżniający się

Miejscowość: Sosnowiec
Podziękował : 22 razy
Otrzymał podziękowań: 7 razy
Numer GG: 28953867

Postprzez Lynn » Śro 02 Mar, 2011

No taka ciepla, radosna dziewczyna. Kogos takiego nie da sie nie lubic. Usmiechnieta, chetna do pomocy. Mozna z nia pogadac. Nie zapomniala jak to jest samemu byc dzieckiem czy nastolatkiem. Sama chcialabym znac kogos takiego jak Lucy i przyjaznic sie z nia, pomimo roznic wiekowych. Zazdroszcze Klaudii
Kinga: Bo bez kobiet, świat ten cały pokręcony, oszalały, pędzi szybko ku zagładzie
Image
Awatar użytkownika
Lynn
Ekspert
Ekspert

Miejscowość: Opera Populaire
Otrzymał podziękowań: 5 razy
Pochwały: 5

Postprzez naska » Wto 08 Mar, 2011

Jestem ciekawa czy zobaczymy jeszcze naszą Lucy w spodniach i w UAZ-ie. Nie mówię że wygląda brzydko bo wygląda pięknie ale teraz jest wójt to musi elegancko. Bo bardzo lubię ten taki sportowy ubiór Lucy :)
Ranczo Forever!!!
Awatar użytkownika
naska
Wyróżniający się
Wyróżniający się

Miejscowość: Sosnowiec
Podziękował : 22 razy
Otrzymał podziękowań: 7 razy
Numer GG: 28953867

Postprzez Joanna » Wto 12 Kwi, 2011

Ja też lubiłam jej styl, i ten uaz :D Ja już mniej lubię Lucy...
- DO DOMU !!! - Wioletka
Awatar użytkownika
Joanna
Osobowość forum
Osobowość forum

Obrazki: 6
Miejscowość: Łódź
Podziękował : 14 razy
Otrzymał podziękowań: 6 razy

Szybka odpowiedź