Katarzyna Żak specjalnie dla Forum Ranczersów opowiada o przygotowaniach do występu w V edycji "Jak Oni Śpiewają?"
Fot. Agencja Gudejko
Pani Katarzyno, 7 marca 2009 rusza piąta edycja muzycznego show Polsatu "Jak Oni Śpiewają?". W poprzedniej edycji ekipę Rancza z powodzeniem reprezentowali Jacek Kawalec i Ela Romanowska. Tym razem ranczerskie barwy będzie reprezentowała właśnie Pani. Czy rozmawiała Pani z kolegami o ich doświadczeniach związanych z udziałem w tym programie?
Tak, rozmawiałam z Elą Romanowską i zapewniała mnie, że to fantastyczna zabawa, ale ja na razie jestem tak przerażona, że ostatnią rzeczą, o której myślę, to czerpanie przyjemności z występu.
Jakie są Pani obawy, a jakie oczekiwania związane z występami w "Jak Oni Śpiewają?"
Najbardziej obawiam się tremy. W moim przypadku działa ona na mnie paraliżująco. Mam nadzieję, że nauczę się dużo od swojej trenerki wokalnej, co przyda mi się w późniejszej pracy w teatrze.
Czy może nam Pani zdradzić jak przygotowuje się Pani do tego programu? Czy jest to jakiś specjalny trening wokalny, czy może podchodzi Pani do tego wszystkiego na przysłowiowym "luzie"?
Każdy uczestnik programu ma swojego trenera wokalnego, który jest za niego odpowiedzialny. Ja pracuję z cudowną Anią Stępniewską, która jest bardzo wymagająca i na razie żąda częstych spotkań. Także o podejściu na luzie nie ma mowy przynajmniej na razie.
W jakim repertuarze czuje się Pani lepiej - polskim czy obcojęzycznym? Na pewno ma Pani swoich ulubionych wykonawców. Kto się do nich zalicza?
Jestem fanką polskich piosenek, więc bliższe mojemu sercu jest śpiewanie po polsku, ale jeżeli trafi mi się piosenka po angielsku, to również podejmę to wyzwanie. Tak naprawdę wszystko zależy od piosenki. Bardzo lubię słuchać wokalistek jazzowych, ale w tym programie producenci unikają poezji śpiewanej, muzyki jazzowej i piosenki stricte aktorskiej. Bardzo chciałabym zaśpiewać w programie piosenkę z repertuaru Hanny Banaszak.
Jak ocenia Pani konkurencję, z którą przyjdzie Pani rywalizować o Brylantowy Mikrofon?
Nie słyszałam jeszcze kolegów i nie wiem jak śpiewają, więc teraz skupiam się jedynie na pracy. Po pierwszym spotkaniu wiem, że to będzie szalona grupa i mam nadzieję, że dostarczymy widowni wielu wrażeń. Cieszę się, że poznam nowych aktorów z innych seriali, z którymi nigdy nie pracowałam.
Bardzo dziękujemy za rozmowę. Forum Ranczersów będzie mocno dopingować Panią w tej trudnej rywalizacji. Trzymamy kciuki (także na klawiaturze telefonu) i życzymy powodzenia!
Mam nadzieję, że będę godnie reprezentowała "Ranczo". Z góry dziękuję wszystkim za wsparcie i każdy wysłany SMS. Gorąco pozdrawiam!
- Wasza Solejukowa
Kasia Blues z płyty Młynarski Jazz (posłuchaj)

Razem z kusym bo podobno tez ma spiewac

A i śpiewa pięknie ...

Nowości